Ζώδια | αιθέρια έλαια

αιθέρια έλαια on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Νέα Διεύθυνση: Ευαγγελίστριας Σπέτσες

Τηλέφωνα  : 210 6911022  & 210 7242151

Ηλεκτρονικές αγορές : www.athinarom.gr/

Θα βρείτε τα προϊόντα PRANAROM :

Μαρούσι : Kladi natural (έναντι ΟΤΕ) 210 6199708

Θεσσαλονίκη  : Π. Π. Γερμανού 5 & Τσιμισκή (1ος όροφος)

Χανιά : Επισκόπου Χρυσάνθου 61 – ΛΕΒΑΝΤΑ

———————————————————————

zodia_aitheria_elaia_athinarom

ΚΡΙΟΣ   21 Μαρτίου – 20 Απριλίου

ΘΥΜΑΡΙ αιθέριο έλαιο

Το θυμάρι (thymus vulgaris), αρωματικό φυτό που βρίσκεται παντού στην μεσογειακή λεκάνη, είναι από πιο γνωστά για τις πολυάριθμες θεραπευτικές του ιδιότητες. Τονωτικό, αναζωογονητικό, αντισηπτικό χρησιμοποιείτο ευρέως στην αρχαιότητα από τους Αιγυπτίους, τους Έλληνες και τους Ρωμαίους. Στον Μεσαίωνα, στην Β. Ευρώπη οι καλόγεροι καλλιεργούσαν το θυμάρι στους κήπους τους για τις εξαιρετικές θεραπευτικές του ιδιότητες.

Στα ελληνικά θυμάρι ή θύμος όπως το ονόμαζαν οι αρχαίοι, προέρχεται από την λέξη θύω, η οποία αρχικά είχε την σημασία του «βγάζω καπνούς» και αργότερα του «θυσιάζω» ενώ στενή φαίνεται πως είναι και η σχέση με τον θυμό που σημαίνει ζωτική δύναμη. Χρησιμοποιείτο συχνά για να δυναμώσει την αρετή αυτή. Στην αρχαία Ελλάδα στόλιζαν την κεφαλή των πολεμιστών με θυμάρι για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό χωρίς δειλία. Στον Μεσαίωνα, οι ιππότες και οι στρατιωτικοί έβαζαν θυμάρι στο μπάνιο τους για πάρουν κουράγιο. Η αναλογία με το ζώδιο του Κριού, το αρχετυπικό σύμβολο του θάρρους είναι προφανής. Επιπλέον στο θυμάρι ανήκει το στοιχείο της φωτιάς (θυσία, θυμίαμα).

Το θυμάρι έχει διάφορες ποικιλίες. Το αιθέριο έλαιο Θυμάρι με θυμόλη για παράδειγμα είναι το πιο ισχυρό και το πιο τονωτικό και παραπέμπει στην παρορμητικότητα του Κριού. Πράγματι το ζώδιο του Κριού, πρώτο του ζωδιακού κύκλου και της άνοιξης, ξεχειλίζει από ενέργεια. Η μεγάλη του ζωτικότητα, η ώθηση για δράση, για πρωτοβουλία αλλά συχνά με παρορμητικό τρόπο δηλαδή χωρίς προηγούμενη σκέψη. Καταλήγει έτσι σε καταστάσεις που έχει την εντύπωση ότι έχει επιλέξει και στις οποίες δεν αισθάνεται ελεύθερος και κατά συνέπεια εξοργίζεται…

Το αιθέριο έλαιο του Θυμαριού με λιναλοόλη είναι χαρακτηριστικό αυτού που χρειάζεται ο Κριός για να διοχετεύει δημιουργικά την ενέργεια του. Το θυμάρι με λιναλοόλη έχει μια απαλότητα που το ξεχωρίζει από τα άλλα είδη θυμαριού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά και σε εξασθενημένα άτομα. Η ηπιότητα του δεν του στερεί διόλου την ισχύ και την αποτελεσματικότητα του. Η λιναλοόλη αν και δεν είναι ερεθιστική είναι μια αλκοόλη με ισχυρή μικροβιοκτόνο και ιοκτόνο δράση.

Το άρωμα του αιθερίου ελαίου Θυμάρι με λιναλοόλη είναι ζεστό, θυμίζει τον μεσογειακό ήλιο, κινητικοποιητικό και τονωτικό. Αναδίδει μια δύναμη που ξυπνά την ενεργητικότητα μας αλλά ενώνει τις δυνάμεις μας για τις προσανατολίσει σε ένα συγκεκριμένο στόχο. Μας ωθεί στην δράση αλλά όχι απερίσκεπτα και παρορμητικά. Μας θυμίζει ποιοι είμαστε πραγματικά και τι οφείλουμε να πράξουμε. Μας παροτρύνει να αναζητήσουμε το γνώθι «σαυτόν» ώστε να έχουμε σκεφτεί καλά αυτά που πρόκειται να πράξουμε. Μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε μπροστά αλλά σε συμφωνία με τις αλήθειες μας.

Βλέπουμε εδώ τα χαρακτηριστικά του Κριού. Ως προς την ανατομία το ζώδιο αυτό συνδέεται μεταξύ άλλων με το κεφάλι και το μυαλό : πρέπει να αναπτύξει την σκέψη του, αλλά όχι μια θεωρητική σκέψη που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για εξωτερικές πληροφορίες.

Ο Κριός αναπαριστάται με μία κεφαλή κριού και η αληθινή πρόκληση του ζωδίου είναι θέσει την φυσική του δύναμη στην υπηρεσία μιας βαθιάς εσωτερικής αναζήτησης για να απαντήσει στα ουσιαστικά υπαρξιακά ερωτήματα του. Τα σπειροειδή κέρατα του ζώου κριού παραπέμπουν στο γεγονός ότι πρέπει μόνος του να ψάξει να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα για το νόημα της ζωής. Όσο περισσότερο ο Κριός βασίζεται στο κουράγιο του για πάει προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτει την ικανότητα του να αγγίξει την αλήθεια μόνος του. Θα ξέρει καλύτερα τι πρέπει να κάνει. Έτσι θα μπορέσει να διοχετεύσει παραγωγικά τα τεράστια αποθέματα ενέργειας σε ξεκάθαρους στόχους που θα έχει ξεκάθαρα ορίσει μόνος του.

Το αιθέριο έλαιο του θυμαριού συνδέεται στενά με τον θύμο αδένα που ενεργοποιεί. Ο θύμος αδένας παίζει ουσιώδη ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα που μας βοηθά να αντισταθούμε στις λοιμώξεις. Από ψυχική άποψη η λοίμωξη οφείλεται στο θυμό που μπορεί να έχει προκληθεί μεταξύ άλλων από έλλειψη αυτοπεποίθησης που δημιουργεί μια άλυτη εσωτερική σύγκρουση. Η επακόλουθη εξασθένηση του ανοσοποιητικού επιτρέπει στον παθογόνο μικροοργανισμό να προκαλέσει την λοίμωξη.

Το αιθέριο έλαιο θυμάρι με λιναλοόλη μέσω της δράσης του στον θύμο αδένα βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού όταν η φυσική άμυνα είναι μειωμένη. Μας δίνει την δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές, το θάρρος να είμαστε ο εαυτός μας και να το εκδηλώνουμε με ορθά χωρίς υποταγή ούτε αυταρχισμό. Βρίσκουμε εδώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Κριού : την αυτοπεποίθηση.

Κινητοποιεί και τονώνει όταν είμαστε ψυχικά και σωματικά εξαντλημένοι. Βοηθά την αυτοσυγκέντρωση και καθαρίζει τις ιδέες. Το άρωμα του θυμαριού μας ενθαρρύνει να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας στις δυσκολίες, στις δοκιμασίες, στην εξάντληση κάτι που συνδέεται με τον Κριό ζώδιο της που στέκεται όρθιος μπροστά στις αντιξοότητες

Μερικές ιδέες για την χρήση του αιθερίου ελαίου θυμαριού με λιναλοόλη :

Λοιμώξεις : 2-4 σταγόνες Χ φορές την ημέρα σε ένα κουταλάκι μέλι.

Μαγειρική : 10 σταγόνες για 50 cl ελαιόλαδο για να εκμεταλλευτούμε την γεύση, το άρωμα και τις ιδιότητες του αιθερίου ελαίου (πέψη, ζωτικότητα…)

Σαμπουάν λάμψη, δυναμωτικό, κατά της τριχόπτωσης και της πυτιρίδας :   60-80 σταγόνες για μια φιάλη των 250 ml, ή 2 σταγόνες σε κάθε δόση.

Γκροκ κατά της γρίπης : 1 σταγόνα Κανέλα, 1 σταγόνα Γαρύφαλλο, 1 σταγόνα Ευκάλυπτος ακτινωτός, 1 σταγόνα θυμάρι και 1 σταγόνα δασική Πεύκη σε 1 κουταλιά της σούπας ρούμι και χυμό λεμονιού. Το πίνετε ζεστό.

Κούραση : 1 σταγόνα θυμάρι + 1 σταγόνα Ραβιντσάρα + 1 σταγόνα λεμόνι Χ 2 ή 3 φορές την ημέρα σε 1 κουταλάκι μέλι.

Οι θεραπευτικές συνταγές προτείνονται από τον Ιατρό Νίκο Χρηστίδη.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗ (ψυχολογική τόνωση)

  • Θυμάρι (τόνωση, κουράγιο, όρεξη για δράση), Δενδρολίβανο (ενέργεια, διαύγεια και ζωτικότητα), Πεύκη (ξαναζωντανεύει, αντοχή, εσωτερική δύναμη), Λεβάντα γνήσια (ηρεμεί τις συγκινήσεις, χαλάρωση, ισορροπία).
  • Αρωματικό : Θυμάρι (τόνωση, κουράγιο, όρεξη για δράση), Λεβάντα γνήσια (ηρεμεί τις συγκινήσεις, χαλάρωση, ισορροπία), Πεύκη (ξαναζωντανεύει, αντοχή, εσωτερική δύναμη), Κανέλα (ζεστασιά, ασφάλεια, δυναμώνει την θέληση, κινητοποιεί την δημιουργικότητα), Ευκάλυπτος ακτινωτός (πνευματική διαύγεια, αυτοσυγκέντρωση, ηρεμία).
  • Θυμάρι (τονωτικό, κουράγιο, όρεξη για δράση, Ραβιντσάρα (θετική σκέψη, συνείδηση των της δύναμης μας), Μαντζουράνα (αντικαταθλιπτικό-αγχολυτικό, σχέσεις, έμπνευση), Πεύκη (ξαναζωντανεύει, αντοχή, εσωτερική δύναμη), Λεβάντα γνήσια (ηρεμεί τις συγκινήσεις, χαλάρωση, ισορροπία).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ 100% αγνά και φυσικά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

___________________________________________________________________

ΤΑΥΡΟΣ  21 Απριλίου – 20 Μαΐου,

ΒΕΝΖΟΗ αιθέριο έλαιο

Η Βενζόη (styrax benzoe) είναι δένδρο της οικογένειας των Styracaceae. Συλλέγουμε την ρητίνη χαράσσοντας τον κορμό. Χρησιμοποιείτο στην Ασία και την Αραβία προ αμνημονεύτων χρόνων. Καίγανε το ξύλο που έφερναν στο σπίτι για να εξαγνίσουν την ατμόσφαιρα, να καλέσουν τα καλά πνεύματα και να διώξουν τα ανεπιθύμητα όντα και πλάσματα. Πράγματι είναι εξαιρετικό για καθαρισμό της ατμόσφαιρας. Εξ άλλου η Βενζόη είναι ένα από τα κύρια συστατικά του διάσημου Papier d’Armenie (χαρτάκι εμποτισμένα με ρητίνη Βενζόης για αρωματισμό και απολύμανση).

Η ρητίνη αυτή δεν αποστάζεται αλλά εμποτίζεται με ένα διαλυτικό. Επομένως δεν είναι ακριβώς αιθέριο έλαιο αλλά absolut. Όμως χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο με τα αιθέρια έλαια : σε ατμοσφαιρική διάχυση για αρωματισμό και καθαρισμό της ατμόσφαιρας, σε μασάζ, στο μπάνιο, προσθήκη σε κρέμα ή για εισπνοές.

Η Βενζόη είναι πολύτιμη στην αρωματοποιία για το βανιλώδες άρωμα της και την ικανότητα της να σταθεροποιεί τα αρώματα (νότα βάσης). Η ιδιότητα της αυτή παραπέμπει σε ένα από τα χαρακτηριστικά του Ταύρου που είναι σταθερό ζώδιο.

Το υπέροχο άρωμα του absolut ξυλώδες και βανιλώδες, δρα σαν πραγματικό θεραπευτικό βάλσαμο. Αγκαλιάζει, προσφέρει θαλπωρή και ηρεμεί. Βοηθά να κάνουμε μια στάση, να ρίξουμε άγκυρα και να ανυψωθούμε.

Είναι μια από τις ιδιαιτερότητες της αρωματικής αυτής ουσίας. Είναι «αισθησιακή» αφού είναι βανιλώδης και προσφέρει σχεδόν χειροπιαστή θαλπωρή ( πιο παχύρρευστη από τα αιθέρια έλαια) και ταυτόχρονα προτρέπει να αναδιπλωθούμε στον εαυτό μας, να ανυψωθούμε, να αναπτύξουμε ένα πιο αρμονικό όραμα, που σέβεται εμάς, τους άλλους και την ζωή. Προτρέπει με τον τρόπο αυτό να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε πλήρως τις υλικές πλευρές της ζωής με ένα πιο πνευματικό βλέμμα. Συναντάμε εδώ μια πλευρά του Ταύρου που φιλοδοξεί να φέρει περισσότερη ιερότητα στην υλική ζωή.

Πράγματι ο Ταύρος είναι γήινο ζώδιο άρα με μεγάλη εκδηλωτική δύναμη. Επιπλέον επειδή συνδέεται με το τέταρτο σάκρα, της καρδιάς, έχει την ικανότητα να δίνει μορφή σε όσα είναι σημαντικά γι αυτόν και να πραγματοποιεί επομένως αυτά που αισθάνεται εσωτερικά. Όντας υπό τον έλεγχο του πλανήτη της Ομορφιάς Αφροδίτη είναι ευαισθητοποιημένος σε όλες τις μορφές του Ωραίου και της Τέχνης.
Όμως ο Ταύρος είναι ζώδιο που συχνά εγκλωβίζεται από τον υλισμό και τις κτητικές του τάσεις. Έχει τάση να προσκολλάται υπερβολικά στις υλικές του κτήσεις και τους ανθρώπους που είναι κοντά του για να αισθάνεται ασφαλής και σημαντικός. Ξεχνάει έτσι τις επιλογές της καρδιάς του την πιο βαθιά προσωπική του φιλοδοξία : να αγαπά ! Έχει επομένως ανάγκη να μάθει να «ξεκολλάει» για να εξαρτάται λιγότερο από την υλική πλευρά των πραγμάτων για στραφεί στα ουσιώδη, αυτά που θέλει η καρδιά του για να μπορέσει να τα εκφράσει. Μαθαίνοντας να αφήνει τους άλλους ελεύθερους και να τους σέβεται βρίσκει τον προσωπικό του δρόμο και αισθάνεται πιο γαλήνιος και ασφαλής.
Η Βενζόη προσφέρει στήριξη και θαλπωρή στην διάρκεια αυτής της μεταμόρφωσης. Βοηθά να αντιμετωπίσει τις δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα στις στιγμές μοναξιάς ή ακόμη κάθε φορά που ένα συναισθηματικό σοκ τον ξεκόβει από την καρδιά του. Πράγματι, η Βενζόη επηρεάζει την καρδιά, την δυναμώνει και την ανοίγει. Οι εξαγνιστικές της ιδιότητες δρουν στην ψυχή μας και μας βοηθούν να «ξεκολλήσουμε» από ορισμένες αρνητικές επιθυμίες και συγκινήσεις που μας βαραίνουν και μας αποπλανούν. Μας δίνει την δύναμη να διοχετεύσουμε την ενέργεια μας απαλά προς τα ουσιώδη, σε αυτά που αγαπάμε πραγματικά ώστε να ανοιχτούμε σε πιο υψηλές αξίες.

Επιπλέον, το άρωμα της δίνει ενέργεια στο ηθικό μας, το βοηθάει να δει την καλή πλευρά των πραγμάτων και ευνοεί την συναισθηματική ισορροπία. Διώχνει τις μαύρες σκέψεις. Μας θυμίζει ότι η πραγματική ευτυχία οικοδομείται καταρχήν μέσα μας…

Μερικές ιδέες για να εκμεταλλευτούμε το absolut της Βενζόης :

Το absolut Βενζόης χρησιμοποιείται ευρέως στην κοσμητολογία (καλλυντικά) για τις μαλακτικές, ηρεμιστικές, ενυδατικές και τονωτικές του ιδιότητες. Είναι ένα πραγματικό ελιξίριο ομορφιάς. Προσθέστε μερικές σταγόνες στην κρέμα σας που θα τις απαλότητα και θαλπωρή πέρα από τις ιδιότητες που προαναφέραμε. (3 ως 8 σταγόνες για 50 cl).

Συναισθηματική ισορροπία : Βενζόη  2 σταγόνες, Νερολί 1 σταγόνα σε λάδι για μασάζ.

Συνέργειες αιθερίων ελαίων για ατμοσφαιρική διάχυση :
Διαλογισμός : Βενζόη (θαλπωρή, απαλή ενέργεια, εξαγνισμό), Μύρο (ανοίγει την καρδιά, δεκτικότητα, εσωτερική ησυχία), Λιβάνι (ανύψωση, ενδοσκόπηση, πνευματική διαύγεια).
Καλή διάθεση : Βενζόη (θαλπωρή, απαλή ενέργεια, εξαγνισμό), Πετί γκρέιν Νεράντζι (χαλάρωση, χαρά, γαλήνη), Νερολί (αυτοπεποίθηση, σιγουριά, καινούργιοι ορίζοντες), Μανταρίνι (κοινωνικότητα, αισιοδοξία, επίλυση καθημερινών προβλημάτων).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ 100% αγνά και φυσικά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

_______________________________________________________________

ΔΙΔΥΜΟΙ        21 Μαΐου ως τις 21 Ιουνίου

ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ   αιθέριο έλαιο

Το Περγαμόντο είναι το φρούτο του δένδρου Περγαμοντιά (Citrus bergamia) που είναι μια ποικιλία Λεμονιάς που καλλιεργείται κυρίως σε θερμά κλίματα γιατί είναι ευαίσθητη στο ψύχος, όπως στην Καλαβρία, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στη χώρα μας στην Κορινθία στην Αργολίδα στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά. Είναι ένα μικρό πορτοκάλι κίτρινο με όξινη σάρκα. Είναι φημισμένη για το άρωμα της που είναι γλυκόξινο και βρίσκεται στον φλοιό του καρπού. Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία.Το Περγαμόντο είναι το πιο σημαντικό συστατικό της πρώτης κολόνιας (eau de Cologne = νερό Κολωνίας και είναι αυτό που δίνει το άρωμα του στο τσάι Earl Grey.

Το αιθέριο έλαιο Περγαμόντο προέρχεται από την μηχανική έκθλιψη του φλοιού των καρπού. Περιέχει μπεργαπτένιο, μία κουμαρίνη που προκαλεί φωτοευαισθησία. Επομένως πρέπει αν αποφεύγουμε κάθε δερματολογική χρήση πριν από έκθεση στον ήλιο αλλιώς κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε κόκκινες πλάκες.

Το αιθέριο έλαιο του Περγαμόντο αναδίδει ένα εξαιρετικά ευχάριστο άρωμα, ελαφρύ και ντελικάτο. Ζωηρό και γλυκό, αφυπνίζει την σκέψη ηρεμώντας την ταυτόχρονα, καθιστώντας την νηφάλια. Ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση όπως και την αποστασιοποίηση που μας επαναφέρει στα ουσιώδη. Η σκέψη ανοίγεται σε πιο υψηλή οπτική γωνία που περιλαμβάνει περισσότερα πράγματα. Η δράση αυτή το καθιστά κατάλληλο όταν πέφτει το ηθικό μας ή  περνάμε μια ελαφρά κατάθλιψη επειδή δρα ευεργετικά στο νευρικό σύστημα το οποίο ηρεμεί ή κινητοποιεί ανάλογα με το τι χρειάζεται.

Μπορούμε επομένως να το συνδέσουμε με τους Διδύμους, ζώδιο της σκέψης με ιδιαίτερη διασύνδεση με τον νευρικό σύστημα.

Οι Δίδυμοι έχουν το πνεύμα ζωηρό και σε συνεχή εγρήγορση, κατανοούν πολύ γρήγορα τα πράγματα και είναι πολύ περίεργοι. Αναζητούν την αλήθεια, αντιλαμβάνονται τα πράγματα με τον νου και έχουν τάση να θεωρητικοποιούν υπερβολικά ξεκόβοντας τις σκέψεις από την πραγματικότητα. Η διανοουμενίστικη αυτή στάση τους εμποδίζει να συνδέουν τα πράγματα και ρίχνονται με τα μούτρα σε αναζήτηση πληροφοριών με υπερβολή. Η σκέψη τους δουλεύει με τα χίλια χωρίς να φτάνει στα ουσιώδη. Συχνά έχει την εντύπωση ότι η σκέψη του γυρίζει στο κενό χωρίς να βρίσκει τη λύση. Η δυσκολία του να κάνει τις επιλογές του και να δεσμευτεί οφείλεται σ’ αυτό το πρόβλημα.

Το πρόβλημα οφείλεται στον διαχωρισμό μυαλού και καρδιάς, δηλαδή σκέψης και συναισθήματος, που κάνουν οι Δίδυμοι. Εξ άλλου το σύμβολο των Διδύμων είναι το ρωμαϊκό 2 (ΙΙ). Η διάσταση της καρδιάς αντιστοιχεί στο βίωμα, στο άνοιγμα σ’ αυτά που ακούμε, στο βάθος ψυχής. Χωρίς καρδιά η σκέψη λειτουργεί μόνη σε κλειστό κύκλωμα, γίνεται επιφανειακή, ψυχρή, αποστασιοποιημένη ή είναι εντελώς απούσα και κυβερνούν μόνα τους τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις. Αυτή είναι η περίφημη πλευρά «Dr Τζέκυλ και Mr Χάιντ» που χαρακτηρίζει το ζώδιο των Διδύμων.

Η μεγάλη πρόκληση για του Διδύμους είναι να καταφέρουν να ξεπεράσουν το σχίσμα αυτό που δημιουργεί την δυαδικότητα (νους-καρδιά) για να βρουν την αλήθεια που αναζητούν και να μπορέσουν να την μεταδώσουν στην συνέχεια απλά και καθαρά. Όντως το ζώδιο αυτό είναι πολύ επικοινωνιακό.

Το αιθέριο έλαιο του Περγαμόντου εμφανίζει μια «υπερβατική» δυαδικότητα : το άρωμα του είναι ταυτόχρονα φρουτώδες και φλοράλ, ηρεμιστικό και κινητοποιητικό, αναδίδει ένα πολύ ευχάριστο άρωμα που οφείλεται στον αρμονικό συνδυασμό των ιδιοτήτων του. Το αιθέριο έλαιο Περγαμόντο συμβολίζει μια σκέψη που ακούει την καρδιά.

Πράγματι, το ζωηρό και λίγο πικάντικο άρωμα του, απευθύνεται στην σκέψη για την αφυπνίσει και το πράσινο χρώμα του αυτού του αιθερίου ελαίου (χρώμα που συνδέεται με το σάκρα της καρδιάς) δείχνει ότι απευθύνεται και στην καρδιά και την ενθαρρύνει να ανοιχτεί. Η βιοχημική του σύνδεση το επιβεβαιώνει αφού περιέχει οξικός λιναλυλεστέρα, δηλαδή ένα εστέρα που ευνοεί τον συνδυασμό σκέψης και συναισθήματος.

Εισπνεύστε μερικά λεπτά το αιθέριο έλαιο Περγαμόντο για να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας. Οι σκέψεις δεν εξαφανίζονται αλλά ηρεμούν, συγκεντρώνονται και απομακρύνονται από την οχλαγωγή που δημιουργούν οι έγνοιες της καθημερινότητας. Ο νους καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να αφουγκραστεί την καρδιά και αυτά που νοιώθει η ψυχή μας. Γίνεται πιο διαυγής και ανοίγεται σε μια πιο πλατιά διάσταση που οδηγεί σε βαθύτερη κατανόηση των πραγμάτων. Οδηγούμαστε έτσι σε μια καινούργια αντίληψη, πιο υψηλή, που διαφωτίζει τις εμπειρίες μας, βοηθά να κάνουμε διασυνδέσεις για βρούμε καλύτερες απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Το αιθέριο έλαιο Περγαμόντο μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τις βαθιές προσωπικές επιθυμίες και προσδοκίες. Ευνοεί ένα καλύτερο τρόπο σκέψης. Μπορούμε να συνοψίσουμε το μήνυμα του με την εξής φράση του Σαν Εξουπερύ (Antoine de St Exupéry) :
« το ουσιώδες παραμένει αόρατο για τα μάτια, μόνο με την καρδιά βλέπουμε καθαρά».

ΜΕΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΙΘΕΡΙΟΥ ΕΛΑΙΟΥ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ :

1 σταγόνα για να αρωματίσουμε το τσάι μας για ευχαρίστηση ή/και για να φτιάξουμε το ηθικό μας.

Σαμπουάν : 2-3 σταγόνες για κάθε δόση για μην «κιτρινίσουν» οι ξανθιές ανταύγειες και /ή για λιπαρά μαλλιά.

Συνέργειες για ατμοσφαιρική διάθεση ή εισπνοές από το μαντηλάκι : 

Εσωτερική δύναμη : Περγαμόντο (αυτοσυγκέντρωση, ανύψωση), Ελίχρυσος (κουράγιο για να δούμε μέσα μας), Νερολί (επιθυμία για να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας, άνοιγμα σε νέους ορίζοντες). 
Διαλογισμός
 : Περγαμόντο (αυτοσυγκέντρωση, ανύψωση), Λιβάνι (βάθος, πνευματικό άνοιγμα, μαθήματα από την εμπειρία).
Ενθουσιασμός : Περγαμόντο (βρίσκουμε τις επιθυμίες της καρδιάς, επιθυμία για επιχειρείν), Λιτσέα κουμπέμπα (χιούμορ, κέφι), Τσούγκα Καναδική (αναγέννηση, ξεκόλλημα, έμπνευση), Μανταρίνι (ενθουσιασμός, χαρά, ανοικτοί στην αλλαγή).

Χαλάρωση : Περγαμόντο (ηρεμία, αποστασιοποίηση), Ylang Ylang (αρμονία, γαλήνη), Πετίτ γκρέιν περγαμόντο (χαλάρωση, αγχολυτικό).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ 100% αγνά και φυσικά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

___________________________________________________

ΚΑΡΚΙΝΟΣ    22 Ιουνίου – 22 Ιουλίου

ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ αιθέριο έλαιο

Η Ματζουράνα (origanum majorana), ξαδέλφη της Ρίγανης, κατάγεται από την νοτιο-ανατολική Ασία και την Β. Αφρική. Καλλιεργείται τώρα και στην Ευρώπη σε περιοχές με ηλιοφάνεια γιατί έχει ανάγκη από πολύ ήλιο. Δεν της αρέσει ούτε το κρύο ούτε η υγρασία.

Στην αρχαιότητα ήταν σύμβολο της ευτυχίας. Στην αρχαία Αίγυπτο θεωρούσαν ότι το άρωμα της Ματζουράνας έφερνε χαρά. Εξ άλλους η ετυμολογία της λέξης Ορίγανον αυτό υποδηλώνει (κατά μίαν εκδοχήν) : από τη λέξη όρος (και συγκεκριμένα στη δοτική πληθυντικού «όρει», «τω όρει»= «εις τα όρη») και γάνος= «το σημαίνον την χαράν», δηλαδή «το γαρ ορίγανον εις τα όρη χαίρει» !

Η καλλιέργεια της Ματζουράνας ήταν αφιερωμένη στον Όσιρις, τον θεό των νεκρών, με την ελπίδα μιας ευτυχισμένης αιώνιας ζωής στον άλλο κόσμο. Η Ματζουράνα («φυτό του Όσιρις») χρησιμοποιείτο στην ταρίχευση των νεκρών. Ο ίδιος συμβολισμός ανευρίσκεται και στον Ελληνικό πολιτισμό αφού φύτευαν την Ματζουράνα στους τάφους για συνοδεύσει τους νεκρούς με ασφάλεια στην συνέχεια της πορείας του.

Αργότερα, οι Ρωμαίοι ανακαλύπτουν την μεγάλη ικανότητα της Ματζουράνας να ανακουφίσει τα στομαχικά προβλήματα. Η ιδιότητα αυτή μας επιτρέπει να την συνδέσουμε με το ζώδιο του Καρκίνου που αντιστοιχεί ανατομικά στο στομάχι.

Ο Καρκίνος αναπαριστάται με δύο δαγκάνες που δίνουν την εντύπωση ότι σχηματίζουν ένα προστατευμένο χώρο. Η προστασία είναι ένα από τα κύρια προτερήματα του ζωδίου. Έχει την ικανότητα να προστατεύει ότι είναι σημαντικά γι αυτόν. Ανεξάρτητα αν είναι άνδρας ή γυναίκα έχει μια «μητρική» πλευρά : την ικανότητα να αφήσουν να ωριμάσει ένα σχέδιο μέχρι που να φανερωθεί. Οι δυο δαγκάνες θυμίζουν την επιμονή να φέρει εις πέρας ότι επιχειρεί.

Εν τούτοις οι δυο αυτές δαγκάνες μπορεί να δώσουν την εντύπωση ότι είναι κλεισμένες στον εαυτό τους. Δείχνουν μια τάση στην προσκόλληση και τον εγκλωβισμό σε ένα γνώριμο μικρό κόσμο που τον καθησυχάζει και τον προστατεύει από τον εξωτερικό κόσμο : όνειρα, σπίτι, οικογένεια, παρελθόν κλπ… Δένεται πολύ σε αυτά που του δημιουργούν ένα αίσθημα εξωτερικής ασφάλειας, κάτι που τον κάνει να υπερ-προστατεύει τον εαυτό του.

Το ζώδιο του Καρκίνου συνδέεται με τα συναισθήματα. Είναι πολύ ευαίσθητος και συναισθηματικός, ντροπαλός και ανασφαλής στον εξωτερικό κόσμο που μπορεί να «πληγώσει» την ευαισθησία του. Θα έχει τότε την τάση να φτιάχνει ένα «καβούκι» για να προστατευτεί (το καβούκι του καβουριού προστατεύει την τρυφερή σάρκα του). Κινδυνεύει τότε να απωθήσει τα συναισθήματα του κάτι που θα τον κάνει να ξεσπάσει κάποια άλλη στιγμή αντιδρώντας με πολύ συναισθηματικό και υπερβολικό τρόπο : καπρίτσια, νευρική κρίση, χύνει την καρδάρα με το γάλα… Η συναισθηματική και υπερβολική πλευρά του τον κάνουν να τα βλέπει όλα άσπρα ή μαύρα ανάλογα με το πώς αισθάνεται.

Πρέπει λοιπόν να μάθει να ελέγχει τα συναισθήματα του, για να βρει περισσότερη ηρεμία, γαλήνη και… μετριοπάθεια. Δεν θα θεωρεί έτσι την ευαισθησία του ως αδυναμία αλλά ως μια ικανότητα αντίληψης που τον κάνει πιο ανοιχτό και βαθύ. Θα κερδίσει σε οξύνοια που θα τον βοηθήσει να ανοίγεται με ορθό τρόπο σε όσα του προσφέρει η ζωή.

Το άρωμα του αιθερίου ελαίου της Ματζουράνας είναι πολύ ζεστό. Ξυλώδες, πικάντικο, είναι ταυτόχρονα δυνατό και εν μέρει απαλό. Το φυτό που ξεχειλίζει από ήλιο, μας προσφέρει ένα γερό στήριγμα. Αν το εισπνεύσουμε με την ησυχία μας θα νοιώσουμε ήρεμοι, χαλαροί και περισσότερο ασφαλείς.

Πράγματι, το αιθέριο έλαιο έχει την ιδιότητα να ηρεμεί τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν άγχος και στρες. Η πολύ μεγάλη συναισθηματικότητα κινητοποιεί ανώφελα μια μεγάλη ποσότητα ενέργειας, κάτι που εμποδίζει να δούμε καθαρά. Εδώ βρίσκουμε την τάση του Καρκίνου να προσκολλάται σε ορισμένες συγκινήσεις που του θολώνουν το μυαλό.
Το αιθέριο έλαιο της Ματζουράνας βοηθάει να ξεκολλήσουμε από τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλούν οι ανικανοποίητες επιθυμίες που μας κολλούν στην εξωτερική πραγματικότητα και μας κάνουν εξαρτημένους. Βοηθά έτσι να αποστασιοποιηθούμε και βάλουμε τα πράγματα σε μια προοπτική. Η ενέργεια που κινητοποιείται από την εξωτερική πραγματικότητα μπορεί τότε να ξαναγυρίσει σε μας ώστε να βρούμε ένα πραγματικό συναίσθημα ασφάλειας.

Αυτό το αιθέριο έλαιο δρα στην υπόφυση και τον θυρεοειδή. Μας βοηθά επομένως να δούμε πιο ψύχραιμα (υπόφυση) και κινητοποιεί την δημιουργικότητα μας όπως και πιο γνήσιες εκδηλώσεις του εαυτού (θυρεοειδής). Η Ματζουράνα φημίζεται για την δράση της στην πέψη (συμβολικά «να χωνέψουμε» τις πράξεις του παρελθόντος).

Έχει σπασμολυτική δράση. Είναι ιδανικό αιθέριο έλαιο σε περίπτωση φουσκώματος, πρόβλημα καθαρά νευρικής φύσεως, ή ακόμη σε περίπτωση σπασμοφιλίας που είναι σύμπτωμα της τάσης να αντιδρούμε πολύ συναισθηματικά σε διάφορες καταστάσεις.

Μερικές ιδέες για να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου της Ματζουράνας :
Στην νευρικότητα, την σπασμοφιλία, το άγχος και στομαχικά προβλήματα :

  • Από το στόμα : 1  σταγόνα 2-3 x φορές την ημέρα σε ένα κύβο ζάχαρη ή ένα κουταλάκι μέλι και ακόμη καλύτερα σε συνδυασμό με τον Βασιλικό : 1 σταγόνα Χ 2-3 φορές την ημέρα.
  • Εντριβή : το μείγμα Ματζουράνας-Βασιλικού μπορεί να αραιωθεί σε φυτικό έλαιο και να γίνει μάλαξη στο ηλιακό πλέγμα, τον αυχένα και το πλέγμα των ποδιών ή στο στομάχι σε πεπτικά προβλήματα. Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το μείγμα με Εστραγκόν και Λεβάντα γνήσια.

Συνέργεια αιθερίων ελαίων για ατμοσφαιρική διάχυση :

  • Ηρεμία στις διαπροσωπικές σχέσεις : Ματζουράνα (ασφάλεια, ηρεμεί τις συγκινήσεις, διώχνει τις μαύρες σκέψεις), Δασική Πεύκη (δίνει ενέργεια, εσωτερική δύναμη), Μανταρίνι (αρμονία στις σχέσεις, αισιοδοξία), Λεβάντα γνήσια (ανακουφίζει θλίψη και στενοχώριες, βοηθά να είμαστε ο εαυτός μας), Τριανταφυλλόξυλο (ανακουφίζει τα συναισθήματα θλίψης και εγκατάλειψης, δίνει αυτοπεποίθηση).
  • Δροσιά της φύσης (βοηθά να μείνουμε παρόντες και συγκεντρωμένοι) : Ματζουράνα (ασφάλεια, ηρεμεί τις συγκινήσεις, διώχνει τις μαύρες σκέψεις), Θυμάρι (Τονωτικό, δίνει κουράγιο, αφυπνίζει το επιχειρείν), Δενδρολίβανο (ενέργεια, εγρήγορση, διαύγεια και ζωντάνια πνευματική), Φασκόμηλο (έμπνευση, δημιουργικότητα), Λεβάντα γνήσια (ανακουφίζει θλίψη και στενοχώριες, βοηθά να είμαστε ο εαυτός μας), Βασιλικός (αυτοσυγκέντρωση, επιμονή, δυναμισμό).

(οι θεραπευτικές συνέργειες προτείνονται από τον Ιατρό Ν. Χρηστίδη)

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

________________________________________________________________

ΛΕΩΝ  23 Ιουλίου – 23 Αυγούστου

 ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ  αιθέριο έλαιο

Ο Ελίχρυσος (ή Αμάραντος) είναι ένα λουλούδι που φύεται σε ορισμένες περιοχές της μεσογειακής λεκάνης : Κύθηρα, Κορσική, Κροατία, Σαρδηνία… Σημαίνει χρυσαφένιο ήλιος και ο Απόλλωνος αναπαριστάται μερικές φορές με στέμμα από Ελίχρυσο που συμβολίζει την αθανασία. Πράγματι το άνθος αυτό  μοιάζει με μικρό χρυσαφένιο ήλιο. Η αντιστοιχία με το Λιοντάρι που είναι το ζώδιο του ήλιου είναι προφανής.

Ο Ελίχρυσος ονομάζεται και Αμάραντος επειδή ξεραίνεται χωρίς να μαραθεί. Έτσι παραμένει όμορφος ακόμη στο πέρασμα του χρόνου… Το αιθέριο έλαιο του είναι πολύτιμο και επομένως ακριβό (χρειάζεται ½ τόνος  ανθέων για 1 λίτρο αιθέριο έλαιο) αλλά η ισχύς του και η αποτελεσματικότητα του αξίζουν με το παραπάνω την τιμή του.

Η βιοχημική σύσταση του αιθερίου ελαίου του Ελίχρυσου είναι πολύ πλούσια και σύνθετη. Ο «χρυσαφένιο ήλιος» μας προτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, να ανακαλύψουμε όλη την πολυπλοκότητα και τον πλούτο της ατομικότητας μας.

Το αιθέριο έλαιο αυτό είναι ζεστασιά και φως σε ένα μικρό φιαλίδιο! Το άρωμα του αναδίδει μια δύναμη που είναι ταυτόχρονα ανακουφιστική, ηρεμιστική και πολύ συμπυκνωμένη που δεν αφήνει αδιάφορο, Δρα ως ισχυρός καταλύτης στις μεταμορφώσεις.

Η ένταση του μας δίνει την δύναμη να αφήσουμε στην άκρη τον εξωτερικό κόσμο και αρχίσουμε να αναζητάμε την δική μας αλήθεια. Μας προτρέπει να βρούμε τον εσωτερικό μας ήλιο πέρα από αυτά που συναντάμε στον εξωτερικό κόσμο, να τολμήσουμε να φέρουμε το φως μέσα μας για να δούμε ότι έμενε ως τώρα στα σκοτεινά. Μοιάζει να μας ρωτά : «Ξέρεις ποιος είσαι και τι πρέπει να κάνεις;». Μας ωθεί σε μια υπαρξιακή αναζήτηση και προβληματισμό ώστε να αυτο-προσδιοριστούμε καλύτερα. Κινητοποιεί την δημιουργικότητα.

Το ζώδιο του Λέοντος αναπαρίσταται από μια κεφαλή με χαίτη λιονταριού και είναι σύμβολο ισχύος, ακτινοβολίας και ευγένειας που οραματίζεται να ξεπεράσει τον εαυτό του για να κάνει μεγάλα πράγματα και να αποκαλυφθεί. Είναι μαγνητικό και έχει μια εντυπωσιακή ενέργεια. Όπως και ο βασιλιάς των ζώων του αρέσει να παίζει ρόλους για να λάμψει, να είναι αρεστός και αναγνωρίσιμος στον κύκλο των γνωστών του που τον θαυμάζουν… Εν τούτοις η στάση του αυτή τον καθιστά πολύ εξαρτώμενο από τους άλλους. Γνωρίζει πολύ λίγο τον εαυτό του κάτι που τον καθιστά να μην είναι γνήσιος.

Πρέπει να μάθει να στηρίζεται στο κουράγιο του, στην «λιονταρίσια καρδιά» του, για να τολμήσει να κοιτάξει επιτέλους μέσα του ώστε να ανακαλύψει ποιος είναι και τι θέλει στ’ αλήθεια, πέρα από τους εξωτερικούς ρόλους και τις μάσκες πίσω από τα οποία κρύβεται. Μόνο αν ξεκινήσει μια βαθιά και ειλικρινή εσωτερική αναζήτηση της ευγένειας που κρύβει μέσα του θα μπορέσει να ανακαλύψει τον τρόπο αν την αναδείξει με γνήσιο και δημιουργικό τρόπο. Είναι το ζώδιο της δημιουργικότητας. Όμως θα βρει τον χρυσάφι της πραγματικής του φύσης και τον πραγματικό εαυτό του αν δρα πιστά κι ανάλογα με αυτά που αποκαλύπτει η ψυχή του.
Αποκαλούμε τον Λέοντα «Φύλακα του Φωτός» και στην προσπάθεια του να βρει και να αποκαλύψει το πραγματικό του φως, τον «Χρυσαφένιο ήλιο» του, εμπνέει και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

Το αιθέριο έλαιο του Ελίχρυσου είναι απαράμιλλο στην θεραπεία των αιματωμάτων. Είναι επίσης εξαιρετικό αιθέριο έλαιο στην καταπολέμηση των προβλημάτων του κυκλοφορικού : κιρσοί, ευρυαγγείες, ροδόχρους ακμή. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην φλεβίτιδα.

Το αίμα συνδέεται με την ατομικότητα αφού κάθε αίμα είναι διαφορετικό. Ένα πρόβλημα στην κυκλοφορία του αίματος δείχνει συχνά μια δυσκολία να αποκαλύψουμε τον εαυτό μας, το γεγονός ότι δεν αισθανόμαστε αρκετά ελεύθεροι να είμαστε ο εαυτός μας. Ο Ελίχρυσος μας ενθαρρύνει να αποσπαστούμε από όσα μας εμποδίζουν αν εκφράσουμε την αληθινή μας ταυτότητα.

Η ονομασία Αμάραντος είναι μάρτυρας της ικανότητας του να καταπολεμά τις ρυτίδες και την γήρανση της επιδερμίδας.
Μερικές ιδέες για να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου του Ελίχρυσου :

  • Σε αιμάτωμα : 2 σταγόνες Ελίχρυσου καθαρού Χ 4 φορές την ημέρα, απευθείας στην επιδερμίδα μέχρι βελτίωσης.
  • Κυκλοφορία του αίματος : 10 σταγόνες Ελίχρυσου, 30 σταγόνες Κυπαρίσσι, 30 σταγόνες Νιαουλί, 5 σταγόνες πατσουλί 10 σταγόνες Μέντα πιπερώδης και 5 σταγόνες Βετιβέρ σε 3 κουταλιές της σούπας Ταμανού (Calophyllum Inophyllum). Τοπική επάλειψη Χ 3 φορές την ημέρα στους κιρσούς.
  • Ρυτίδες και ευρυαγγείες : 1 σταγόνα Ελίχρυσου σε μία δόση κρέμας.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗ :

ΈΜΠΝΕΥΣΗ  :  Ελίχρυσος (δημιουργικότητα, έμπνευση) Κυπαρίσσι (αυτοσυγκέντρωση, ξεκαθαρίζει τις ιδέες), Περγαμόντο (ανύψωση, ανακαλύπτουμε τι ζητά η καρδιά μας).

(οι θεραπευτικές συνέργειες προτείνονται από τον Ιατρό Ν. Χρηστίδη)

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

_______________________________________________________________

ΠΑΡΘΕΝΟΣ  24 Αυγούστου – 22 Σεπτεμβρίου

ΕΛΕΜΙ αιθέριο έλαιο

Το Ελεμί (Luzonicum Canarium) είναι ένα δέντρο μεγάλου μεγέθους που κατάγεται από τις Φιλιππίνες και βγάζει μια ρητίνη. Πρόκειται για είδος πολύ συγγενές με τα δένδρα του Μύρου και του Λιβανιού. Το αιθέριο έλαιο Ελεμί παραλαμβάνεται με απόσταξη με υδρατμούς της ρητίνης. Η ρητίνη παρουσιάζεται στον κορμό του δένδρου όταν εμφανίζονται τα φύλλα, στερεοποιείται στην επαφή με τον αέρα και σταματά όταν πέφτει και το τελευταίο φύλλο. Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Μέση Ανατολή. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στην ταρίχευση των νεκρών. Στην Ευρώπη κάνει την εμφάνιση του στο τέλος του Μεσαίωνα στην παρασκευή πολλών θεραπευτικών αλοιφών για την επούλωση πληγών και την καταπολέμηση αναπνευστικών δυσκολιών.

Το άρωμα του αιθερίου ελαίου Ελεμί είναι πολύ πλούσιο και πολύ πλήρες : είναι βαθύ, ξυλώδες, απαλό και ελαφρώς λεμονώδες. Έχει ταυτόχρονα μία νότα κεφαλής, η λεμονώδης πλευρά του που είναι τονωτική και κινητοποιεί την σκέψη, μια νότα καρδιάς που προσφέρει χαλάρωση και άνοιγμα ψυχής, ειδικά χάρη στο ευχάριστο άρωμα του και μία νότα βάσης που ενισχύει την θέληση. Το αιθέριο έλαιο Ελεμί βοηθά στην εναρμόνιση, μια εσωτερική εξισορρόπηση διαφόρων πλευρών του εαυτού μας. Μας ενθαρρύνει να καταπολεμήσουμε την διάσπαση, να επικεντρωθούμε στα ουσιώδη. Βλέπουμε λοιπόν ξεκάθαρα τον δεσμό με την Παρθένο που είναι το ζώδιο της καθημερινότητας και το οποίο πρέπει να μάθει να μην χάνεται στις λεπτομέρειες για μείνει πιστό στις επιλογές του.

Το αραβικό όνομα Ελεμί σημαίνει «από πάνω από κάτω», είναι η σύντμηση της έκφρασης «αυτό που είναι από πάνω είναι όπως αυτό που είναι από κάτω». Το αιθέριο έλαιο μας βοηθά επομένως να εκδηλώσουμε πιστά «αυτό που είναι από πάνω» : τις προσδοκίες μας, τους υψηλούς μας στόχους και «από κάτω» : στην καθημερινή μας ζωή. Το αιθέριο έλαιο Ελεμί μας βοηθά να παραμείνουμε σε συμφωνία με αυτά που θέλουμε. Βρίσκουμε επίσης την αναλογία με την Παρθένο ζώδιο της γης και της πραγματοποίησης.
Παρθένος συμβολίζεται με ένα «Μ» του οποίου το τελευταίο πόδι είναι σαν να βυθίζεται στην γη. Το ζώδιο της Παρθένου είναι συνώνυμο με Ηθικότητα αλλά και εκδηλωτικότητα, οργανωτικότητα, τακτικότητα, φροντίδα και ακρίβεια. Δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, κάνει τα πράγματα με μεράκι. Ιδανικό του είναι η αγνότητα : αναζητά διαρκώς την αλήθεια και προσπαθεί να αποδεικνύει την ηθικότητα του στην καθημερινή ζωή και να πραγματοποιεί έτσι τις πιο βαθιές επιθυμίες της καρδιάς του όσο πιο πιστά μπορεί.
Εντούτοις οι Παρθένοι έχουν τάση να μεταφέρουν την αναζήτηση της αγνότητας έξω από αυτούς και μετατρέπεται σε τελειομανία. Όλα πρέπει να γίνουν ακριβώς όπως τα θέλουν : οι ίδιοι, οι γνωστοί τους, το σπίτι τους, η καθημερινή ζωή… αλλιώς δεν είναι ευχαριστημένοι. Κάτι τέτοιο είναι φυσικά ακατόρθωτο και είναι συχνά ανικανοποίητοι, κάνουν σκληρή κριτική συχνά ψυχαναγκαστική. Υπερβολικά λεπτολόγοι έχουν την τάση να εστιάζουν σε ότι δεν πάει καλά. Η συμπεριφορά αυτή τους κάνει να χάνονται στις λεπτομέρειες και να χάνουν τον στόχο.

Ο ψυχαναγκασμός της τακτοποίησης, της καθαριότητας, της τελειότητας πρέπει να μεταμορφωθεί σε κίνητρο για ψυχική βελτίωση και εξαγνισμό. Ο Παρθένος πρέπει να κατανοήσει ότι αυτό που τον ενοχλεί και τον αφήνει ανικανοποίητο βρίσκεται μέσα του : τα ίδια του τα ελαττώματα ή οι αδυναμίες του. Έχει επομένως ανάγκη να στραφεί μέσα του. Το ζώδιο του Παρθένου συνδέεται στενά με τον διαλογισμό και το βάθεμα της ψυχής ή τουλάχιστον την ενδοσκόπηση. Πράγματι, μπορεί να συμφιλιωθεί με τον εαυτό του αν καταφέρει να δει μέσα του ότι ωραίο έχει και να το αναπτύξει. Η εικόνα του ζωδίου του Παρθένου με στάχυ σιταριού αντιστοιχεί σε αυτούς που μπόρεσαν να δουν κατάματα τα ελαττώματα τους για να τα αλλάξουν και να αλλάξουν έτσι την ζωή τους. Στην περίπτωση αυτή θα στηριχτούν στα προτερήματα μας για να πραγματοποιήσουν όλες τις αγνές προθέσεις της καρδιάς τους.

Χάση στο πολύ πλούσιο άρωμα του το αιθέριο έλαιο Ελεμί είναι ιδανικό για Διαλογισμό επειδή συνδυάζει ταυτόχρονα μια πλευρά δυναμισμού και ισχύος και μια πλευρά πιο «στοχαστική», ρέμβης. Πράγματι ευνοεί την αυτοσυγκέντρωση διατηρώντας την σκέψη μας σε εγρήγορση προτρέποντας την να γίνει πιο βαθιά. Ανοίγει την καρδιά στην πληρότητα και στην ειρήνη βοηθώντας να αφήσει στην άκρη τις καθημερινές έγνοιες για να ανυψωθεί σε μια άλλη πραγματικότητα. Γεννά την επιθυμία να σκύψουμε βαθιά μέσα στον εαυτό μας για να βρούμε αυτό που μας ενδιαφέρει αληθινά και να το πραγματοποιήσουμε χωρίς αναβολή. Προτρέπει να ζήσουμε την καθημερινότητα μας με περισσότερη δημιουργικότητα.

Το αιθέριο έλαιο Ελεμί αναδεικνύει την θετική πλευρά της ζωής, βοηθάει να στηριχτούμε σε όσα πάνε καλά και βρούμε κατόπιν την δύναμη να αντιμετωπίσουμε εκείνα που πρέπει να αλλάξουν. Μπορούμε με αυτό τον τρόπο να βρούμε εποικοδομητικές λύσεις χωρίς να κάνουμε αυτοκριτική ούτε κριτική στους άλλους. Μας δίνει την δύναμη να δράσουμε διαφορετικά.

Μερικές ιδέες για να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματα του αιθερίου ελαίου Ελεμί

Ανάλογα με τις ανάγκες : εισπνεύστε 3 ως 5 λεπτά την ημέρα το καπάκι του φιαλιδίου ή 2-3 σταγόνες σε ένα μαντηλάκι.

Στραβολαίμιασμα : 2 σταγόνες Ελεμί, 2 σταγόνες λιβάνι σε λίγες σταγόνες φυτικού ελαίου. Τοπική επάλειψη.
Επουλωτικό μπάνιο: 6 σταγόνες Ελεμί αιθέριο έλαιο στο αφρόλουτρο ή στο υγρό σαπούνι για ντους.
Κρέμα επουλωτική ή/και αντιρυτιδική : λίγες σταγόνες αιθέριο έλαιο Ελεμί σε ένα βαζάκι κρέμα.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗ

Διαλογισμός, ενδοσκόπηση : Ελεμί (αυτοσυγκέντρωση, αποφασιστικότητα, εσωτερική αρμονία), Λιβάνι ( ανύψωση, διδάγματα της εμπειρίας, υπευθυνότητα), Βετιβέρ (ρίζωμα, παρουσία, ασφάλεια), Λεμόνι (εγρήγορση, διαύγεια, αισιοδοξία).

Ακούμε την καρδιά μας και βρίσκουμε τον δρόμο μας : : Ελεμί (αυτοσυγκέντρωση, αποφασιστικότητα, εσωτερική αρμονία), Μύρο (ηρεμεί τον εσωτερικό διάλογο, ανοίγει την ψυχή, δεκτικότητα), Πατσουλί (αποδοχή της διαφορετικότητας, πρωτοτυπία), Περγαμόντο (εξύψωση, διαύγεια, στο διαπασών με τις επιθυμίες της καρδιάς).

Παρουσία στην καθημερινή ζωή, πιστοί στους στόχους : Ελεμί (εσωτερική αρμονία, δράση σύμφωνα με τις αποφάσεις μας, τονωτικό), Βετιβέρ (ρίζωμα, παρουσία, ασφάλεια), Μανταρίνι (χαρά για την πραγματοποίηση των σχεδίων,  βοήθεια για ξεκαθάρισμα των καθημερινών προβλημάτων), Λεμόνι (εγρήγορση, καθαρότητα, αισιοδοξία).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

_________________________________________________________________________

ZΥΓΟΣ  23 Σεπτεμβρίου – 22 Οκτωβρίου

ΛΟΥΪΖΑ αιθέριο έλαιο

Η Λουΐζα (Lippia citriodora), με ελαφρώς λεμονώδες άρωμα, ανήκει στην οικογένεια των verbenaceae, κατάγεται από τις νότιες Άνδεις (Αργεντινή, Χιλή, Περού και Βολιβία). Μετεφέρθη στην Ευρώπη γύρω στο 1760 και καλλιεργείται συστηματικά στην Ν. Γαλλία και στην Β. Αφρική.

Είναι ξαδέλφη της Βέρβαινας (Verbena officinalis) που είναι αυτοφυής στην Ευρώπη εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει τις αρετές της αλλά σε μικρότερη ισχύ. Γι αυτό τον λόγο αξίζει τον κόπο να ενδιαφερθούμε στον συμβολισμό της Βέρβαινας που ανήκει στην ίδια οικογένεια των verbenaceae.

Στην αρχαιότητα εθεωρείτο ένα από τα πιο ισχυρά μαγικά φυτά. Οι Αιγύπτιοι την ονόμαζαν «δάκρυα της Ίσις», πίστευαν ότι φύεται χάρη στα δάκρυα που έχυσα η θεά για τον θάνατο του συζύγου της Όσιρις. Συνδεόταν με το άστρο του Σείριου, το λαμπρό του ουρανού, που ήταν «το άστρο της Ίσις»  για τους Αιγυπτίους.

Οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν «το χόρτο της Αφροδίτης». Η θεά Αφροδίτη αναπαριστάται με  κλαδιά μυρτιάς και βέρβαινας που ήταν και σύμβολο ειρήνης. Οι πρεσβευτές της ειρήνης ονομάζονταν εξ άλλου verbenaceae επειδή παρουσιάζονταν με ένα κλαδί βέρβενας στο χέρι για τις διαπραγματεύσεις.

Ο συμβολισμός που την συνδέει με την Αφροδίτη, πλανήτη του έρωτα, και την ειρήνη μας παραπέμπει στον Ζυγό. Πράγματι το ζώδιο αυτό που κυριαρχείται από την Αφροδίτη είναι το ζώδιο της σχέσης και της διπλωματίας.
Το άρωμα του αιθερίου ελαίου της Λουΐζας είναι εξαιρετικά ευχάριστο. Ταυτόχρονα φρέσκο και βαθύ, είναι αναζωογονητικό και ηρεμιστικό. Επικεντρώνει με απαλότητα και ανοίγει την ψυχή. Το άρωμα της Λουΐζας μοιάζει λίγο με ένα πρωινό γεμάτο υποσχέσεις για την ημέρα που αρχίζει και καινούργια ημέρα που ξεκινάει και γεννάει την επιθυμία να ανοιχτούμε και να δούμε τον κόσμο διαφορετικά. Μας οδηγεί στην γαλήνη της ψυχής. Πράγματι όταν ανοίγεται η ψυχή μας βρίσκουμε την ηρεμία που αναζητούμε. Αφήνουμε πίσω μας τις επιθυμίες και τις ματαιώσεις, αισθανόμαστε χαρούμενοι και θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Η Λουΐζα μας ενθαρρύνει να βρισκόμαστε σε συμφωνία με την καρδιά μας και έτσι μας βοηθά να βρούμε την ισορροπία μας και φροντίζουμε περισσότερο να έχουμε αρμονία στην ζωή και τις σχέσεις μας.

Ο Ζυγός, όπως μας δείχνει το σύμβολο του, είναι το σύμβολο της αναζήτησης της ισορροπίας και της αρμονίας. Η αναζήτηση της αρμονίας τον κάνει πολύ ευαίσθητο στην ομορφιά. Είναι πολύ ραφινέ με μεγάλη αίσθηση του ωραίου. Είναι το ζώδιο της σχέσης, της ένωσης, της μοιρασιάς. Διψά για δικαιοσύνη και ειρήνη. Ψάχνει πάντα να βρει αυτό που δίκαιο, για τον ίδιο και για τους άλλους, ώστε να ενεργεί με σεβασμό.

Αλλά το πολύ κοινωνικό αυτό ζώδιο έχει συχνά την τάση να ζει μέσω των άλλων και να ταυτοποιείται στις σχέσεις του κάτι που το κάνει να φοβάται την μοναξιά. Ζει εξαρτημένο από τους άλλους, σε αναζήτηση αγάπης και προσοχής αντί να εκφράσει αυτό που είναι και να δώσει συναισθήματα. Η στάση αυτή του απαγορεύει να είναι ο εαυτός του και ψάχνει επίμονα να το είδωλο της στα μάτια του άλλου. Θέλει να αρέσει, να γοητεύει με την ελπίδα ότι οι άλλοι θα της στείλουν μια καλή εικόνα του εαυτού του. Επομένως εξαρτάται πολύ από τους άλλους.

Έχει λοιπόν μεγάλη ανάγκη να γνωρίσει τον εαυτό της και να αυτοπροσδιοριστεί, πέρα από όσα πιστεύουν ή αρέσουν στους άλλους. Θα ζούσε έτσι πιο αυθεντικά. Από τη στιγμή που συνειδητοποιήσει περισσότερο τον εαυτό του και καταφέρει να ζήσει ανάμεσα στους άλλους αναδεικνύει τις μεγάλες του ικανότητες στις ανθρώπινες σχέσεις που επιτρέπουν να μοιράζεται βαθιά και με σεβασμό την ζωή του με τους άλλους. Όταν αισθανθεί ελεύθερος μέσα του θα μπορεί να αποδεχτεί την διαφορετικότητα των άλλων και να τους καταλάβει και να τους βοηθήσει να είναι ο εαυτός τους.

Η Λουΐζα, όπως η Ίσις, θεά της σοφίας, στην οποία ήταν αφιερωμένη μας προτρέπει να θεωρήσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις με περισσότερη φρόνηση και διαύγεια. Το άρωμα της βοηθά στο άνοιγμα της ψυχής και επομένως τις σχέσεις και επιπλέον η υπέροχη λεμονώδης νότα κινητοποιεί την σκέψη, τον συλλογισμό, την συνείδηση. Διευκολύνει επομένως τον συνδυασμό της σκέψης και της καρδιάς για περισσότερη συνείδηση, οξύνοια στον τομέα των σχέσεων. Κινητοποιεί την αναζήτηση που στοχεύει στο να κατανοήσουμε τον τρόπο να βρούμε μια καινούργια ισορροπία στις σχέσεις μας, χωρίς να καταλήγουμε στα άκρα όπου συνήθως χανόμαστε ή μας διώχνουν. Η Λουΐζα βοηθά να ανοιχτούμε, να μοιραστούμε, να λάβουμε υπόψη μας τους άλλους χωρίς να εξαρτόμαστε από αυτούς. Βοηθά να παραμείνουμε ο εαυτός στο πλαίσιο των σχέσεων μας.

ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΙΘΕΡΙΩΝ ΕΛΑΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΔΙΑΧΥΣΗ :

Καλή διάθεση, ανοιχτοί στο καινούργιο, έμπνευση : Λουΐζα (άνοιγμα, γαλήνη, ισορροπία), Λιτσέα κιτρώδης (καλή διάθεση, χαρά), μοσχολέμονο πράσινο (διαύγεια πνεύματος, εγρήγορση).
Ηρεμία, αντι-καταθλιπτικό Λουΐζα (άνοιγμα, γαλήνη, ισορροπία), Ματζουράνα (ασφάλεια, ηρεμεί τις συγκινήσεις), Πετί γκρέιν Νεράντζι (χαλάρωση, ηρεμία).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

__________________________________________________________________

ΣΚΟΡΠΙΟΣ : 23 Οκτωβρίου ως τις 22 Νοεμβρίου 

ΝΑΡΔΟΣ ΤΩΝ ΙΜΑΛΑΙΩΝ αιθέριο έλαιο

Ο νάρδος (ναρδόσταχυς ο ιαταμάνσειος  Nardostachys jatamansi)  είναι ένα ιδιαίτερο φυτό που φύεται στα Ιμαλάια σε υψόμετρο μεταξύ 3500 και 5500 μέτρων. Το μέγεθος του ποικίλλει από 3 ως 60 εκατοστά και αποτελείται από ένα κόκκινο – καφέ ρίζωμα (αρωματική ρίζα) που διαχέει έντονο άρωμα. Οι βλαστοί διακλαδίζονται από την ρίζα και φέρουν μωβ ανθάκια. Τα φύλλα φυτρώνουν σε ξεχωριστούς βλαστούς.

Η σανσκριτική ονομασία του νάρδου είναι «ιαταμανσί» που σημαίνει «ενσάρκωση του πνεύματος». Φυόμενο στη «στέγη του κόσμου» (Ιμαλάια) μοιάζει σαν να θέλει να συνδέσει τον ουρανό και την γη. Το μωβ χρώμα των ανθέων του είναι από τα πλέον πνευματικά και παραπέμπει στο ξεπέρασμα του εαυτού μας για να ανοιχτούμε στο ότι είναι πιο ευγενές, πιο υψηλό μέσα μας. Οι μεγάλες ρίζες θυμίζουν την σημασία να εξωτερικεύσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, να κάνουμε πράξη στην καθημερινή ζωή αυτό που αισθανόμαστε.

Στην αρχαιότητα η αρωματική αυτή ουσία εθεωρείτο ιερή και ήταν ένα προϊόν υψηλής πνευματικής και χρηματικής αξίας. Οι ιερείς την χρησιμοποιούσαν σε θρησκευτικές τελετές και στην ταρίχευση. Ήταν άρωμα πολυτελείας στην Αίγυπτο, στους Ρωμαίους και στην Μέση Ανατολή.

Ο Nάρδος είναι το άρωμα με το οποίο η Μαρία η Μαγδαληνή έχρισε τα πόδια του Χριστού 3 φορές :

1)Ιωάννης 12,1-11 : «η δε Μαρία πήρε ένα λίτρο πολύτιμου και γνήσιου νάρδου για να χρίσει τα πόδια του Χριστού και κατόπιν σκούπισε τα πόδια Του με τα μαλλιά της». 2) Μάρκος 14, 3-9 : «έφτασε μία γυναίκα κουβαλώντας σε αλαβάστρινο βάζο πολύτιμο νάρδο. Έσπασε το βάζο και έχυσε το περιεχόμενο του στην κεφαλή του Χριστού» και 3) Ματθαίος 26, 6-16 .

Το αιθέριο έλαιο του νάρδου είναι εξ ίσου ιδιαίτερο όπως το φυτό. Δεν αφήνει αδιάφορο. Πολύ βαθύ, ισχυρό και επίμονο, αναδίδει μια οσμή χούμου, «χώμα» που παραπέμπει στο αγκυροβόλημα, στη σταθεροποίηση αλλά και την ταπεινοφροσύνη που έχουμε ανάγκη για τολμήσουμε να κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό μας και να δούμε αυτό που χρειάζεται να αλλάξει. Στην αρχή μπορεί το άρωμα να φανεί ενοχλητικό, μας φέρνει αντίκρυ σε αυτά που δεν μας αρέσουν στον εαυτό μας, τα ελαττώματα μας και τις αδυναμίες μας. Μας υποδεικνύει την ανάγκη να διασχίσουμε μια σκοτεινή περιοχή για ώστε να μπορέσουμε να περάσουμε σε μια άλλη διάσταση. Πράγματι, στην συνέχεια δίνει μια αίσθηση ανύψωσης, γαλήνης, αγνότητας, ένα άνοιγμα που δίνει την εντύπωση ότι όλα είναι δυνατά, σαν να ήμασταν στην κορυφή ενός βουνού. Ενθαρρύνει το ξεπέρασμα του εαυτού μας.

Συναντάμε εδώ τον συμβολισμό του Σκορπιού, ζώδιο της μεταμόρφωσης. Επειδή έχει μεγάλη δύναμη πρέπει να μάθει να διοχετεύει προς το καλό. Η φράση κλειδί γι αυτό το ζώδιο θα μπορούσε να ήταν : «όποιος έχει μεγάλη ισχύ, έχει και μεγάλη ευθύνη». Το σύμβολο του είναι το M της ύλης (materia) που προεκτείνεται με ένα βέλος που μοιάζει να βυθίζεται στην γη για να ανέβει στην συνέχεια στον ουρανό,  θυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τα ελαττώματα μας, τις αδυναμίες μας, σε ότι έχει ανάγκη να μεταμορφωθεί για περάσει μετά σε ένα άλλο επίπεδο. Πρέπει λοιπόν να τολμήσουμε να δούμε αυτά που δεν χρειαζόμαστε, τους τρόπους που συμπεριφερόμαστε που δεν είναι πια κατάλληλοι και που μας δένουν με το παρελθόν για μπορέσουμε να δεχτούμε να τους εγκαταλείψουμε και να αλλάξουμε. Η αντιπαράθεση αυτή θα μας βοηθήσει να διοχετεύσουμε ενέργεια σε τρόπους συμπεριφοράς καινούργιους και δημιουργικούς.

Το ζώδιο του Σκορπιού δεν αντέχει τα ημίμετρα. Αν ο Σκορπιός αρνηθεί την αλλαγή με την τρομερή δύναμη που έχει επειδή θα συνεχίσει να γυρίζει στις συνήθειες του και στην αρνητική συμπεριφορά του αυτή θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Κάτι τέτοια θα τον κάνει καταστροφικό ή αυτοκαταστροφικό. Όπως και το δηλητηριώδες αρθρόποδο θα «τσιμπάει» τους άλλους. Στην πραγματικότητα ξέρει πολύ καλά να βρίσκει τον αδύνατο σημείο των άλλων και να το πιέζει για πάρει την εξουσία.

Ο Σκορπιός συμβολίζει την μεταμόρφωση της σημασίας των αξιών, το γεγονός του περάσματος από τις υλικές φθαρτές αξίες (το Μ συμβόλου) στις αιώνιες πνευματικές αξίες (το βέλος που υψώνεται με αποφασιστικότητα προς τα πάνω).

Αυτό άλλωστε δεν δείχνει τη πράξη της Μαρίας της Μαγδαληνής που χύνει τον καθαρό νάρδο στην κεφαλή του Χριστού ; Εξέφρασε με αποφασιστικότητα την αγάπη της παρά την αγανάκτηση όλων των μαθητών : « Σε τι χρησιμεύει αυτή η σπατάλη αρώματος ; Θα μπορούσαμε να είχαμε πουλήσει το άρωμα για τουλάχιστον 300 δηνάρια και να τα δώσουμε στους φτωχούς». Τότε ο Χριστός επαινεί την Μαρία : «Κάνει μια όμορφη πράξη για μένα»… «Όπου κι αν κηρύξουν το Ευαγγέλιο σε όλον τον κόσμο θα θυμούνται και θα διηγούνται αυτό που έπραξε η γυναίκα αυτή» Ματθαίος 26, 6-16.

Το αιθέριο έλαιο του νάρδου μας προτρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αιώνιες αξίες. Συμβολίζει την εκπλήρωση όσων ευφραίνουν την ψυχή μας, με αποφασιστικότητα όποιες κι αν είναι οι δυσκολίες, ώστε να εκφράσουμε την πραγματική μας φύση.

Όταν ο Σκορπιός κινείται προς αυτή την κατεύθυνση αποκαλύπτει την επιθυμία του να ξεπεράσει τον εαυτό του για το καλό. Επειδή είναι πολύ εκδηλωτικός, είναι αποφασισμένος να διοχετεύσει την ενέργεια του για να πιάσει τους στόχους του. Θα μπορεί τότε να χρησιμοποιήσει την μεγάλη ισχύ του για να βοηθήσει τους άλλους να αποκαλυφτούν.

——————————————————–

Μερικές συνταγές για να εκμεταλλευτούμε τις αρετές του αιθερίου ελαίου του νάρδου :

Ενεργοποίηση της τριχοφυΐας :

Προσθέτουμε το μείγμα των 3 αιθερίων ελαίων σε 1,5 λίτρο σαμπουάν.

Συνέργεια για ατμοσφαιρική διάχυση

Διαλογισμός :

1. Νάρδος (γαλήνη, αγνότητα, ξεπέρασμα του εαυτού μας), μύρο (ηρεμεί τον εσωτερικό διάλογο, ανοίγει την ψυχή, δεκτικότητα), λιβάνι (ανύψωση, ενδοσκόπηση, πνευματική καθαρότητα)
2. Νάρδος (γαλήνη, αγνότητα, ξεπέρασμα του εαυτού μας), σανταλόξυλο (ανύψωση, αίσθηση του ιερού, αρμονία), έλεμι (συγκέντρωση, βάθος καρδιάς, ικανοποίηση) .

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

——————————————————————————————————————–

ΤΟΞΟΤΗΣ  23 Νοεμβρίου – 21 Δεκεμβρίου 

 ΔΑΦΝΗ αιθέριο έλαιο

Για την Χριστουγεννιάτικη περίοδο που συνδέεται με το ζώδιο του Τοξότη σας προτείνω να εξερευνήσουμε μερικές πλευρές του αιθερίου ελαίου της Δάφνης που μπορούμε να αντιστοιχήσουμε με το ζώδιο αυτό.

Στην αρχαιότητα το στεφάνι των νικητών ήταν φτιαγμένο από φύλλα δάφνης. Το αιθέριο έλαιο της δάφνης μας ενθαρρύνει να βάζουμε υψηλούς στόχους και να ξεπεράσουμε τον εαυτό μας για να τους φτάσουμε. Το δάφνινο στεφάνη της κεφαλής όπως και η λατινική ονομασία (Laurus nobilis = Δάφνη η ευγενής) αποκαλύπτουν τις αρετές του αιθερίου ελαίου της Δάφνης. Είναι το κατεξοχήν αιθέριο έλαιο των ηρώων. Συμβάλλει στην ανύψωση του πνεύματος προς ευγενείς προσδοκίες και ευνοεί την έμπνευση και την δημιουργικότητα. Για τους λόγους αυτούς αποτελεί μια πολύτιμη βοήθεια όταν καθορίζουμε τους στόχους που θα μας επιτρέψουν να αποκαλύψουμε την ευγένεια της αληθινής φύσης.

Επιπλέον μας βοηθάει να μην απομακρυνόμαστε από τον στόχο μας και να επιμείνουμε σ’ αυτόν αφού κινητοποιεί την σκέψη διατηρώντας την σε εγρήγορση και βοηθώντας την απομνημόνευση. Διευκολύνει την πέψη και καταπολεμά την τάση για υπνηλία μετά το γεύμα. Δεν μας αφήνει να αποκοιμηθούμε και μας κρατά προσεκτικό, συγκεντρωμένο ιδιαίτερα στο ευαίσθητο διάστημα του απογεύματος. Δίνει περίσσεια ενέργεια με απαλό τρόπο.

Δρα στην σκέψη και επιτρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις σκέψεις μας και να ανεξαρτητοποιηθούμε από τα συναισθήματα μας, κάτι που είναι πολύτιμο όταν έχουμε τρακ πριν από ένα ραντεβού ή ένα σημαντικό γεγονός. Διευκολύνει την έκφραση του εσωτερικού μας κόσμου.

Επομένως συνιστά πολύτιμη βοήθεια στην διάρκεια της πραγματοποίησης των σχεδίων μας και των στόχων που είναι σημαντικά για μας επειδή σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας αυτής μας προτρέπει να ξεπεράσουμε τα όρια μας για να πιάσουμε αυτούς τους στόχους.

Μέσα από όλα αυτά αναγνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά του ζωδίου του Τοξότη. Το σύμβολο του είναι ένας Κένταυρος που σημαδεύει ένα άστρο με τόξο και βέλος και αντιπροσωπεύει τις υψηλές προσδοκίες, το γεγονός να βάζει κανείς στον εαυτό του υψηλούς στόχους και να συγκεντρώνεται για να τους πετύχει. Πρόκειται για ένα ζώδιο που συνδέεται με την σκέψη που στρέφεται στις πλέον ευγενείς ανησυχίες του ανθρώπου.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος συνδέεται με το ζώδιο του Τοξότη αφού καλύπτει και τους τρεις Δεκανούς του. Στόχος του είναι να μας προετοιμάσει για τα Χριστούγεννα ώστε να ζήσουμε την πνευματική αυτή γιορτή όσο γίνεται καλύτερα.

Το αιθέριο έλαιο της Δάφνης παρουσιάζεται ως το πλέον κατάλληλο στήριγμα στην περίπτωση αυτή. Πράγματι όταν εισπνέουμε το αιθέριο αυτό έλαιο με δροσερό και ελαφρά φαρμακευτικό άρωμα, είναι σαν ένα φως που μας κρατάει σε εγρήγορση καθόλη την περίοδο του χρόνου που το φως του ήλιου είναι αδύναμο. Βοηθώντας μας να μείνουμε συγκεντρωμένοι και με το πνεύμα σε εγρήγορση μας προετοιμάζει με τον καλύτερο τρόπο για την ιερή γιορτή της γέννησης του Χριστού.

Πως μπορούμε να εκμεταλλευθούμε την ευεργετική δράση του αιθερίου ελαίου της δάφνης :

Νευρική ή σωματική εξάντληση  (Ιατρός Ν. Χρηστίδης)

Μαλάξτε  4 σταγόνες του μείγματος κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης δεξιά και αριστερά και πάνω από τα νεφρά 2 φορές την ημέρα. Επίσης 2 σταγόνες του μείγματος κάτω από την γλώσσα 2 φορές την ημέρα. Συνεχίστε για όσο χρόνο χρειάζεται για να ξαναβρείτε τις δυνάμεις σας

Για να απαλύνετε τον πόνο του τοκετού (Ιατρός Ν. Χρηστίδης)

4 σταγόνες στο εσωτερικό των καρπών και εισπνέετε στην διάρκεια του τοκετού όσες φορές θέλετε.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

————————————————————————————————————–

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ    22 Δεκεμβρίου – 20 Ιανουαρίου

ΛΙΒΑΝΙ  αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι προέρχεται από την απόσταξη της αρωματικής ρητίνης που προέρχεται από το δένδρο Boswellia carterii που φύεται στην Αιθιοπία, Σομαλία, Υεμένη και στο Σουλτανάτο του Ομάν. Αυτή την πολύτιμη ρητίνη πρόσφερε ένας από τους τρεις Μάγους στο Θείο βρέφος , τον Ιησού. Ο ήλιος  στην αρχή του ζωδίου του Αιγόκερου επομένως γίνεται φυσιολογικά η αντιστοίχηση του με το Λιβάνι

Η λέξη λιβάνι προέρχεται από το αραβικό lubban, στις λατινογενείς γλώσσες ονομάζεται «encens» από το «incendere» που σημαίνει «καίω». Από τα πάρα πολύ πολιά χρόνια ο άνθρωπος έκαιγε το λιβάνι στις θρησκευτικές τελετές. Συνδεόταν πάντοτε με ένα θρησκευτικό, ιερό πλαίσιο, με την σχέση ανθρώπων και θεών. Αυτό αποδεικνύει την ικανότητα του να δημιουργεί δεσμούς του ανθρώπου με το θείο. Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι ανήκει στα ονομαζόμενα «πολύτιμα» και «μυστικιστικά» αιθέρια έλαια που είναι κατάλληλα για την ανύψωση του πνεύματος. Διευκολύνει την πρόσβαση στην πνευματική διάσταση.

Πράγματι η ατμοσφαιρική διάχυση του εξαγνίζει με ένταση την ατμόσφαιρα ενός χώρου και αυξάνει την δόνηση του. Βοηθάει να αποστασιοποιηθούμε και να απεξαρτηθούμε παροδικά από τις καθημερινές και υλικές έγνοιες ώστε να καταφέρουμε να ανυψώσουμε την σκέψη μας σε πιο ουσιώδεις αναζητήσεις.

Συναντούμε αρκετές αντιστοιχίες με το σύμβολο του Αιγόκερου : μια κατσίκα με ουρά ψαριού που στέκεται στην κορυφή ενός βουνού. Το σύμβολο αυτό αποκαλύπτει μια ανάγκη ανύψωσης και ικανότητες για να γίνει αυτό, δηλαδή να ξεφύγει από τις εξωτερικές επιρροές για να ανοιχτεί σε ορίζοντες που συμφωνούν με πνευματική φύση του (στην κορυφή του βουνού είμαστε πιο κοντά στον Ήλιο) καθώς και την απαραίτητη επιμονή για να επιτύχει τους σκοπούς του.

Δείχνει επίσης κάτι θεμελιώδες για το ζώδιο αυτό : την σημασία να είμαστε ευέλικτοι (το μέρος «ψάρι»), να μην σκληρύνουμε, να μην γίνουμε άκαμπτοι στην πορεία επειδή θα έχουμε παγιδευτεί από την υλική και εξωτερική πλευρά των πραγμάτων για να μπορούμε να ακούμε τα προστάγματα της καρδιά μας και τα συναισθήματα μας.

Το σύμβολο του Αιγόκερου υπενθυμίζει επίσης την σημασία της ενδοσκόπησης και του διαλογισμού που υπακούει στην ανάγκη να ξαναβρούμε τον εαυτό μας χάρη σε επιλεγμένες στιγμές μοναξιάς (η κατσίκα-ψάρι είναι μονάχη στην κορυφή του βουνού), για να αναζητήσουμε τις απαντήσεις με γαλήνη, να δούμε τα πράγματα από ψηλά, να κάνουμε τον απολογισμό μας, να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας από τις εμπειρίες μας κλπ…

Το ζώδιο αυτό, που έχει με μεγάλη βαθύτητα, τονίζει την ανάγκη της επιστροφής στον εαυτό μας για συναντήσουμε τα ουσιώδη πράγματα της ζωής. Το βαθύ άρωμα που αναδίδει το Λιβάνι οδηγεί στην γαλήνη, την ενδοσκόπηση. Η εισπνοή του επιβραδύνει τις σκέψεις και βοηθά να προσεγγίσουμε πιο βαθιές σκέψεις. Βοηθά εξαιρετικά τον διαλογισμό και τις ψυχικές διεργασίες. Πριν ξεκινήσει ο διαλογισμός το αιθέριο έλαιο Λιβάνι μπορεί ή να εισπνευστεί ή να διαχυθεί στην ατμόσφαιρα με κατάλληλη συσκευή. Ενεργοποιεί την επιθυμία να μπούμε στον εσωτερικό μας κόσμο για να ακούσουμε τι λέει η καρδιά μας και να βρούμε έτσι τις απαντήσεις στα ερωτήματα μας.

Το αιθέριο έλαιο αυτό μας βοηθά να ανακαλύψουμε πάλι τις πνευματικές μας αναζητήσεις, τις αληθινές προσδοκίες μας για να τους δώσουμε με αυτό τον τρόπο «βάρος» – δηλαδή την πρέπουσα σημασία, κάτι που θα βοηθήσει στην πραγματοποίηση τους. Όπως ο Αιγόκερως συμβολίζει την εκδήλωση του Πνεύματος στην Ύλη, το αιθέριο έλαιο Λιβάνι μας ενθαρρύνει να εξωτερικεύσουμε τους πνευματικούς μας στόχους.

Όπως το δένδρο του φύεται στην έρημο το αιθέριο έλαιο Λιβάνι που παράγεται από αυτό μας ενθαρρύνει να σταθούμε απέναντι στον εαυτό μας για βγάλουμε τα συμπεράσματα μας από τον τρόπο που ζούμε. Μας προτρέπει να αποδεχτούμε την ευθύνη των πράξεων μας, δηλαδή να καταλάβουμε με πιο τρόπο είμαστε οι αυτουργοί αυτών που μας συμβαίνουν χωρίς να γυρεύουμε να φορτώσουμε τα λάθη σε άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις έξω από εμάς :  « Κοιμόμαστε όπως έχουμε στρώσει ». Είναι μια απαραίτητη στροφή για να καταφέρουμε να κατανοήσουμε την σημασία των εξελίξεων που μας αφορούν για να μπορέσουμε στην συνέχεια τον τρόπο να δράσουμε με μεγαλύτερη συμφωνία με την πραγματική μας φύση.

Αν αυτή η εσωτερική διαμάχη μας φοβίζει ή μας αγχώνει το αιθέριο έλαιο Λιβάνι δρα ευεργετικά στην ψυχή μας σε περίπτωση άγχους, στρες ή φόβου.

Βρίσκουμε στην αποδοχή αυτή της εσωτερικής μοναξιάς την κατσίκα-ψάρι του Αιγόκερου μόνη της στην κορυφή του βουνού… Επιπλέον ο Αιγόκερως είναι το σύμβολο της Υπευθυνότητας.

Αποδεχόμενοι την αμφισβήτηση και την αλλαγή κάποιων από τις στάσεις μας και τους τρόπους συμπεριφοράς μας, αποφεύγουμε τις παγίδες όπως είναι η πρόκληση να γίνουμε άκαμπτοι και να αρτηριοσκληρωτικοί διατηρώντας αρνητικές στάσεις που εξωτερικά μεν μας καθησυχάζουν αλλά στην ουσία μας φυλακίζουν και μας γερνάνε πριν την ώρα μας… Θα αισθανθούμε τότε μια εσωτερική ασφάλεια που μας επιτρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί απέναντι σε όσα μας συμβαίνουν, στην ίδιο μήκος κύματος με τα συναισθήματα μας και πιο ανοιχτοί στους άλλους.

Πώς να εκμεταλλευτούμε τις ευεργετικές ιδιότητες του αιθερίου ελαίου Λιβάνι ;

  • Το αιθέριο έλαιο Λιβάνι βοηθά επομένως να διαλύσουμε την ακαμψία σε όλα τα επίπεδα. Σε συνδυασμό με φυτικά λάδια μασάζ μπορεί ειδικότερα να χαλαρώσει την δυσκαμψία του αυχένα.
  • Είναι εξαιρετικό αντιρυτιδικό. Αρκεί να προσθέσουμε μερικές σταγόνες στο βαζάκι της κρέμας μας ή σε μείγμα φυτικών ελαίων για το πρόσωπο.
  • Έντονο άγχος, φοβίες   (Ιατρός Ν. Χρηστίδης)
  1. Λιβάνι αιθέριο έλαιο  :                                  0.5 ml
  2. Μύρο αιθέριο έλαιο  :                                   0.5 ml
  3. Ρόδο Δαμασκού αιθέριο έλαιο  :                                    0.5 ml
  4. Ματζουράνα αιθέριο έλαιο :                          1 ml
  5. Χαμομήλι Ρωμαϊκό αιθέριο έλαιο :                1 ml
  6. Πετί γκρέιν (Νεράντζι φύλλα) αιθέριο έλαιο : 1 ml

3 με 4 σταγόνες όταν υπάρχει ανάγκη στο ηλιακό πλέγμα ή στα σάκρα ή κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης.

(ή 2 σταγόνες υπογλώσσια 2 με 3 φορές την ημέρα ανάλογα με τις ανάγκες – σε 1 κύβο ζάχαρη)

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

————————————————————————————————-

 ΥΔΡΟΧΟΟΣ    21 Ιανουαρίου – 19 Φεβρουαρίου.

  ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ    αιθέριο έλαιο

Η κομψή σιλουέτα του κυπαρισσιού στολίζει το μεσογειακό τοπίο. Το λεπτό αυτό δένδρο είναι όμως πολύ ελαστικό. Λυγίζει αλλά δεν σπάει. Είναι ικανό να αντισταθεί στις πιο ισχυρές θύελλες. Παραπέμπει στη ρευστότητα, στο άνοιγμα στις αλλαγές για να ριχτούμε στο ποτάμι της ζωής.

Ο Υδροχόος συνδέεται με την ρευστότητα αυτή. Είναι το ζώδιο του ανοίγματος στο μέλλον και την Ελευθερία, αναπαριστάται με δύο κύματα που παραπέμπουν σε μία σκέψη ελαστική, ανοικτή και δυναμική ικανή να συνδέει τις καταστάσεις μεταξύ τους και να αντιλαμβάνεται τους νόμους της αιτίας και του αποτελέσματος. Αυτό βοηθά τον Υδροχόο να έχει μια πιο βαθιά αντίληψη των γεγονότων που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον λόγο ύπαρξης μας και την μοίρα μας.
Ο Υδροχόος λαχταρά βαθιά για Ελευθερία. Αλλά θα πρέπει να σταματήσει να την αναζητά συνεχώς έξω από τον ίδιο μέσα από την ικανοποίηση χιλίων δυο πόθων που τον καθιστούν εξαρτημένο από τις υλικές συνθήκες. Αποδεχόμενος την λαχτάρα του αυτή και στρέφοντας την προς τον εσωτερικό του κόσμο για να μην παγιδευτεί, θα έχει την δύναμη να ξεπεράσει τα όρια του και τις ιδεοληψίες του για να κατορθώσει να βρει τις σωστές λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα της ζωής του.
Η βοτανολογική ονομασία του κυπαρισσιού « cupressus sempervirens » σημαίνει «κυπαρίσσι πάντα πράσινο». Όπως το δένδρο συμβολίζει την αιώνια ζωή, αιθέριο έλαιο προτρέπει να στραφούμε σε ότι δεν πεθαίνει ποτέ, να ενδιαφερθούμε για τις αιώνιες αξίες. Ως επιβεβαίωση είναι το ότι οι αρχαίοι το είχαν αφιερώσει στον θεό του θανάτου καθώς και το γεγονός ότι κοσμεί με την καλοπροαίρετη παρουσία του τα κοιμητήρια πάνω από 2 χιλιάδες χρόνια. Το ξύλο του, που δεν σαπίζει ποτέ, χρησίμευε στην κατασκευή ναών.

Το κυπαρίσσι «πάντα πράσινο» που φυτεύουμε στα νεκροταφεία και υψώνεται με αποφασιστικότητα προς τον ουρανό μας προτρέπει αν ανυψώσουμε το βλέμμα. Πράγματι μια σκέψη που στρέφεται αποκλειστικά στην υλική όψη της ζωής συνδέεται με τον θάνατο επειδή το μόνο που καταφέρνει είναι να μας αγκιστρώσει στα υλικά αντικείμενα που είναι φθαρτά από την φύση τους. Το αιθέριο έλαιο Κυπαρίσσι αφυπνίζει την επιθυμία να στραφούμε στην αθάνατη διάσταση της ζωής μας.

Μας στηρίζει στις μεταβατικές περιόδους της ζωής μας, Δηλαδή και στις επώδυνες στιγμές, όπως είναι ο θάνατος αγαπημένου προσώπου ή το τέλος μιας σχέσης, όποτε δηλαδή πρέπει να γυρίσουμε σελίδα και να αλλάξουμε τρόπους συμπεριφοράς ή συνήθειες με ριζικό τρόπο.

Η απαλότητα του αρώματος μας εμψυχώνει, μας δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Μας βοηθά να κατανοήσουμε το νόημα όσων μας συμβαίνουν. Μας θυμίζει ότι αν η μορφή είναι παροδική η ουσία είναι αιώνια. Όπως το κυπαρίσσι αντιστέκεται και στις πιο ισχυρές θύελλες το αιθέριο έλαιο του μας δίνει την δύναμη να διασχίσουμε ορισμένα δύσκολα περάσματα και να φτάσουμε σε μια καινούργια διάσταση. Απελευθερωμένοι από τα αρνητικά συναισθήματα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με ένα άλλο πνεύμα.

Το αιθέριο έλαιο Κυπαρίσσι είναι ευεργετικό στο κυκλοφορικό : είναι αποσυμφορητικό του φλεβικού συστήματος. Όπως ξέρουμε οι γάμπες, που το μέρος του σώματος που υποφέρει πρώτο όταν υπάρχουν προβλήματα κυκλοφορικού, αντιστοιχούν στον Υδροχόο. Η στάση του αίματος στις φλέβες, η δυσκολία να ανέβει προς την καρδιά, δείχνει μεγάλη προσκόλληση, δυσκολία στην αλλαγή σε ορισμένους τομείς, κάτι που σημαίνει ότι η αγάπη και η ζωή έχουν «κολλήσει». Το αιθέριο έλαιο Κυπαρίσσι μας βοηθά να βρούμε λίγη ρευστότητα, να «ξεκολλήσουμε». Μας προτρέπει να μην κολλάμε στους τύπους και να επιστρέψουμε στα ουσιώδη και να αποδεχτούμε τις απαραίτητες αλλαγές.

Οι Υδροχόοι είναι πολύ νευρικοί, « speed », δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχοι. Περίεργοι και ανοιχτόμυαλοι, διασπάται η προσοχή τους εύκολα και παρασύρονται… Το αιθέριο έλαιο Κυπαρίσσι ενισχύει το νευρικό σύστημα και ευνοεί την απαραίτητη ηρεμία για να ξαναβρούν τις προτεραιότητες τους. Δίνει κίνητρο για να καταπολεμήσουν την διάσπαση της προσοχής και βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση. Όπως το δένδρο που συνδέει «γη και ουρανό» βοηθά να οργανώσουν τις ιδέες τους για να τις κάνουν πράξη.

Σε ότι αφορά το σώμα το αιθέριο έλαιο είναι στυπτικό. Βοηθά να απελευθερωθούμε από τις τοξίνες και να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα. Στην ψυχή μας βοηθά να διακρίνουμε ανάμεσα στο δευτερεύον και το ουσιώδες ώστε να βάλουμε μια τάξη στην σκέψη μας και να συγκεντρωθούμε. Μας δίνει την δύναμη να αποστασιοποιηθούμε από τις εξωτερικές επιρροές ώστε να μπορέσουμε να καταφέρουμε αυτό που έχουμε αποφασίσει και αντιστοιχεί στην ατομική αληθινή μας φύση.

Το άρωμα του αιθερίου ελαίου Κυπαρίσσι συνδυάζεται εξαιρετική με το αιθέριο έλαιο βενζόη, περγαμόντα, λεμόνι, κέδρος, λιβάνι, λεβάντα, δάφνη, άρκευθος, μαντζουράνα, μανταρίνι, μόσχο, πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεύκο, πιπέρι μαύρο, δενδρολίβανο και τεϊόδεντρο.

Μερικές ιδέες για να εκμεταλλευτούμε τις αρετές του αιθερίου ελαίου Κυπαρίσσι :

  • Για βαριές γάμπες μασάζ με το εξής μείγμα : 2 σταγόνες Κυπαρίσσι, 2 σταγόνες Λεβάντα γνήσια και 1 σταγόνα Μέντα πιπεράτη σε 1 κουταλιά της σούπας φυτικό έλαιο Ταμανού.
  • Για κυτταρίτιδα μασάζ τοπικά με το εξής μείγμα : 4 σταγόνες Κυπαρίσσι, 4 σταγόνες Γκρέιπφρουτ, 2 σταγόνες Άρκευθος, 2 σταγόνες Λεμονόχορτο σε 10 ml βερυκοκκέλαιο.
  • Για χαλάρωση όταν είμαστε εξαντλημένοι γεμίστε την μπανιέρα και προσθέστε στο αφρόλουτρο σας 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο Κυπαρίσσι και 3 σταγόνες Λεβάντα γνήσια (ΠΡΟΣΟΧΗ : τα αιθέρια έλαια δεν διαλύονται στο νερό).
  • Για αυτοσυγκέντρωση βάλτε 2-3 σταγόνες στο μαντήλι σας και αναπνεύστε βαθιά μερικές φορές.

Μείγμα αιθερίων ελαίων για ατμοσφαιρική διάχυση : Κυπαρίσσι (αυτοσυγκέντρωση, ξεκαθαρίζει την σκέψη, ηρεμεί), Κέδρος (οξύνοια, στοχοπροσήλωση), Περγαμόντο (κουράγιο, αυτοπεποίθηση και επιχειρείν),  Μανταρίνι (ξεκαθαρίζουμε τις καθημερινές σκοτούρες, αισιοδοξία, έμπνευση).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

______________________________________________________________

ΙΧΘΕΙΣ   20 Φεβρουαρίου ως τις 20 Μαρτίου

ΜΥΡΟ  αιθέριο έλαιο

Το αιθέριο έλαιο Μύρο προέρχεται από την απόσταξη της κοκκινωπής ρητίνης που ρέει από τα ακανθωτά δενδρύλλια που φύονται σε άνυδρα κλίματα (Β. Αφρική και Αραβία), όταν χαράζουμε τον κορμό τους.

Ονομάζεται «Κομμιφόρος η μύρρα». Γνωστό από την αρχαιότητα το μύρο ονομάζεται και σμύρνα ή βδέλλιο. Ήταν ιερό αρωματικό φυτό και η ρητίνη του περιζήτητη και ακριβή. Πολύτιμο για τους αρχαίους αιγύπτιους που το χρησιμοποιούσαν τόσο στην ιατρική όσο και στα καλλυντικά, στη σύνθεση αρωμάτων και στην ταρίχευση νεκρών.

Η ιστορία του Μύρου, παλιά όσο και του Λιβανιού, συνδέεται με τις θρησκευτικές τελετές. Οι Αιγύπτιοι το έκαιγαν στους ναούς τους και οι Εβραίοι αρωμάτιζαν ένα κρασί πριν από τις θρησκευτικές τελετές γιατί άνοιγε το πνεύμα στο θείο. Σύμφωνα με ένα φοινικικό μύθο από το δέντρο του μύρου ξεπετάχτηκε ο θεός Άδωνις (=Κύριος). Το αιθέριο έλαιο του είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σχέσης με το θείο.

Η θέση αυτή του Μύρου επιβεβαιώνεται σε δύο αποσπάσματα της Βίβλου.

Ο μάγος Γκασπάρ το έφερε ως δώρο στην θεία Γέννηση του Χριστού (τα άλλα δύο δώρα ήταν ο χρυσός και το λιβάνι). Κατόπιν μετά τον θάνατο του Χριστού στη σταύρωση αναφέρεται ότι ο Νικόδημος έφερε «ένα μείγμα περίπου 100 λιβρών από μύρο και αλόη (Ιωάννης, ΧΙΧ, 39) με το οποίο ο Ιωσήφ της Αριμαθείας επάλειψε το σώμα του Χριστού για να διευκολύνει την αποσύνθεση.

Μπορούμε να κάνουμε μια αναλογία ανάμεσα στο Μύρο και τους Ιχθείς, συνδεόταν με τον  Χριστό (ο ιχθύς συμβόλιζε την ένταξη των πρώτων Χριστιανών), σύμβολο του διαλογισμού και την πρόσβαση στον πνευματικό κόσμο.

Το άρωμα του αιθερίου ελαίου του Μύρου καταρχήν πολύ δυνατό, πικάντικο και ελαφρά πικρό, γίνεται πολύ απαλό και επομένως ηρεμιστικό και ανυψωτικό : πραγματικό βάλσαμο για την καρδιά. Προτρέπει στο εσωτερικό ταξείδι και ξυπνά την επιθυμία να ανακαλύψουμε τον πλούτο που κρύβεται βαθιά μέσα μας.

Το άρωμα του Μύρου παραπέμπει στο άπειρο, το άνοιγμα σε μια λεπτή διάσταση, απαλή και καλοπροαίρετη, εξαιρετικά θηλυκή και ντελικάτη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά θυμίζουν τους Ιχθείς, σύμβολο των ωκεανών και του απείρου. Πρόκειται για ένα πολύ γυναικείο ζώδιο του οποίου η κύρια ιδιότητα είναι η απαλότητα.

Επιπλέον το ζώδιο αυτό είναι προικισμένο με μια πολύ μεγάλη ευαισθησία που του δίνει την δυνατότητα να αισθανθεί τα αόρατα. Είναι αυτό που βρίσκουμε στο σύμβολο του : ένα ψάρι γυρισμένο προς τα πάνω και ένα άλλο προς τα κάτω, συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ψάρι που ανεβαίνει παραπέμπει στην ικανότητα να ανοιχτούμε σε μια πνευματική, λεπτή διάσταση και το ψάρι που κατεβαίνει παραπέμπει στην πρόκληση αν φανούμε δεκτικοί σε αυτά που πέφτουν στην αντίληψη μας για να δράσουμε ανάλογα και να υλοποιήσουμε αυτά που νοιώθουμε. Ο δεσμός που τα συνδέει συμβολίζει την σύνδεση του πνευματικού και του υλικού.

Το μύρο που ρέει όπως τα δάκρυα, από τις πληγές του δένδρου, είναι ένα θαυμάσιο βάλσαμο για θεραπεύσει τις πληγές της ψυχής και του σώματος.

Είναι απολυμαντικό και επουλωτικό στις πληγές του σώματος. Παλιά θεωρούσαν ότι προστατεύει από την γάγγραινα και τις μολύνσεις.

Μας ενθαρρύνει να ανοίξουμε την καρδιά μας και μας αποτρέπει να την ξανακλείσουμε. Πράγματι ο συνδυασμός πικρού και γλυκού που παρουσιάζει το άρωμα μας προτρέπει να μην «κολλάμε» στις πληγές μας, ούτε να «ξεκόβουμε» και να δρούμε αντιδραστικά, κάτι που μπορεί να αποβεί καταστρεπτικό… Αντίθετα, το αιθέριο έλαιο Μύρο μας δίνει κουράγιο να αντιμετωπίσουμε τα βάσανα μας για να αντιληφθούμε τις πραγματικές αιτίες.

Μας κάνει να καταλάβουμε ότι όταν κρατάμε την καρδιά μας ανοιχτή μπορούμε να προχωρήσουμε πάρα πέρα και να μπούμε σε μια άλλη διάσταση εντελώς καινούργια, πιο πλατιά, πλούσια και ευεργετική, που θα μας αποφέρει όλα όσα πιστεύουμε ότι έχουμε χάσει… Αν αποδεχτούμε τη διαδικασία αυτή δηλαδή να κοιτάξουμε κατάματα τις πληγές μας για να τις γιατρέψουμε, τότε θα γίνουμε ικανοί να αντιλαμβανόμαστε και να κατανοούμε τα βάσανα των άλλων χωρίς να χάνουμε τον εαυτό μας. Γινόμαστε συμπονετικοί. Η θεραπεία και η συμπόνια είναι τα δυο προτερήματα των ιχθύων.

Το αιθέριο έλαιο του Μύρου μας βοηθά να βιώσουμε μικρούς «θανάτους-αναγεννήσεις» που μας βοηθούν να απελευθερωθούμε από υπερβολικό συναισθηματισμό για να ανυψωθούμε σε υψηλότερο επίπεδο σεβασμού και αλληλοβοήθειας.

Ως τελευταίο ζώδιο του κύκλου, οι Ιχθείς συμβολίζουν το τέλος ενός κύκλου και την απαραίτητη εγκατάλειψη του παλιού για να μπορέσει να αναδυθεί το καινούργιο. Μια δυαδικότητα που πρέπει να ξεπεραστεί. Το άρωμα του αιθερίου ελαίου βοηθά να έχουμε εμπιστοσύνη στο γεγονός του να ανοιγόμαστε ψυχικά ώστε να πάμε πέρα από αυτά που ξέρουμε. Βοηθάει να αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις από διαφορετική οπτική γωνία και με διαφορετική πνεύμα. Τα δύο ψάρια που πάνε σε αντίθετες κατευθύνσεις θυμίζουν την ικανότητα αυτή της «αντιστροφής» που βοηθά να ανακαλύψουμε την πραγματικότητα πέρα από τα φαινόμενα για δούμε με το τρίτο μάτι του πνεύματος σε συγκεκριμένες καταστάσεις και να ανακαλύψουμε δημιουργικές λύσεις.

Πολύ καλό τοπικό αντισηπτικό, διαλυτό στο νερό, ανακουφίζει από τα στοματικά προβλήματα με πλύσεις : ουλίτιδα, στοματίτιδα, πληγές από οδοντικά πρόσθετα). Συχνά χρησιμοποιείται στην κατασκευή οδοντόπαστα.

Επίσης προστίθεται σε καλλυντικά προϊόντα για αναγέννηση της επιδερμίδας (κρέμες και μάσκες) και επικαλύπτει την τρίχα και τιθασεύει τα μαλλιά.

Μερικές συνταγές για να εκμεταλλευτούμε τις αρετές του αιθερίου ελαίου του Μύρου :

–       Στοματικές πλύσεις : ανακατέψτε καλά δυο σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό (μην καταπίνετε).
–       Μυϊκές κράμπες : μασάζ με μερικές σταγόνες Μύρου και Λεβάντας σταχυώδους σε 10 cl φυτικού ελαίου.
Για το στρες : Μπάνιο με 2 σταγόνες Μύρου 3 σταγόνες Γεράνι (ανακατέψτε το μείγμα σε λίγο σαμπουάν ή σε υγρό σαπούνι για ντους)
Αντι-ρυτιδικό : 3 σταγόνες Μύρο, 3 Λιβάνι και 4 σταγόνες Κίστο σε 20 cl φυτικό έλαιο ή σε ένα βαζάκι κρέμας καλλυντικής.

Για ατμοσφαιρική διάχυση, ιδού μερικές ιδέες μειγμάτων αιθερίων ελαίων για απολαύσετε ταυτόχρονα το άρωμα και τις ιδιότητες του Μύρου :

Διαλογισμός :
– Μύρο (ηρεμεί τον εσωτερικό μονόλογο, ανοίγει την καρδιά, δεκτικότητα), Λιβάνι (πνευματική εξύψωση, ενδοσκόπηση, πνευματική καθαρότητα), Κέδρος (εσωτερική δύναμη, αυτοπεποίθηση), πορτοκάλι (αρμονία, χαρά).
– Μύρο (ηρεμεί τον εσωτερικό μονόλογο, ανοίγει την καρδιά, δεκτικότητα), Κυπαρίσσι (αυτοσυγκέντρωση, επιστροφή στα ουσιώδη), Κέδρος (εσωτερική δύναμη, αυτοπεποίθηση), Περγαμόντο (φτιάχνει την διάθεση, γαλήνη), Λεβάντα γνήσια (ισορροπία, ηρεμεί τις συγκινήσεις).

Για τις συναισθηματικές πληγές :
– Μύρο (ανακουφίζει από πόνο, βάλσαμο της καρδιάς, εξυψώνει τα συναισθήματα), Ματζουράνα (προβλήματα στις σχέσεις, ασφάλεια), Κέδρος (εσωτερική δύναμη, οξύνοια), Λεβαντίνη (δίνει δυναμισμό, αποφασιστικότητα να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια)
– Μύρο (ανακουφίζει από πόνο, βάλσαμο της καρδιάς, εξυψώνει τα συναισθήματα) Βενζόη (παρηγορεί, προστατεύει), Πετί γκρέιν (βοηθά να ξεπεράσουμε συναισθηματικό χωρισμό, χαρά, αρμονία), Περγαμόντο (φτιάχνει την διάθεση, αποστασιοποίηση, γαλήνη).

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούμε πρέπει να είναι ασφαλή στη χρήση 100% αγνά και καθαρά με Χημειότυπο για εσωτερική λήψη.

ΓΙΑ αγνά και καθαρά αιθέρια έλαια της PRANAROM κλικ εδώ

ATHINAROM

Καπνικαρέας 19Α – Πλάκα

Μετρό Μοναστηράκι

τηλ. 210 6911022

Σχολιάστε