Στρες και επιδερμίδα : αιθέρια έλαια

του ιατρού Ν. ΧΡΗΣΤΙΔΗ http://www.aromatotherapeia.gr/

Πρόσφατα οι δερματολόγοι άρχισαν να ενδιαφέρονται στο ψυχολογικό στρες που αποδείχτηκε ότι επιδρά σημαντικά στην λειτουργία της επιδερμίδας. Αφενός αποδεικνύεται από την νευρολογική ανατομία και φυσιολογία αλλά επίσης όλοι ξέρουν ότι η έξαρση των δερματολογικών συμπτωμάτων συνδέεται με περιόδους ψυχολογικού στρες. Στην περίπτωση του εκζέματος και της ψωρίασης ή και της γυροειδούς αλωπεκίας αυτό γίνεται περισσότερο από προφανές. Η αποτυχία της αγωγής με κορτικοειδή αποδίδεται σχεδόν πάντα στο ψυχολογικό στρες.

Η εξήγηση είναι απλή. Σε καταστάσεις στρες ο οργανισμός αντιδρά με ορμονικές και άλλες μεταβολές στην λειτουργία του σώματος συμπεριλαμβανομένης της επιδερμίδας. Όλοι διαπιστώνουμε ότι όταν αντιδρούμε ψυχολογικά κοκκινίζουμε, χλωμιάζουμε, σηκώνεται η τρίχα μας. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις η αντίδραση της επιδερμίδας γίνεται πιο έντονη και πιο μόνιμη : ατοπική δερματίτιδα, έκζεμα, ψωρίαση…

Τι είναι το στρες της επιδερμίδας

Η συχνές μεταβολές της επιδερμίδας από στρες καταλήγουν στην αλλοίωση του υδρολιπιδικού φραγμού του δέρματος. Η επιδερμίδα δημιουργεί μία δυσάρεστη αίσθηση  και  αφυδατώνεται, Επιπλέον γίνεται πιο ευαίσθητη και μπορεί να εμφανίσει αλλεργικά συμπτώματα από τα οποία προέρχονται το έκζεμα ή και η ψωρίαση.

Το οξειδωτικό στρες είναι επίσης ένας παράγοντας πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας. Θεωρητικά η ώριμη επιδερμίδα είναι πιο στρεσαρισμένη από τις άλλες.

Πως μειώνεται το στρες της επιδερμίδας.

Για το οξειδωτικό στρες ακολουθήστε τις κλασσικές συμβουλές  :

  1. Προφυλαχθείτε από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο (υπεριώδεις ακτίνες, ζέστη).
  2. Μην καπνίζετε
  3. Πίνετε αρκετό νερό.
  4. Τρώτε φρούτα (κόκκινα)  και λαχανικά που περιέχουν β-καροτένιο (όσα έχουν χρώμα)
  5. Πίνετε πράσινο τσάι.

Το πλέον κατάλληλο λάδι είναι το Νυχτολούλουδο Oenothera biennis (γ-λινολενικό οξύ), σε μικρότερο βαθμό το αργκάν και αγριοτριανταφυλλιάς Rosa rubiginosa. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στην μαγειρική μας ή και ως σέρουμ με καθημερινό μασάζ στο σώμα ή το πρόσωπο κάτω από την κρέμα.

Για το ψυχολογικό στρες χρησιμοποιούμε την αρωματοθεραπεία ή και τον διαλογισμό, γιόγκα, τάι-τσι, σοφρολογία…

Ιατρική αρωματοθεραπεία

Τα αιθέρια έλαια σε συνδυασμό με φυτικά καλλυντικά θεραπεύουν ταυτόχρονα τα δερματολογικά προβλήματα και τα ψυχολογικά.

Απλή συνταγή : προσθέστε 1 σταγόνα πετί γκρέιν (αιθέριο έλαιο από φύλλα νεραντζιάς Citrus aurantium ssp aurantium) ή 1 σταγόνα νερόλι (αιθέριο έλαιο από άνθη νεραντζιάς) στην καθημερινή δόση της κρέμας ημέρας. Ζεστάνετε το μείγμα στα χέρια σας. Εισπνεύστε αργά και ήρεμα μέσα από τις παλάμες σας πριν το βάλετε στο πρόσωπο σας. Θα έχετε κάνει μια συνεδρία χαλάρωσης.

Υπάρχουν πολλά αιθέρια έλαια που ρυθμίζουν και ισορροπούν την ψυχική σας σφαίρα.  Για τις ξηρές επιδερμίδες προτείνουμε το Ρόδο Δαμασκού, Νερόλι, Μύρο ή Λιβάνι. Για τις πιο λιπαρές επιδερμίδες είναι καλύτερα το αιθέριο έλαιο Λεβάντα γνήσια, Μυρτιά ή Δάφνη.

Το Πετί γκρέιν Citrus Aurantium ssp aurantium είναι ιδανικό για όλους τους τύπους επιδερμίδας.

Νίκος Χρηστίδης Ψυχίατρος

Εγγυημένη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ΜΟΝΟ με αιθέρια έλαια , 100% αγνά και φυσικά.

—————————————

ΑΓΟΡΑ ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

Advertisements