ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ – το σεμινάριο

 ATHINAROM: Ευαγγελίστρια – Σπέτσες

τηλ: 2106911022  – www.athinarom.gr

Σεμινάριο Σαπωνοποιίας

handmade  soap bars with lavender flowers, shallow DOF

Εξερευνήστε τα ράφια των πολυκαταστημάτων στο τμήμα καθαριστικών και καλλυντικών: Εκατοντάδες προϊόντα με ακριβές συσκευασίες, ελκυστικά χρώματα και σλόγκαν ανταγωνίζονται να σας προσελκύσουν το ενδιαφέρον. Το τι περιέχουν όμως κανείς δεν μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει , τα ψιλά γράμματα με λατινική η χημική ορολογία. Αν κάποιος με χημικές γνώσεις  ψάξει περισσότερο το θέμα θα διαπιστώσει ότι τα περισσότερα  περιέχουν συνθετικά χημικά και ελάχιστα φυσικά υλικά λιγότερο του 2%! Στην καταναλωτική ζούγκλα που ζούμε όμως αρκετοί επιζητούν την διαφάνεια και απλότητα. Διαπιστώνουν ότι για τα απαραίτητα καλλυντικά και προϊόντα καθαρισμού αρκούν γνώσεις μαγειρικής  παρά υψηλή τεχνολογία και ότι τα βασικά υλικά είναι  διαθέσιμα εύκολα και οικονομικά. Άλλωστε οι συνταγές ομορφιάς του παρελθόντος βασίζονταν σε συνδυασμούς απλών υλικών  από το άμεσο περιβάλλον. Το σαπούνι είναι ένα από αυτά που άλλοτε παραγόταν στο σπίτι. Μετά τον πόλεμο η σπιτική παραγωγή εγκαταλείφθηκε σε όφελος της βιομηχανικής παραγωγής. Ακόμα χειρότερα μια πλειοψηφία των κατοίκων των χωρών του τρίτου κόσμου στράφηκε στα δυτικής προέλευσης προϊόντα ετικέτας για τα είδη περιποίησης και καθαρισμού με ακριβή συσκευασία και εγκατέλειψε τα τοπικά χωρίς συσκευασία οικολογικά σαπούνια.

Με την διάδοση της πληροφόρησης μέσω διαδικτύου για την αυξανόμενη μερίδα ανθρώπων που επιθυμούν να πάρουν στα χέρια τους την καθημερινή καθαριότητα και φροντίδα και θέλουν διαφάνεια και ποιότητα η λύση είναι  προφανής:

Φτιάξτε μόνοι σας τα σαπούνια σας!

Επιλέγοντας οι ίδιοι τα υλικά που χρησιμοποιείτε έχετε εγγύηση της προέλευσης και ποιότητας του σαπουνιού σας.

Τι ευχαρίστηση για όποιον δημιουργεί με τα ίδια του τα χέρια ένα αντικείμενο χρήσιμο και όμορφο που μπορεί να μοιραστεί με την οικογένεια και τους φίλους του. Όσο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις το σαπούνι σας απαλλαγμένο από συσκευασία είναι 100% βιοδιασπώμενο και συγχρόνως πολύ αποτελεσματικό αντισηπτικό.

Εμείς θα σας βοηθήσουμε στις προσπάθειές σας! Αρχίζοντας από απλές συνταγές θα καταλήξετε σύντομα να φτιάχνετε τις δικές σας φόρμουλες με μοναδικό όριο την φαντασία σας!

 

Λίγη χημεία:

Το σαπούνι είναι προϊόν σαπωνοποίησης

Για την κατασκευή του ανακατεύουμε ένα έλαιο η λίπος με ένα διάλυμα καυστικής σόδας η ποτάσας σε νερό που ονομάζομε ¨βάση¨. Με την θερμότητα και την ανάμιξη το έλαιο και η βάση αντιδρούν χημικά και παράγουν το σαπούνι αλλά και γλυκερίνη.

Τα μόρια του σαπουνιού έχουν δύο άκρα, το ένα έχει υδρόφιλο χαρακτήρα (αγαπάει το

νερό) ενώ το άλλο έχει υδρόφοβο χαρακτήρα (αποφεύγει το νερό). Στο πλύσιμο τα λιπαρά υλικά όπως λεκέδες, βρωμιά εγκλωβίζονται από την υδρόφοβη κεφαλή των μορίων του σαπουνιού ενώ οι υδρόφιλες άκρες προσανατολίζονται προς τα έξω. Το νερό του

ξεπλύματος απομακρύνει εύκολα τα σωματίδια ακαθαρσίας που έχουν παγιδευτεί από αυτά τα μόρια. Στην τεχνική ορολογία υλικά όπως το σαπούνι  λέγονται επιφανειοδραστικά, διευκολύνουν την διαβροχή του δέρματος και των υφασμάτων ώστε το νερό να απομακρύνει τα λίπη και τις ακαθαρσίες.

 

Λίγη ιστορία

Φανταστείτε ένα καλοκαιρινό βράδυ  σε μια σπηλιά ένας προϊστορικός κυνηγός ψήνει το κυνήγι του σε φωτιά. Το λίπος από το ζώο λιώνει και χύνεται στις στάχτες που ακόμα καίνε. Ξαφνικά ξεσπάει μπόρα και το νερό τρέχει μέχρι τις στάχτες (πλούσιες σε ποτάσα). Έτσι έχουμε όλα τα απαραίτητα υλικά για να προκύψει το σαπούνι από το μηδέν!

Ιστορικά  κάποιες χιλιάδες χρόνια προ Χριστού υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες ότι οι Σουμέριοι χρησιμοποιούσαν σαπούνι για προετοιμασία του μαλλιού για βαφή.

Μέχρι τον 15ο αιώνα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ζωικά λίπη. Στα μετέπειτα χρόνια άρχισαν να πειραματίζονται με διάφορα φυτικά λάδια όπως το ελαιόλαδο.

Το 1791 έγινε η πρώτη παραγωγή καυστικής σόδας από αλάτι με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης και το 1823 εξηγήθηκε χημικά η μέθοδος της σαπωνοποίησης.

 

Σαπούνια του εμπορίου: Αποκρυπτογραφήστε την ετικέτα:

Από το 1998 όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους την σύσταση σε διεθνή ονοματολογία (λέγεται INCI, international Nomenclature of cosmetic ingredients) δηλαδή να αναφέρουν τα συστατικά με όνομα λατινικό, χημικό η του αντίστοιχου βότανου.

Στα φυσικά σαπούνια λοιπόν θα βρείτε αρχικά μια ένδειξη του τύπου sodium …..ate. Αυτό σας δείχνει ότι περιέχει ένα σαπωνοποιούμενο έλαιο η λίπος ζωικό η φυτικό. Τα συστατικά αυτά που θα αναφέρονται συνήθως θα είναι: sodium tallowate  δηλαδή σαπούνι από μοσχαρίσιο λίπος, sodium cocoate από έλαιο καρύδας, sodium palmate από φοινικέλαιο, sodium palm kernelate από φοινικοπυρηνέλαιο και σπάνια sodium olivate δηλαδή από ελαιόλαδο. Αν δεν είναι φυσικό σαπούνι θα έχει σαν βάση απορρυπαντικό δηλαδή χημικό προϊόν προερχόμενο συνήθως από το πετρέλαιο. Ακολουθούν τα διάφορα πρόσθετα με λατινικά ονόματα,  βότανα,  αρώματα, συντηρητικά  και χρωστικές.

Υγρά σαπούνια με η χωρίς σαπούνι, shower gel.

Το σαπούνι χωρίς σαπούνι έχει όλες τις ιδιότητες του σαπουνιού, πλένει σαν σαπούνι, αφρίζει σαν σαπούνι, έχει την υφή του σαπουνιού. Και όμως δεν είναι σαπούνι! Το συστήνουν στρατιές δερματολόγων ήδη από την δεκαετία του 50 για ευαίσθητες επιδερμίδες. Η σύστασή του δεν έχει τίποτα φυσικό. Απορρυπαντικό, αφριστικός παράγοντας, παραφίνη, συντηρητικά, αρώματα κλπ.  δεν διαφέρουν σε τίποτα από τα απορρυπαντικά πιάτων και ρούχων.

Αδειάζουν πολύ γρήγορα  ενώ το πλαστικό μπουκάλι δύσκολα ανακυκλώνεται.  Πρέπει να ψάξει κανείς πολύ για να βρει ένα πραγματικό υγρό σαπούνι που λέγεται υγρό σαπούνι Καστίλλης  και έχει ονομα INCI potassium olivate αντί για sodium olivate.

 

Μέθοδοι παραγωγής σαπουνιού

Μέχρι την μοντέρνα εποχή η παραγωγή σαπουνιού γινόταν με πολύωρη θέρμανση ελαίων με στάχτη που είναι μια ακάθαρτη μορφή ανθρακικής ποτάσας.

 

Η μέθοδος Μασσαλίας (θερμή μέθοδος) γίνεται με πολύωρο ζέσταμα φοινικέλαιου με καυστική σόδα μέχρι να γίνει η σαπωνοποίηση, μετά προστίθεται αλάτι για να ξεπλύνει την περίσσεια σόδας και την γλυκερίνη, η σαπουνόμαζα ξεπλένεται για να φύγει το αλάτι και χύνεται σε μεγάλα καλούπια. Όταν κρυώσει ξεκαλουπώνεται και αφήνεται να στεγνώσει, μετά κόβεται σε κομμάτια.

 

Η κρύα μέθοδος  ήδη γνωστή από τον 17ο αιώνα τεκμηριώθηκε τα τελευταία χρόνια και τα υλικά ζυγίζονται και υπολογίζονται με ακρίβεια γραμμαρίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται θέρμανση, η ανάμιξη και το άδειασμα στο καλούπι όπου ωριμάζει αργά αρκούν για να γίνει η αντίδραση. Είναι η κατεξοχήν κατάλληλη μέθοδος για σπιτικό σαπούνι ενώ δεν ενδείκνυται για βιομηχανική παραγωγή.

Πλεονεκτήματα της κρύας μεθόδου σαπωνοποίησης:

Όλη η γλυκερίνη που παράγεται διατηρείται στο σαπούνι, είναι σημαντικός ενυδατικός παράγοντας.

Η χαμηλή θερμοκρασία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε απαραίτητα έλαια (πολυακόρεστα), και αιθέρια έλαια  χωρίς να υποστούν αλλαγές οι ευεργετικές τους ιδιότητες

Η μέθοδος παραγωγής είναι απλή και ανέξοδη, δεν χρειάζεται επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λίπη και έλαια και απεριόριστες συνταγές πράγμα που δίνει στα σαπούνια μεγάλη ποικιλία από καλλυντικές ιδιότητες

Η υφή του σαπουνιού της κρύας μεθόδου είναι απαλή και χυτεύεται εύκολα σε διάφορα σχήματα καλουπιών.

 

Τα υλικά μας

Καυστική σόδα

Λάδια και λίπη

Φυσικά αρώματα

Χρώματα

Πρόσθετα

 

Η καυστική σόδα (υδροξείδιο νατρίου, ΝαΟΗ) είναι απαραίτητη για την σαπωνοποίηση.  Παράγεται με την μέθοδο της ηλεκτρόλυσης από αλάτι (χλωριούχο νάτριο). Χρησιμοποιούμε τη καυστική σόδα για να ξεκινήσουμε την χημική αντίδραση στην διάρκεια της οποίας εξαφανίζεται αν έχετε υπολογίσει σωστά την απαιτούμενη ποσότητα.

Να είστε προσεκτικοί να μην συγχέετε τη καυστική σόδα (υδροξείδιο του νατρίου, Sodium-hydroxide) με σόδα πλυσίματος (ανθρακικό νάτριο, Sodium carbonate)) ή μαγειρική σόδα (Sodium Bicarbonate ή Baking Soda), τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην σαπωνοποίηση

 

Λάδια και λίπη

Κάθε φυσική λιπαρή ύλη θεωρητικά μπορεί να σαπωνοποιηθεί. Εξαιρούνται προϊόντα πετρελαίου όπως παραφίνη και βαζελίνη. Μια πρώτη ταξινόμηση είναι σε ζωικά και φυτικά λίπη.

 

Ζωικά λίπη: Η παλαιότερη πρώτη ύλη σαπουνιού το μοσχαρίσιο λίπος κάνει εξαιρετικό σαπούνι. Πολλές φορές το λίπος επειδή είναι ανθυγιεινό πετιέται στα σκουπίδια. Κρίμα γιατί είναι πολύ εύκολο να γίνει σαπούνι ως εξής:

Πρώτα πρέπει να καθαρίσετε το λίπος: Κόψτε 1κιλό  λίπος σε μικρά κομμάτια με το χέρι η μηχανικά. Βάλτε το σε μια κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό. Προσθέστε 6 φύλλα δάφνης, 3 ξυλάκια γαρίφαλο, μισό φλιτζάνι ξύδι για απόσμηση και 4 κουταλιές της σούπας χοντρό αλάτι. Ανεβάστε την θερμοκρασία στο βρασμό και βράστε το 30 λεπτά. Αδειάστε το σε ένα μεγάλο μπολ περνώντας το από λεπτό σουρωτήρι για να κρατήσει τα αδιάλυτα. Βάλτε το στο ψυγείο να παγώσει και αφαιρέστε τον δίσκο του λίπους ξεπλένοντάς τον απαλά. Τρίψτε το σε κομμάτια και διατηρήστε το στο ψυγείο.

 

Φυτικά λίπη: Υπάρχουν πάρα πολλά φυτικά λάδια που είναι κατάλληλα για σαπωνοποίηση. Μπορεί κανείς να πειραματιστεί με εξωτικά λάδια από όλα τα μέρη του κόσμου.

Για το σαπούνι θα χρησιμοποιήσουμε τα:

Έλαιο AVOCADO, Έλαιο Καρύδας, αμυγδαλέλαιο, καστορέλαιο, φοινικέλαιο, φοινικοπυρηνέλαιο, ελαιόλαδο, έλαιο JOJOBA, βούτυρο καριτέ (shea butter), σογιέλαιο, βούτυρο κακάο, μελισσοκέρι, σιτέλαιο, μακαντάμια, βερυκοκοπυρηνέλαιο, σταφυλοκουκουτσέλαιο.

Τα ελαιόλαδο, σογιέλαιο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο θα τα θεωρήσουμε σαν βασικά λάδια και θα τα χρησιμοποιήσουμε στα μεγαλύτερα ποσοστά ενώ τα υπόλοιπα θα τα βάλουμε σε ποσοστά ως 15% για να δώσουμε στο κάθε σαπούνι μια ιδιαίτερη ιδιότητα ανάλογα με την χρήση του: Για ευαίσθητες επιδερμίδες, για ακμή, για ξηροδερμία, για θαλάσσιο νερό, για βαθύ καθαρισμό, για το πρόσωπο, για χαμηλό κόστος, οι επιλογές είναι πολλές.

Οι ιδιότητες του σαπουνιού που επηρεάζονται από την επιλογή του μίγματος των ελαίων είναι:

  1. Αφρισμός
  2. Σκληρότητα, ανθεκτικότητα στη σαπουνοθήκη
  3. Ηπιότητα, μαλακώνει την επιδερμίδα
  4. Γρήγορο trace

 

Πίνακας σαπωνοποίησης και ιδιότητες των λιπαρών υλών:

Το βασικό εργαλείο για κάθε σαπωνοποιό. Περιλαμβάνει τις τιμές σαπωνοποίησης (SAP value) για τα βασικά λάδια και λίπη. Απλά η τιμή σαπωνοποίησης είναι η ποσότητα καυστικής σόδας που απαιτείται για να μετατρέψει 1 γραμμάριο λιπαρής ύλης σε σαπούνι. Έτσι για παράδειγμα από τον παρακάτω πίνακα προκύπτει ότι για την σαπωνοποίηση 1γρ ελαιολάδου απαιτούνται 0,134γρ καυστικής σόδας.

Έλαια και λίπη Τιμές

σαπωνοποίησης

Σκληρό ανθεκτικό σαπούνι αφρός Μαλακτικό

ήπιο

Γρήγορο trace
αμυγδαλέλαιο 0,136 οχι λίγος ναι
αβοκάντο 0,133 οχι λίγος ναι
Βούτυρο κακάο 0,137 ναι λίγος ναι ναι
Βούτυρο καριτέ 0,128 ναι λίγος ναι ναι
μοσχάρι 0,140 ναι λίγος ναι ναι
μελισοκέρι 0,069 ναι λίγος ναι ναι
Έλαιο καρύδας 0,190 ναι πλούσιος οχι ναι
σιτέλαιο 0,131 οχι λίγος ναι
Jojoba 0,069 οχι λίγος ναι ναι
μακαντάμια 0,139 οχι λίγος ναι
βερύκοκο 0,135 οχι λίγος ναι
Ελαιόλαδο 0,134 οχι λίγος ναι
φοινικέλαιο 0,141 ναι λίγος οχι ναι
φοινικοπυρηνέλαιο 0,156 ναι πλούσιος οχι ναι
Σταφυλο

κουκουτσέλαιο

0,127 οχι λίγος ναι
Χοιρινό (λαρδί) 0,138 ναι λίγος ναι ναι
Καστορέλαιο 0,129 οχι πλούσιος ναι
Σογιέλαιο 0,135 οχι λίγος ναι
ηλιέλαιο 0,134 οχι λίγος ναι   

 

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Το βασικό λάδι διατροφής στην Ελλάδα είναι πολύ κατάλληλο για σαπούνι όπως γνωρίζουν οι παλαιότερες γενιές. Το ελαιόλαδο φαίνεται κερδίζει σε δημοτικότητα και σε πολλές άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Βρετανία, Γερμανία.

Τι είναι λοιπόν το ελαιόλαδο; Είναι το έλαιο της ελιάς που παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής πίεσης. Τα πρώτα κλάσματα όταν πιέζονται οι ελιές λέγονται έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και είναι η καλύτερη ποιότητα για φαγητό. Το δεύτερο κλάσμα λέγεται γνήσιο και είναι χαμηλότερης ποιότητας λόγω μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε ελεύθερα οξέα.

Μετά το δεύτερο κλάσμα δεν εξάγεται άλλο λάδι και χρησιμοποιείται διαλύτης εξάνιο για να εξαχθεί και το τελευταίο λάδι, ακόμα χαμηλότερης ποιότητας.

Τέλος το πυρηνέλαιο είναι ακόμα χαμηλότερης ποιότητας και εξάγεται από τα κουκούτσια (πυρήνες) της ελιάς.

Σε αντίθεση με το μαγείρεμα στην σαπωνοποίηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο όπως πυρηνέλαιο χωρίς αρνητικές συνέπειες. Σαπωνοποιείται πιο γρήγορα. Σε αντίθεση με τα άλλα λάδια όπου απαιτείται η καλύτερη ποιότητα με το ελαιόλαδο συμβαίνει το αντίθετο. Και βέβαια το κόστος είναι χαμηλότερο. Με πυρηνέλαιο δεν θα χρειαστεί να ανακατεύετε με τις ώρες, κάνει trace γρήγορα, ίσως πολύ γρήγορα. Αν χρησιμοποιείτε stick blender είναι πιο κατάλληλο το ραφιναρισμένο για πιο αργή σαπωνοποίηση ενώ με το παρθένο είναι πολύ αργή.

Πολλοί θέλουν σαπούνι με 100% ελαιόλαδο (λέγεται Castille) χωρίς άλλα λάδια. Το ελαιόλαδο θα δώσει σαπούνι αρχικά μαλακό με λίγο αφρό σαν γλίτσα, Μετά από πολύ ωρίμανση (6μήνες) θα σκληρύνει αλλά πάλι ο αφρός θα είναι φτωχός ενώ σε υγρασία δεν έχει αντοχή, διαλύεται γρήγορα. Για καλύτερα αποτελέσματα συνδυάστε το με έλαιο καρύδας ακόμα και 5% βελτιώνει πολύ τον αφρό ενώ σας επιτρέπει να ισχυρίζεστε ότι είναι σαπούνι ελαιολάδου. Το σαπούνι ελαιολάδου είναι πολύ ήπιο, είναι τόσο ήπιο ώστε να το χρησιμοποιούμε στα μωρά και στο πρόσωπο για τις ανεπανάληπτες ενυδατικές ιδιότητες και γιατί φροντίζει την ευαίσθητη επιδερμίδα. Η δε ενυδάτωση που κάνει δεν φράζει τους πόρους του δέρματος.

ΦΟΙΝΙΚΟΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟ

Πολύ χρήσιμο στη σαπωνοποιία εξάγεται από τον πυρήνα του καρπού της φοινικιάς. Αποτελεί βασικό υλικό για την βιομηχανία του σαπουνιού γιατί κάνει πλούσιο αφρό όπως και το έλαιο καρύδας. Ποσοστά 10-100%

 

ΈΛΑΙΟ ΚΑΡΥΔΑΣ

Η μεγάλη ανακάλυψη που απογείωσε την μοντέρνα σαπωνοποιία, Ο κυριότερος λόγος της χρήσης είναι ο πλούσιος αφρισμός που δίνει στο σαπούνι. Σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να ξεραίνει το δέρμα . Ποσοστό χρήσης 10-30%

ΦΟΙΝΙΚΕΛΑΙΟ

Το Φοινικέλαιο είναι πολύ χρήσιμο για διάφορους λόγους. Προσθέτει σκληρότητα και σταθερό, κρεμώδη αφρισμό στη σαπουνάδα με χαμηλό κόστος. Προσέξτε όμως, πολύ φοινικέλαιο στη συνταγή σας θα κάνει το σαπούνι να στεγνώνει το δέρμα. Προτείνω λιγότερο του 50% για σαπούνια χεριών και λιγότερο του 30% για σαπούνια προσώπου.

Το φοινικέλαιο θεωρείται το υποκατάστατο του ζωικού λίπους γιατί δίνει παρόμοιες ιδιότητες στο σαπούνι χωρίς την ανάγκη χρήσης ζωικών προϊόντων.

ΑΜΥΓΔΑΛΕΛΑΙΟ

Πολλοί σαπουνοπαραγωγοί αναφέρουν ότι το έλαιο αυτό δίνει πολυτελή και βελούδινη αίσθηση στον αφρό. Αρχικά κάνει το σαπούνι μαλακό αλλά με τον χρόνο και σε συνδυασμό με έλαιο καρύδας η φοινικέλαιο σκληραίνει. Πλούσιο σε λινολεικό οξύ (24%) και σε βιταμίνες Α και Β ταιριάζει στην ευαίσθητη επιδερμίδα των μωρών γιατί μαλακώνει την επιδερμίδα και δρα ανακουφιστικά.  Πολύ καλό για περιπτώσεις εκζέματος και ψωρίασης

Ποσοστά 4-15%

ΕΛΑΙΟ AVOCADO

Το έλαιο αβοκάντο στο σαπούνι θα αυξήσει τις περιποιητικές ιδιότητες (conditioning) και θα προσθέσει κρεμώδη σύσταση  στον αφρό. Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών Α,Β,C, D και Ε, H,K. Πλούσια σε ασαπωνοποίητες ύλες που βοηθούν στην ενυδάτωση των ανωτέρων στρωμάτων της επιδερμίδας.  Αντιγηραντικό. Ποσοστά 2-15%.

 

ΕΛΑΙΟ JOJOBA

Το έλαιο αυτό προέρχεται από Μεξικάνικα φασόλια. Το λάδι αυτό είναι περισσότερο κερί παρά έλαιο, μοιάζει σε σύσταση πολύ με τα λιπαρά της επιδερμίδας και είναι εξαιρετικό για ενυδάτωση. Αναζωογονεί το τριχωτό της κεφαλής. Θρέφει, τονώνει και μαλακώνει, αναγεννά την επιδερμίδα. Αντιφλεγμονώδες. Επίσης μεγάλο πλεονέκτημα ότι δεν ταγκίζει.

Από 3-10%

 

SHEA BUTTER (ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΡΙΤΕ)

Το βούτυρο καριτέ στο σαπούνι θα σας δώσει σταθερό κρεμώδη αφρό. Σε πολλές περιπτώσεις η συνταγή συμπληρώνεται και με καστορέλαιο για να δώσει περισσότερο όγκο στον αφρό, να τον κάνει πιο πλούσιο. Η περιποίηση , εξισορρόπηση της επιδερμίδας που κάνει το SHEA BUTTER είναι εξαιρετική. Πολλοί ισχυρίζονται ότι απαλύνει καψίματα, μειώνει τις ρυτίδες, βοηθάει στην ακμή και ακόμα και προστατεύει από UV υπεριώδη ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο το SHEA BUTTER είναι πολύ δημοφιλές σε καλλυντικά που παραμένουν σε επαφή με την επιδερμίδα.

Σαν ποσοστά στο σαπούνι  προτείνεται 5-30% στα συνολικά έλαια.

 

Έλαιο μακαντάμια

Σταθερό λάδι με αναπλαστικές  ιδιότητες και μαλακτικές αποτελεί επιλογή για πρόσωπο και μωρά. Πολύ διεισδυτικό δεν αφήνει αίσθηση λιπαρότητας και διατηρείται πολύ χωρίς να ταγκίζει. 5-30%

 

Σταφυλοκουκουτσέλαιο

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε είναι εξαιρετικό για την επιδερμίδα. Κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας και ειδικά στις λιπαρές επιδερμίδες. Έχει επίσης διορθωτική επίδραση σε μαλλιά ξερά σπασμένα και ταλαιπωρημένα. Οξειδώνεται εύκολα επιλέξτε χαμηλό ποσοστό υπερρλίπανσης. Ως 10%

 

ΚΑΣΤΟΡΕΛΑΙΟ

Σε χρώμα κίτρινο απαλό και πολύ πηχτό το λάδι αυτό από φασόλια χρησιμοποιείται πολύ στην Καραϊβική και την Αφρική για περιποίηση χεριών, μαλλιών και σώματος. Δεσμεύει το νερό και το διατηρεί στην επιδερμίδα είναι εξαιρετικό καλλυντικό. Σε μεγάλη ποσότητα κάνει μαλακό το σαπούνι αλλά σε μικρή το κάνει πολύ μαλακτικό με πλούσιο αφρό. Βρίσκει την βασική εφαρμογή του στα στερεά και υγρά shampoo και στα υγρά σαπούνια.

2-10%

 

ΒΟΥΤΥΡΟ ΚΑΚΑΟ

Η ωραία του μυρωδιά σοκολάτας δυστυχώς δεν αντέχει την διαδικασία σαπωνοποίησης! Παρόλα αυτά έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες και ενυδάτωσης Αφήνει ένα προστατευτικό φιλμ στην επιδερμίδα.  Πολύ βούτυρο κακάο κάνει το σαπούνι να τρίβεται εύκολα. Ποσοστό ως 15%

 

Μελισσοκέρι

Πρωτόγονες φυλές ήδη το χρησιμοποιούσαν για αντισηπτικό και για πληγές. Βακτηριοκτόνο έχει και ιδιότητες ενυδάτωσης, μαλακτικές και καταπραϋντικές. Πολύ χρήσιμο για να βελτιώνει την σκληρότητα του σαπουνιού δίνει και ελαφρύ άρωμα μελιού σε άοσμο σαπούνι. Από 2-6%.

———————————————————- 

Χρωστικές σαπουνιών

Για  να χρωματίσετε τα σαπούνια σας δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε συνθετικά χρώματα τη στιγμή που η φύση προσφέρει μεγάλη ποικιλία.

Βέβαια δεν είναι όλα τα χρώματα σταθερά.

Οι άργιλοι είναι μία πολύ καλή επιλογή γιατί είναι πολύ σταθεροί.

Πράσινος, λευκός, κίτρινος, κόκκινος. Αρκεί να ανακατέψετε 10γρ. σε λίγο νερό και να το ρίξετε στο μείγμα σόδας-λαδιών(στο κιλό λάδια).

Για καφέ χρώμα:

Κακάο (σκόνη) : δίνει ένα τόνο σοκολάτας γάλακτος. 1/2κουταλιά του καφέ.

Καφές(σε σκόνη) : Αντικαταστείστε το νερό με καφέ φίλτρου στη συνταγή σας και προσθέστε μετά το trace 1 κουταλιά καφέ για απολέπιση. Δυνατό αποσμητικό.

Κανέλλα (σκόνη) : δημιουργεί ένα θερμό τόνο του καφέ. Προσοχή στη χρήση γιατί μπορεί να είναι ερεθιστική. 1/2κουταλιά του καφέ.

Για κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα:

Χυμό από καρότο: Αντικαταστείστε το νερό με χυμό από καρότο σε θερμοκρασία δωματίου.

Σκόνη από κούρκουμα : 1 η 2 κουταλιές σούπας μέσα στο μείγμα νερού σόδας.

Για κόκκινο :

Πάπρικα (σκόνη) Διαλύστε 1 κουταλιά του καφέ σε λίγη ποσότητα από τα ζεσταμένα λάδια και προσθέστε το την ώρα του trace.

Για μπλέ το ίντιγκο, για μαύρο το μαύρο ινδιών κ.λ.π.

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα οξείδια του σιδήρου σε σκόνη:

Κίτρινο (ώχρα), κόκκινο, καφέ, μαύρο, μπλε, ροζ, πράσινο

Για να μην κάνουν συσσωματώματα αναμίξτε τις σκόνες (μια κουταλιά γλυκού με 4 κουταλιές γλυκερίνη) πριν τις προσθέσετε στο σαπούνι (μετά την ανάμιξη σόδας-λαδιών).

———————————————————

ΑΡΩΜΑΤΑ

Έχουμε δυο επιλογές: Αιθέρια έλαια και αρωματικές ύλες

 

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές αρωματικές ύλες.  Υπάρχουν πάρα πολλά αιθέρια έλαια και με πολλές ιδιότητες. Για να δημιουργήσουμε ένα άρωμα μόνο με αυτά πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες και να πειραματιστούμε. Η δοσολογία που συνιστάται είναι 1-3%. Τα αιθέρια που παραμένουν σταθερά στο σαπούνι είναι: Δενδρολίβανο, πατσουλί, λεβάντα, κέδρος, κανέλα, βετιβέρ.

 

Τα αρώματα σαπουνιού είναι μίγματα αιθερίων ελαίων και συνθετικών αρωματικών υλών που ο κατασκευαστής τους έχει δώσει ιδιότητες όπως να μην είναι ερεθιστικά, να διαρκούν στο σαπούνι να είναι συμβατά με την βάση. Δοσολογία μέχρι 5%.

Άλλες προσθήκες:

Αλόη: 1-2 κουταλιές της σούπας ζελέ αλόης μετά το trace.

Γάλα: Το πιό εύκολο είναι να αντικαταστήσετε 40% από το νερό της συνταγής σας με γάλα και το υπόλοιπο 60% του νερού θα το διαλύσετε με τη ποσότητα της καυστικής σόδας της συνταγής. Ακολουθείτε τη διαδικασία ανάμιξης σόδας λαδιών και το προσθέτετε σιγά σιγά αφού το θερμάνετε στους 40 βαθμούς σε μπεν μαρί.

Μέλι: Μέχρι 5% στο βάρος των λαδιών. Διαλύστε το μέσα σε ζεστό νερό, όσο χρειάζεται, και ενσωματώστε το στο μείγμα αφού έχετε ρίξει τη σόδα στα λάδια. Μην αργήσετε γιατί δεν θα ενσωματωθεί σωστά. Προσέξτε γιατί επιταχύνει το trace.

Απολεπιστικά : Προσθέστε τα αφού τα έχετε τρίψει καλά για να μην γδέρνουν το δέρμα μόλις γίνει το trace (1 κουταλιά σούπας στο κιλό λάδια).

 ————————————————————————————

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΠΟΥΝΙ

Θα υπολογίσουμε με βάση το 1 κιλό λάδια.

Αποφασίζουμε τώρα τι λάδια θα χρησιμοποιήσουμε: Γενικά επιλέγουμε σαν τα βασικά μας λάδια τα εξής: Ελαιόλαδο, έλαιο καρύδας, φοινικέλαιο, φοινικοπυρηνέλαιο, βούτυρο καριτέ. Τα λάδια αυτά φτιάχνουν σκληρό σαπούνι που αντέχει στην υγρασία. Για το υπόλοιπο ποσοστό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υγρά λάδια όπως αμυγδαλέλαιο, αβοκάντο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο κλπ.  Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι επιλέγουμε 60% ελαιόλαδο δηλαδή 600γρ και 20% λάδι καρύδας δηλαδή 200γρ, 10% φοινικέλαιο δηλαδή 100γρ, 10% αμυγδαλέλαιο δηλαδή 100γρ. Αφού επιλέξαμε τα λάδια μας θα υπολογίσουμε την καυστική σόδα με βάση τις τιμές σαπωνοποίησης.

λάδι Γραμμάρια Τιμή σαπωνοπ. Γραμμάρια σόδας
ελαιόλαδο 600 0,135 81
Λάδι καρύδας 200 0,19 38
φοινικέλαιο 100 0,141 14,1
αμυγδαλέλαιο 100 0,136 13,6
σύνολο 1000 146,70γρ

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι συνιστάται να μειώνεται η ποσότητα της σόδας κατά 5%(υπερλίπανση)  η ως και 10% για να αποφεύγουμε τυχόν περίσσεια σόδας που θα έκανε το σαπούνι πολύ ερεθιστικό. Στην περίπτωσή μας λοιπόν η σόδα θα είναι 146,70×0,95=139.36. Γενικά στρογγυλεύουμε τη σόδα προς τα κάτω και τα λάδια προς τα πάνω. Άρα θα χρειαστούμε 139 γρ σόδας.

Το νερό το υπολογίζουμε 30-35% για 1κ. λάδια και βασικά 32%. Δηλαδή 1000×0,32=320γρ νερό.

Να θυμόσαστε ότι πάντα ρίχνουμε τη σόδα στο νερό κι όχι αντίστροφα. Θα προκληθεί η αντίδραση και θα ανέβει η θερμοκρασία στους 80 βαθμούς.

Συνταγή για 500γρ σαπούνι

  1. Βασική συνταγή 6% υπερλίπανση
  1. 100γρ φοινικέλαιο
  2. 75γρ έλαιο καρύδας
  3. 160γρ ελαιόλαδο (πυρηνέλαιο)
  4. 47γρ καυστική σόδα
  5. 120γρ νερό
  6. 5 γρ αιθέρια έλαια η 10γρ (2 κουταλιές) άρωμα
  7. Χρώμα μισή κουταλιά γλυκού

Θα χρειαστείτε:

  1. 2 κατσαρόλες μεσαίου μεγέθους ανοξείδωτες η έναμελ. (όχι αλουμίνιο)
  2. μια κανάτα γυάλινη η πλαστική  που να αντέχει σε θερμότητα με ενδείξεις.
  3. ζυγαριά κουζίνας
  4. Σκεύη για ανακάτεμα, ξύλινη σπάτουλα η πλαστική η stick blender (προτιμότερο)
  5. Θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής
  6. Καλούπι ξύλινο η κουτί από χαρτόνι η πλαστικό τάπερ η ανοξείδωτη φόρμα  για να χωρέσει το σαπούνι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  7. προστατευτικά γυαλιά και γάντια!
  8. μια πετσέτα

Σιγουρευτείτε ότι έχετε όλα τα υλικά πριν ξεκινήσετε και ζυγίστε τα σε κατάλληλα δοχεία. Φορέστε προστατευτικά γυαλιά και γάντια, η σόδα μπορεί να σας προξενήσει εγκαύματα!

Διαλέξτε το καλούπι σας, παραδοσιακά τα σαπούνια χυτεύονται σε ξύλινα καλούπια στρωμένα με λαδόχαρτο. Μπορείτε να επιλέξετε καλούπι σιλικόνης για κέικ η χαρτόνι, πλαστικό τάπερ η ανοξείδωτη φόρμα.
Μετρήστε 120 κεκ νερού σε μια κανάτα. Ζυγίστε προσεκτικά 47γρ καυστικής σόδας και προσθέστε την στο νερό ανακατεύοντας συνεχώς με σπάτουλα για να διαλυθεί. Μην αναπνέετε τους ατμούς. Το διάλυμα θερμαίνεται από μόνο του μέχρι 80 βαθμούς. Αφήστε το να κρυώσει στους 45 βαθμούς.  Βάλτε του θερμόμετρο. Ζυγίστε 75γρ λάδι καρύδας και 100 γρ φοινικέλαιο ζεστάνετέ τα για να λιώσουν και προσθέστε 160γρ ελαιόλαδο. Ανακατέψτε τα  και ελέγξτε την θερμοκρασία να είναι 45 βαθμοί.
 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ… Αυτό που πρέπει να κάνετε τώρα είναι να παρακολουθήσετε την θερμοκρασία των λαδιών και της σόδας. Η σόδα πρέπει να είναι 45 βαθμοί και τα λάδια 45 βαθμοί.  Τότε  μπορούν να ενωθούν. Μην αφήσετε να κρυώσουν πολύ. Αδειάστε αργά και αναδεύοντας συνέχεια την σόδα στα λάδια θα δείτε ότι αρχίζουν να αντιδρούν και το μίγμα να πήζει.

Αν θέλετε να προσθέσετε χρώμα κάντε το τώρα αναμιγνύοντας πρώτα την χρωστική με λίγο νερό.
Αδειάστε το μίγμα στο καλούπι απλώστε το και σκεπάστε το με χαρτόνι για προστασία.
Προσθέστε αιθέριο έλαιο η άρωμα όταν πήξει (το λένε trace) και ανακατέψτε.
Σκεπάστε το με παλιές πετσέτες και αφήστε το να ηρεμήσει και να σκληρύνει συνήθως Απαιτούνται 24-48 ώρες.

Αφαιρέστε το από το καλούπι, κόψτε το σε κομμάτια και αφήστε το να ωριμάσει σε στεγνό χώρο για 4 εβδομάδες αφήνοντας τον αέρα να κυκλοφορεί ελεύθερα. Στο διάστημα αυτό σκληραίνει, χάνει υγρασία και προχωρεί η σαπωνοποίηση. Το τέλος της διαπιστώνεται με έλεγχο του pΗ.
Important… Μην αποθηκεύετε σε κρύο μέρος γιατί μπορεί να παρατηρηθεί υγρασία στην επιφάνεια του σαπουνιού. Διατηρήστε το σε κανονική θερμοκρασία.

Τι πρέπει να προσέξουμε

Η σόδα είναι ερεθιστική, δεν την πιάνουμε με τα χέρια και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με το δέρμα αν συμβεί αυτό ξεπλένουμε με άφθονο νερό και ξύδι. Δεν προκαλεί βλάβες, μόνο ερεθισμό. Να αποφεύγεται επίσης η επαφή με τα ρούχα.

Σημαντικό είναι να αναγνωρίσετε το trace η ίχνη σαπωνοποίησης είναι η στιγμή που το μίγμα μας ομογενοποιείται γίνεται δηλαδή ένας πολτός λεπτόρρευστος.  Τότε στην επιφάνεια παρατηρούμε ίχνη δηλαδή αν την χαράξουμε με το κουτάλι η γραμμή δεν εξαφανίζεται αμέσως παραμένει κάποιο χρόνο. Όταν έχουμε ίχνη πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να αποφύγουμε να γίνει πολύ πηχτό το μίγμα μας οπότε θα είναι δύσκολο να το αδειάσουμε στο καλούπι.

Συνταγές σε σύνολο λαδιών 1κ.

  1. Σαπούνι χεριών και για πλύσιμο ρούχων στο χέρι:

Τα ζωικά λίπη έχουν πολύ καλή ικανότητα  να αφαιρούν λεκέδες. Επιπλέον περιορίζοντας την υπερλίπανση στο 2% αυξάνουμε την δύναμη καθαρισμού. Το μίγμα αιθέριων ελαίων είναι αντισηπτικό και αποσμητικό.

  1. 900γρ καθαρισμένο λίπος από μοσχάρι
  2. 100γρ έλαιο καρύδας
  3. 142γρ καυστική σόδα
  4. 330γρ νερό
  5. 10γρ αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο
  6. 20γρ αιθέριο έλαιο λεβάντας
  7. 20γρ αιθέριο έλαιο πεύκο
  8. Θερμοκρασία 45 βαθμοί
  9. Ωρίμανση 3 εβδομάδες

 

  1. Σαπούνι για μωρά (υπερλίπανση 8%)

Αυτό το εξαιρετικό σαπούνι για ευαίσθητες επιδερμίδες όπως του μωρού. Εύκολη συνταγή χωρίς χρωστική ούτε άλλα πρόσθετα διακρίνεται για την ποικιλία  των φυτικών ελαίων. Το αυξημένο ποσοστό ελαιολάδου και το βούτυρο καριτέ το κάνουν ιδιαίτερα ήπιο για ευαίσθητες και ξηρές επιδερμίδες:

  1. 150γρ έλαιο καρύδας
  2. 200γρ βούτυρο καριτέ
  3. 600γρ ελαιόλαδο το οποίο έχομε εμποτίσει με χαμομήλι
  4. 50γρ έλαιο αβοκάντο
  5. 129γρ καυστική σόδα
  6. 310γρ νερό

Θερμοκρασία 45 βαθμοί

Ωρίμανση 4 εβδομάδες

 

  1. Σαπούνι από το Χαλέπι η Καστίλλης η ελαιολάδου

Το περίφημο σαπούνι από το Χαλέπι (Συρία) χρησιμοποιεί μόνο ελαιόλαδο εμποτισμένο με φύλλα δάφνης (δαφνέλαιο). Χωρίς άρωμα το πολύ απλό αυτό σαπούνι είναι κατάλληλο για ευαίσθητες και πολύ ξηρές επιδερμίδες. Μην ζητήσετε πλούσιο αφρό δεν θα τον βρείτε, είναι η λίγος η ανύπαρκτος. Ανάλογα με την ποιότητα του ελαιολάδου ποικίλει και ο χρόνος του  trace όπως και ο χρόνος στο καλούπι. Μόλις στεγνώσει καλά γίνεται πολύ σκληρό.

  1. 1000γρ ελαιόλαδο στο οποίο έχομε εμβαπτίσει φύλλα δάφνης για τουλάχιστον 2 μέρες (δεν είναι απαραίτητο)
  2. 124γρ καυστική σόδα
  3. 340 γρ νερό
  4. Θερμοκρασία 45 βαθμοί.

 

  1. Σαπούνι με καφέ

Ο καφές έχει ιδιότητες αποσμητικές και κάνει ελαφρά απολέπιση, το σαπούνι αυτό είναι εξαιρετικό για την κουζίνα

  1. 250γρ φοινικέλαιο
  2. 250γρ έλαιο καρύδας
  3. 300γρ ελαιόλαδο
  4. 100γρ βερυκοκέλαιο
  5. 50γρ καστορέλαιο
  6. 50 γρ έλαιο Jojoba
  7. 136 γρ καυστική σόδα
  8. 330 γρ καφές (ρόφημα)
  9. 8 γρ αιθέριο έλαιο φασκόμηλο
  10. 8γρ αιθέριο έλαιο θυμάρι
  11. 33γρ αιθέριο έλαιο πορτοκάλι
  12. 1 κουταλιά σούπας  τριμμένος καφές

Η σόδα διαλύεται σε 330 γρ κρύου καφέ. Ο τριμμένος καφές προστίθεται στα αιθέρια έλαια πριν προστεθούν στο μίγμα σόδας λαδιών στο trace.

  1. Σαπούνι λεβάντας

Η συνταγή αυτή έρχεται από την Γαλλία: Το χρώμα του σαπουνιού (της λεβάντας) δεν προέρχεται από την λεβάντα αλλά από ριζάρι μια φυτική χρωστική που στην αρχή είναι μωβ μετά γίνεται φούξια.

Προσθέτουμε την τριμμένη ρίζα σε ηλιέλαιο και το αφήνουμε 3 μέρες σε ηρεμία. Φιλτράρουμε και χρησιμοποιούμε το ηλιέλαιο στο σαπούνι.

  1. 300γρ φοινικέλαιο
  2. 250γρ έλαιο καρύδας
  3. 290γρ ελαιόλαδο
  4. 110γρ ηλιέλαιο από το οποίο τα 50γρ έχουν χρωστική από ριζάρι.
  5. 50γρ βερυκοκοπυρηνέλαιο
  6. 1 κουταλιά σούπας τριμμένα άνθη λεβάντας
  7. 30γρ αιθέριο έλαιο λεβάντας
  8. 141 γρ καυστική σόδα
  9. 330γρ νερό.

Προβλήματα και Λύσεις

  • Η ζυγαριά σας δουλεύει σωστά.
  • Είχατε όλα τα υλικά σας έτοιμα πριν τη παρασκευή ώστε να μην παραλείψετε κανένα.
  • Παρόλο που το μίξερ δεν είναι αναγκαστικό, το χρησιμοποιήσατε έστω για ένα λεπτό για να είναι άψογα ομογενοποιημένο το μίγμα.
  • Δεν αφήσατε τηλέφωνα ή απρόσκλητους επισκέπτες να σας τραβήξουν τη προσοχή από τη διαδικασία παρασκευής.

Αν παρόλα αυτά το σαπούνι σας δεν βγήκε τέλειο, οι ακόλουθες οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τι πήγε λάθος.

Σαπούνι σκληρό, εύθραυστο, που κατέρρευσε: Δε βάλατε αρκετό νερό ή βάλατε παραπάνω καυστική σόδα. Μη το χρησιμοποιήσετε.

Θύλακες καυστικού υγρού ή σκόνη σόδας: Βάλατε παραπάνω καυστική σόδα ή λιγότερο μίγμα. Μη το χρησιμοποιήσετε.

Δεν πήζει: Συνέβη λόγω των λαδιών που χρησιμοποιήσατε. Μερικά χρειάζονται έως και 90 λεπτά για να πήξουν αν μπουν μόνα τους σε συνταγή. Με εξαίρεση τη περίπτωση που έγινε λάθος στο ζύγισμα, για να το διορθώσετε συνεχίζετε να ανακατεύετε.

Μίγμα που σκληραίνει κατευθείαν στη κατσαρόλα: Φταίει η χρήση πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι επίσης πολύ συχνή αντίδραση σε κάποιο αιθέριο έλαιο ή συνθετικό άρωμα. Τοποθετήστε το σαπούνι στο καλούπι του. Παρόλη τη κακή του εμφάνιση, το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Διαχωρισμός: Εάν παρατηρήσετε μια στρώση υγρή και λιπαρή επί του σαπουνιού όσο είναι στο καλούπι του, πρόκειται συχνά για πρόβλημα θερμοκρασίας. Άλλος πιθανός λόγος είναι η ύπαρξη γάλατος ή μελιού στη συνταγή. Σιγουρευτείτε ότι δεν προσθέτετε το γάλα όσο είναι ακόμα πολύ ζεστό και μη μονώνετε πολύ το καλούπι σας.

Λευκά τμήματα στο σαπούνι: Βάλατε παραπάνω σόδα ή όχι αρκετό μίγμα. Αν τα λευκά τμήματα είναι καυστικά, να μη χρησιμοποιηθεί το σαπούνι.

Καυστική περίμετρος σαπουνιού:

Σαπούνι βρεγμένο: Παραπάνω νερό ή παραπάνω λάδι. Αν το σαπούνι σκληρύνει μέσα σε 5-6 εβδομάδες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

Πορτοκαλί σημάδια στην επιφάνεια της μπάρας: Είναι σημάδι ότι το σαπούνι έχει ταγγίσει. Συνήθως αυτά τα σημάδια εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερλίπανση στο σαπούνι, όταν έχει αποθηκευτ5εί σε χώρο με πολύ υγρασία , με πολύ ζέστη ή με όχι αρκετό αέρα.

Η γλώσσα μας είναι από τα πιο χρήσιμα όργανα που μπορούν να μας πουν αν ένα σαπούνι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Εδώ και αιώνες οι σαπωνοποιοί –επαγγελματίες και ερασιτέχνες- δοκίμαζαν τη μπάρες τους! Τοποθετήστε την  άκρη της γλώσσας σας στην επιφάνεια της μπάρας σα, συγκεκριμένα στο κομμάτι που σας φαίνεται ύποπτο. Αν δεν νιώθετε τίποτα τότε η καυστικότητα του σαπουνιού σας δεν έχει πρόβλημα. Αν πάλι νιώθετε σαν να άγγιξε η γλώσσα σας ένα μεταλλικό πιάτο, τότε η καυστικότητα του σαπουνιού σας είναι παραπάνω του κανονικού.

Αν κάνατε το τεστ την ώρα που ξε-καλουπώνατε το σαπούνι, περιμένετε να στεγνώσει εντελώς και επαναλάβετε το τεστ για να δείτε αν η αίσθηση θα είναι η ίδια.

Για υπολογισμό με ακρίβεια υπάρχουν οι ταινίες pH. Τοποθετήστε τις στην επιφάνεια του σαπουνιού όσο είναι ακόμα υγρό και θα καταλάβετε το αποτέλεσμα

Για να αγοράσετε τα υλικά των συνταγών, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το e-shop μας!

 ATHINAROM: Ευαγγελίστρια – Σπέτσες

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.

www.athinarom.gr