Μέ σόδα ή χωρίς ; αλλά …oι Σόδες είναι τρεις…

Το ανθρακικό νάτριο ή ΣΟΔΑ ΠΛΥΣΙΜΑΤΟΣ χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία απορρυπαντικών και καθαριστικών, αλλά και στη βιομηχανία γυαλιού και μεταλλουργίας.

Η σόδα πλυσίματος  (Na2CO3, ανθρακικό νάτριο) είναι ισχυρό διαλυτικό λιπών και καθαριστικό πολλαπλών δράσεων, απαραίτητο για ένα οικολογικό νοικοκυριό.

Η Athinarom  σας το προσφέρει σε μορφή άνυδρων κρυστάλλων, με πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση σε δραστική ύλη από τη τους ενυδατωμένους κρυστάλλους που κυκλοφορούν συνήθως στο εμπόριο. Η ποιότητα αυτή της σόδας ως άνυδρη «πυκνή» σκόνη σε κόκκους έχει επίσης μικρότερη τάση να συσσωματώνεται σε σβώλους που δημιουργούν οι συνήθεις ενυδατωμένοι κρύσταλλοι, είναι πιο σταθερή στο χρόνο και ευκολότερη στη χρήση.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τη σόδα πλυσίματος με :

  • Μαγειρική Σόδα :Το διττανθρακικό νάτριο (NaHCO3), λιγότερο αλκαλικό. Κατά κάποιο τρόπο η σόδα πλυσίματος είναι ο «μεγάλος αδελφός»  της μαγειρικής σόδας  με ιδιότητες παρόμοιες αλλά πιο ισχυρή, επειδή είναι πιο αλκαλική. Προσοχή, σε αντίθεση με τη μαγειρική σόδα, η σόδα πλυσίματος είναι πάρα πολύ επιθετική για καλλυντική χρήση, προορίζεται μόνο για οικιακή και συνιστώνται πάντα γάντια όταν τη χρησιμοποιούμε.
  • Καυστικής σόδα ( ΝαΟΗ) (η οποία είναι σε υγρή μορφή, αραιωμένη, αλλά και σε σκόνη), περισσότερο αλκαλική και έντονα διαβρωτική. Χρησιμοποιείται στην παρασκευή «σπιτικών» η «χειροποίητων» σαπουνιών με ψυχρή  σαπωνοποίηση

ΥΛΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ  www.athinarom.gr

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

51

Advertisements

Συντηρητικά & αιθέρια έλαια

Τα αιθέρια έλαια ως συντηρητικά. Τι έχει καταγραφεί μέχρι τώρα

Τα αιθέρια έλαια είναι πτητικές, ελαιώδης ουσίες που παράγονται από κάποια φυτά και είναι υπεύθυνα για την χαρακτηριστική τους οσμή. Λαμβάνονται από τα αντίστοιχα φυτά με την τεχνική της απόσταξης. Κύρια συστατικά τους είναι τα μονοτερπένια (μόρια με 10 άτομα άνθρακα) και τα σεσκιτερπένια (μόρια με 15 άτομα άνθρακα), περιέχουν όμως και άλλα παράγωγα (φαινυλοπροπανοειδή, θειούχες ή αζωτούχες ενώσεις, αλεικυκλικούς υδρογονάνθρακες κ.α). Λόγω της χαρακτηριστικής τους ευχάριστης οσμής, τόσο τα ίδια τα φυτά, όσο και τα αρωματικά τους συστατικά βρίσκουν εφαρμογή από την αρχαιότητα στην αρωματοθεραπεία.Σήμερα, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις αντιμυκητιακές και αντιμικροβιακές δράσεις ορισμένων αιθέριων ελαίων, με αποτέλεσμα τα έλαια αυτά να βρίσκουν εφαρμογές στην ιατροφαρμακευτική και την αρωματοθεραπεία. Δεν προκαλούν έθιμο και δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Τα αιθέρια έλαια έχουν αιρετικές αντιμικροβιακές ιδιότητες, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να αποτελέσουν φθηνή και ασφαλή εναλλακτική λύση για την συντήρηση των καλλυντικών, έναντι των συνθετικών συντηρητικών.

Η χρήση των αιθέριων ελαίων σαν συντηρητικά των καλλυντικών μπορεί να εμφανίσει μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως η προσφορά ενός ελκυστικού αρώματος στο προϊόν, εγγυήσεις προστασίας από αρκετούς μικροοργανισμούς, αλλά και ενίσχυση των δερματολογικών ιδιοτήτων και της συντήρησης του τελικού προϊόντος

Αιθέρια έλαια 100% αγνά και φυσικά :  www.athinarom.gr

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

Ελιξίρια ομορφιάς…που τρώγονται

Νο 1 λάδι ομορφιάς

Νο 1 λάδι ομορφιάς

Αγορά : ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΨΥΧΡΗΣ ΕΚΘΛΙΨΗΣ ΓΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————-

Το δέρμα μας έχει ανάγκη  να θρέφεται  «από μέσα».  Έτσι με κάθε γεύμα φροντίστε να λαμβάνετε:

• Φυτικά έλαια «έξτρα παρθένα ψυχρής έκθλιψης», πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, D, E, F και λεκιθίνη προσθέτοντας τα σε σαλάτες, χορταρικά και λαχανικά στον ατμό.

• Κάθε τόσο, σε κάθε αλλαγή εποχής ή όταν νιώθετε την ανάγκη, μπορείτε να προσφέρετε στην επιδερμίδα σας στα μαλλιά και τα νύχια σας μια «κούρα νεότητας». Ανανεωθείτε: πάρτε για 3 εβδομάδες 3 κάψουλες από έλαιο νυχτολούλουδου (Ονάγκρ)  το πρωί και 3 κάψουλες ελαίου Μποράγκο  το μεσημέρι (ή το αντίστροφο).

Ειδικότερα, να καταναλώνετε καθημερινά έλαια προσαρμοσμένα στη προσωπική σας περίπτωση σε σαλάτες, ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά και δημητριακά. Για μια πιο πλήρη επεξεργασία σε ειδικές περιπτώσεις, να λαμβάνετε στη διάρκεια των γευμάτων από  1 κουταλάκι του γλυκού επιπλέον από λάδι, της επιλογής σας, ή ορισμένες επιλεγμένες κάψουλες. Θα συνεχίσουμε αυτή τη θεραπεία αρκετές εβδομάδες ή μήνες για ουσιαστικά και διαρκή αποτελέσματα.

Σύνδεσμός

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

Υψηλών προδιαγραφών υαλουρονικό οξύ, πολύ αποτελεσματικό σε χαμηλές δόσεις, είναι γνωστή για την έντονη ενυδατική δράση και “γέμισμα” των ρυτίδων. Αυτό είναι το βασικό συστατικό για τη αναδιομορφωτική και τεντωτικη lifting φροντίδα σας στις ενυδατικές κρέμες προσώπου και ντεκολτέ.

yaloyroniko_oxy_anoteras_poititas_athinarom

Λειτουργία: Ενεργό καλλυντικά ενυδάτωσης και γεμίσματος

Ονομασία INCI:  υαλουρονικό νάτριο (100%)

Ποιότητα: 100% φυσικό (φυτικής προέλευσης σιτάρι γαλλικής προέλευσης) – Δεν περιέχει παράγωγα ζώων

Μέθοδος παραγωγής: Με Βιοτεχνολογία: ζύμωση με μαγιάς χωρίς γενετικά μετασχηματισμένους μύκητες.

Η βιοτεχνολογία αναφέρεται σε τεχνικές που χρησιμοποιούν μικροοργανισμούς (βακτήρια, ζύμες, μούχλα) για ντη δημιουργία ενώσεων για χρήση καλλυντική, φαρμακευτική ή τροφίμων.

Αυτό το είδος της οικολογικής μεθόδου είναι κατά πολύ προτιμότερη από την παραδοσιακή εκχύλιση του υαλουρονικού οξέος από λειρί κόκορα.

Παρουσίαση: λεπτή λευκή πούδρα, συσκευασμένη σε βάζο.

ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Εντελβάις εκχύλισμα ΒΙΟ – φυσικό αντιγηραντικό

energa_systatika_kallyntikon_edelweiss_athinarom

ΥΛΙΚΑ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ  www.athinarom.gr

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

Το Εντελβάις δεν είναι μόνο το σύμβολο των Άλπεων. Το λουλούδι αυτό είναι γνωστό για την ομορφιά του, τη σπανιότητα του και τις απίστευτες αντιοξειδωτικές ιδιότητες του που του επιτρέπουν να ζει στις πιο ακραίες συνθήκες χωρίς να χάνει την ομορφιά του με το πέρασμα του χρόνου.

Το εκχύλισμα του Εντελβάις, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, είναι ένα ισχυρό αντιγηραντικό 100% φυσικό για ώριμες επιδερμίδες αλλά και όσες νεανικές θέλουν να παραμείνουν νεανικές.
Τα ενεργά συστατικά του είναι ηρεμία τιμά και μαλακτικά και συνιστούν εξαιρετική επιλογή για τη φροντίδα των ευαίσθητων και προβληματικών επιδερμίδων.


Χρησιμότητα : ενεργό συστατικό καλλυντικών αντιγηραντικό και ηρεμιστικό.

ΟνομασίαINCI : Leontopodium alpinium extract
Χώρα προέλευσης άνθους : Ελβετία
Ποιότητα πρώτη ύλη Βιολογική πιστοποιημένο Ecocert
Σύνθεση : γλυκερίνη,  Νερό, αλκοόλ , Leontopodium alpinium flower*
Συστατικά βιολογικής καλλιέργειας.
100% των συστατικών είναι φυσικής προέλευσης και βιολογικής καλλιέργειας.
Εκχύλισμα σε χαμηλή θερμοκρασία από την εμβύθιση του φυτού σε μείγμα γλυκερίνης ΒΊΟ, νερού και αλκοόλ (5 ως 10 %).
Τα περισσότερα ενεργά συστατικά του άνθους είναι υδατοδιαλυτά, επομένως η εκχύλιση πραγματοποιείται χωρίς δυσκολία.
Εμφάνιση : πορτοκαλί η καφέ υγρό.

Ενεργά συστατικά

Acide chlorogénique : ισχυρό αντιοξειδωτικό.
Luteolin-4′-o-glucoside et Apigenin-7-glucoside : μαλακτικά, αντιφλεγμονώδη δράση.
Lutéoline :  ευνοεί τη διατήρηση της ελαστικότητας και του τόνου της επιδερμίδας αναστέλλουν την αναδόμηση του Υαλουρονικού οξέως που είναι ένα από τα κύρια συστατικά του δέρματος.
Tanins : παγιδεύουν τις ελεύθερες ρίζες και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης περιορίζουν την οξείδωση των λιπιδίων της επιδερμίδας προσφέροντας έτσι καλύτερη προστασία του κολλαγόνου.
Beta-Sitostérols : αντιφλεγμονώδης δράση, αντιμυκητησιακή και αντιβακτηριδιακή.

Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό έχει έντονη αντιρυτιδική δράση.
Επουλωτικό, επιδιορθώνει τις επιδερμίδες με προβλήματα και περιορίζει την επιδείνωση τους.
Ηρεμιστικό και μαλακτικό, καταπολεμά τις φλεγμονές της επιδερμίδας.

Χρήσεις 

  • Φροντίδα των ώριμων επιδερμίδων : φυτικές, πρώιμη γήρανση.
    Πρόσφατες η παλιές ουλές (χειρουργικές επεμβάσεις, εγκαύματα, ατυχήματα, κατακλίσεις, …).
    Φροντίδα ερεθισμών νέων επιδερμίδων: έκζεμα, ραγάδες, μετά το ξύρισμα…
    Φροντίδα εκτιθέμενης επιδερμίδας : χέρια, πρόσωπο …Μερικές ιδέες :
  • Κρέμα, σέρουμ και Τζελ αντιγηραντικό για το πρόσωπο, το σώμα και τα χέρια.
  • Επιδιορθωτικά και προστατευτικά μπαλμ ενάντια στις επιθέσεις από το κρύο, τον ήλιο, τη μόλυνση,…): γαλακτώματα, κρέμες αντηλιακές και για μετά την ηλιοθεραπεία, προστασία για το πολύ κρύο, μπάλα για τα χείλη,…
  • Αλοιφή για ευαίσθητες ή ερεθισμένες επιδερμίδες.

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Ποσότητα 1 ως 5 % του συνολικού βάρους
  • Πυκνότητα 1,1
  • Διαλυτό στο νερό
  • Αδιάλυτο στο έλαιο
  • 1 ml = 28 σταγόνες

ΧΡΗΣΕΙΣ

  • Γαλακτώματα και κρέμες
  • Τζελ
  • Μάσκες

Προσθέτω σε έτοιμο προϊόν

Το εκχύλισμα Edelweiss ΒΙΟ μπορεί να ενσωματωθεί σε καλλυντικό προϊόν που είναι έτοιμο:

  • Σε γαλάκτωμα ή κρέμα ουδέτερη
  • Σ’ ένα υδατικό τζελ, όπως το Aloe vera μας
  • Σε Peel-off μάσκα με θαλάσσια αλγινικά
  • Σε άλλα υδατικά προϊόντα: λοσιόν, τόνερ, γαλάκτωμα καθαρισμού, ή απλώς σε Hydrosol για λοσιόν αντι-γήρανσης «του λεπτού» για να ψεκάζετε το πρόσωπο.

Φτιάχνω μόνη μου

Το εκχύλισμα Edelweiss ΒΙΟ μπορεί να ενσωματωθεί ως ενεργό συστατικό σε όλες τις συνταγές που περιέχουν νερό : κρέμες, γαλακτώματα, τζελ, λοσιόν …

Μερικές ιδέες:

  • Απαλή κρέμα περιποίησης για ώριμες επιδερμίδες
  • After-shave gel απαλό για πρώτες ρυτίδες
  • Εξομάλυνση ρυτίδων της περιοχής γύρω από τα μάτια
  • Anti-Aging (αντι-γηραντικό) σέρουμ
  • Cold cream (Γαληνικό σκεύασμα)

Αθηνά ΚΑΜΠΑΝΗ

——————

ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ATHINAROM : Καπνικαρέας 19 – ΠΛΑΚΑ (Μετρό Μοναστηράκι) τηλ  210 7242151

Μελισσοκέρι ΒΙΟ…

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

Cera alba

Το κερί της μέλισσας είναι 100% φυσικό, πολύπλοκο μίγμα εστέρων λιπαρών, λιπαρών οξέων και ενώσεις υδρογονανθράκων. Καθιστά τα μπαλμ και τα κραγιόν σας πιο πυκνά και πιο επικαλυπτικά. Επίσης είναι δημοφιλές επειδή σταθεροποιεί τα γαλακτώματα και καθιστά τις κρέμες πολύ προστατευτικές, ή χρησιμεύει στην κατασκευή φυσικών κεριών. Αυτό το κίτρινο κερί, Βιολογικό, εξαιρετικής ποιότητας θα σας γοητεύσει επειδή είναι πολύ μαλακό στην αφή και την εξαιρετικά όμορφη μυρωδιά μελιού.

Μέθοδος παραγωγής: Σύντηξη με ζεστό νερό των κυψελίδων που κατασκευάζονται από τις μέλισσες για την αποθήκευση μελιού. Το κερί συλλέγεται στο τέλος της σεζόν, με το μέλι χωρίς να πειραχτούν οι περιοχές που βρίσκονται οι νέες μέλισσες. Επομένως, δεν καταστρέφονται οι κυψέλες, αλλά ανακυκλώνονται.

Σύνθεση: Σύνθετο μίγμα κηρωδών εστέρων λιπαρών οξέων και αλκοολών, ελεύθερων λιπαρών οξέων και ενώσεις υδρογονανθράκων μακράς αλύσσου.

Ποιότητα: Κερί από βιολογικές κυψέλες, 100% αγνό και φυσικό

Γεωγραφική Προέλευση: Καμερούν

Καλλιέργεια: Μελισσοκομία Βιολογικά πιστοποιημένο από Ecocert.

Οναμασία INCI : Cera alba

Εμφάνιση: Κομμάτια ακανόνιστα

Χρώμα: Κίτρινο έως σκούρο κίτρινο

Οσμή: έντονη οσμή μελιού, πολύ όμορφη

Αποθήκευση: Να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου μακριά από υγρασία και το φως. Ξανασφραγίστε το σακουλάκι μετά τη χρήση.

Από τους αρχαίους χρόνους, οι ιδιότητες του κεριού το καθιστούν ελκυστικό για πολλές εφαρμογές. Χρησιμοποιείται κυρίως στον τομέα των καλλυντικών και τη φαρμακευτική βιομηχανία και για την παραγωγή των φυσικών κεριών. Στη βιομηχανία τροφίμων, το κερί είναι γνωστό ως Ε 901, ως λούστρο. Επίσης, χρησιμοποιείται για την επικάλυψη ορισμένων τυριών.

Ιδιότητες:

  • Πάχυνση και υφής σε κρέμες και λοσιόν
  • Σκληραίνει την υφή στα στικ.
  • Δημιουργεί επικαλυπτικό φιλμ σε κρέμες λοσιόν, και μπαστούνια
  • Σταθεροποιητής σε γαλακτώματα
  • Υπόσρτρωμα στα κεριά.
  • Σκληρυντικό στα σαπούνια

Χρήσεις:

  • Βάλσαμα (Μπαλμ)
  • Sticks και κραγιόν
  • Gloss (δημιουργεί την υφή)
  • Αποσμητικά στικ.
  • Κρέμες και κηραλοιφές: κάνει τις πλούσιες κρέμες να “γλιστράνε” λιγότερο” και αυξάνει τη προστατευτική τους ισχύ (φιλμ), σταθεροποιώντας το γαλάκτωμα. Ιδιαίτερα χρήσιμα σε γαλακτώματα «νερό σε έλαιο» ή για να αυξήσει τις προστατευτικές και θρεπτικές ιδιότητες για τις κρέμες χεριών ή κρέμες για ακραίες καιρικές συνθήκες (κρύο, ξηρασία …)
  • Κατασκευή κεριών
  • Σαπούνια

Διαλυτότητα: Να διαλύονται στην ελαιώδη φάση θερμού

Σημείο τήξεως: 61-66 ° C

Ενδεικτικές ποσολογίες

Σε βάλσαμα και στικ 1 έως 10% (το συνολικό βάρος του παρασκευάσματος σας) ή περισσότερο, εισάγεται στην ελαιώδη φάση

Σε γαλακτώματα (κρέμες): 1-5% (συνολικό βάρος του παρασκευάσματος σας), να εισάγεται στην ελαιώδη φάση – συνήθως σε ποσοστό 1-3% έχουμε καλύτερα αποτελεσμάτα.

Διαδικασία: Λιώστε το κερί σε μπεν μαρί με τα άλλα συστατικά της ελαιώδους φάσης.

Συνδυασμοί:

  • Χρήση μόνο του ως κηρός σε βάλσαμα (μπαλμ), σε ανάμιξη με έλαια και βούτυρα: σκληραίνει και αυξάνει την δύναμη του σχηματισμού επικαλυπτικού φιλμ
  • Μόνο του, χωρίς γαλακτωματοποιητή, σε “γαληνικές κρέμες” (cold cream) το κερί σας τις κάνει να “κρατάνε” κάνοντας πιο πυκνή την ελαιώδη φάση. Είναι δύσκολο να παραχθούν γαλακτώματα χρησιμοποιώντας μόνο κερί μέλισσας. Τα γαλακτώματα αυτά δεν είναι πολύ σταθερά στον χρόνο και θα είναι βαριά, πολύ επικαλυπτικά. Για να πετύχετε σταθερά γαλακτώματα εύκολα, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε γαλακτωματοποιητής, και να συμπληρώσετε κερί για ένα γαλάκτωμα πιο προστατευτικό και θρεπτικό.
  • Σε συνδυασμό με ένα γαλακτωματοποιητή: η προσθήκη μιας μικρής ποσότητας (1-3%) του κεριού στο γαλάκτωμα χρησιμοποιείται για να πυκνώσει και να αυξήσει τη σταθερότητα της μεμβράνης και την ικανότητα σχηματισμού.
  • Σε συνδυασμό με άλλα κεριά (καρναούμπα, καντελίλλα, ρύζι) σε στικ και κραγιόν.
  • Μόνο του ή σε συνδυασμό με κερί σόγιας σε κερί.

Προφυλάξεις: Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά, μην καταπιεί, αποφύγετε την επαφή με τα μάτια. Να είστε προσεκτικοί για να μην καεί κατά το χειρισμό λιωμένο κερί.

Το κερί Καρνάουμπα…

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————————–

Το κερί Carnauba εκκρίνεται από τα φύλλα φοίνικα που φύεται στη Βραζιλία: Copernica cerifera. Αυτό το κερί υψηλού σημείου τήξεως παρέχει φιλμ υψηλής προστασίας και χρησιμοποιείται κυρίως σε μακιγιάζ. Είναι κυρίως βασικό συστατικό στην σύνθεση του κραγιόν, που αυξάνει την αντοχή στη θερμότητα, τη σκληρότητα και τη σύσταση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να κάνει τις αλοιφές ή τα γαλακτώματα ποιο πυκνά και να αυξήσει τη δύναμη του προστατευτικού φιλμ. Σας το προσφέρουμε τώρα ΒΙΟ.

INCI όνομα: Copernicia cerifera κερί

Εμφάνιση: κίτρινα κομματάκια

Σημείο τήξης: 83 ° C

keri_karnaoyba_krayon_athinarom

Το Carnauba (Copernicia cerifera) είναι φοίνικας στη Βορειοανατολική Βραζιλία που παράγει ένα κερί ονομάζεται καρναουβικός κηρός, που συλλέγεται από τα φύλλα των δένδρων. Αυτό το κερί χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές : σε προϊόντα για γυάλισμα αυτοκινήτων, υποδημάτων, δαπέδων, και συχνά αναμιγνύεται με μελισσοκέρι για διάφορες εφαρμογές.

Είναι επίσης ένα από τα κύρια συστατικά του κεριού που χρησιμοποιούνται από surfers σε συνδυασμό με το λάδι καρύδας. Επίσης, χρησιμοποιείται για την παρασκευή των τροφίμων βιομηχανικά προϊόντα. Τα τρόφιμα επικαλύπτονται με κερί για να τους δώσει μια λαμπερή εμφάνιση. Ως εκ τούτου βρίσκεται σε γλυκά και σοκολάτες. Άλλες εφαρμογές στη φαρμακευτική βιομηχανία για την επικάλυψη ορισμένων φαρμάκων.

Τέλος, χρησιμοποιείται επίσης στη βιομηχανία καλλυντικών για την ανάπτυξη των κρεμών, κραγιόν ή βάλσαμο.

Το σημείο τήξης του είναι αρκετά υψηλή και δίνει μεμβράνη κηρού carnauba με μεγάλη επικαλυπτική δύναμη και ισχυρή συνεκτικότητα στην υφή του, είναι πολύ χρήσιμο στη παρασκευή κραγιόν και μπαλμ για τα χείλια. Αποτρέπει, με το σχηματισμό ενός προστατευτικού φιλμ, την αφυδάτωση του δέρματος. Καθιστά δυνατή τη χρήση των φυτικών ελαίων σε σημαντικές αναλογίες (20-30%) για μπαλμ από μαλακά ως πολύ σκληρά με κηρώδη εμφάνιση και τελείως λεία. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως συν-γαλακτωματοποιητής σε συνδυασμό με μελισσοκέρι γαλακτωματοποίησης ή κερί μέλισσας να ενισχύσει τη σύσταση μιας κρέμας.

Οδηγίες: συνήθης δοσολογία 2 έως 10%

Αυτό το κερί μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή σε συνδυασμό με μελισσοκέρι ή γαλακτωματοποιητή.

Σε κρέμες, οι δοσολογίες θα πρέπει να μην υπερβαίνει το 5%, ενώ για μπαλμ μπορεί να είναι έως 10%.

Η τήξη του κηρού Carnauba χρειάζεται να σιγοβράζει σε μπεν μαρί (ιδανικά 90 ° C).