Κηραλοιφές με μελισσοκέρι

keraloifes_athinarom

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑΣ 19 – ΠΛΑΚΑ (μετρό Μοναστηράκι) – ATHINAROM

τηλ 210 6911022

———————————————————————

Το μελισσοκέρι ήταν το αγαπημένο προϊόν της κοσμητολογίας στις αρχές της. Cera alba το λευκό και cera flava το κίτρινο ακατέργαστο. Το βρίσκουμε και στις πιο αρχαίες συνταγές καλλυντικών. Η κύρια ιδιότητα του μελισσοκεριού είναι η πυκνωτική του δύναμη. Το ζεσταίνουμε με ένα λάδι, λειώνει, ανακατεύεται πολύ εύκολα αφού το μελισσοκέρι είναι λιπίδιο. Ψύχουμε και παγώνει. Έτοιμη η κηραλοιφή ! Είναι τόσο απλό.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ

  • – Θερμαίνουμε το μελισσοκέρι σε αποστειρωμένο δοχείο μέσα σε μπεν μαρί με νερό να βράζει.
  • – Προσθέτουμε τα βούτυρα (πρώτα τα σκληρά μετά τα πιο μαλακά) στο λιωμένο μελισσοκέρι σβήνοντας την φωτιά αλλά κρατώντας το δοχείο στο μέχρι να λειώσουν όλα εντελώς. 
  • – Προσθέτουμε τα λάδια βγάζοντας το δοχείο από το μπεν μαρί αμέσως. 
  • – Προσθέτουμε αιθέρια έλαια, βιταμίνη Ε και τέλος τα εύθραυστα λάδια (σησαμέλαιο, ηλιέλαιο, αγριοτριανταφυλλιάς…) χωρίς να περιμένουμε να πήξει το μείγμα. 
  • – Χύνουμε το περιεχόμενο σε βαζάκια αποστειρωμένα.
  • – Κλείνουμε τα βαζάκια μέχρι να ψυχθεί εντελώς το μείγμα.

ΤΡΟΠΟΙ ΧΡΗΣΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΕΡΙΟΥ

  • Το μελισσοκέρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του καθαρά ή σε μείγμα με λάδια και βούτυρα : σκληραίνει και αυξάνει την ικανότητα σχηματισμού προστατευτικού φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
  • Μόνο του για κηραλοιφές (ή «κρέμα του Γαληνού») : το μελισσοκέρι βοηθά το γαλάκτωμα να «κρατήσει» κάνοντας την ελαιώδη φάση πιο παχιά. Είναι πάντως αρκετά δύσκολο να φτιάξουμε κρέμες μόνο με μελισσοκέρι. Δεν είναι σταθερές για πολύ καιρό και είναι πολύ βαριές στην υφή, δημιουργούν ένα παχύ στρώμα στην επιφάνεια της επιδερμίδας.
  • Για να φτιάξετε σταθερές κρέμες με μελισσοκέρι καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα γαλακτωματοποιητή και να προσθέσετε μελισσοκέρι για προστασία και θρέψη του δέρματος.
  • Σε συνδυασμό με γαλακτωματοποιητή : η προσθήκη μικρής ποσότητας μελισσοκεριού (1 – 3%) σε μία κρέμα την κάνει πιο παχιά και αυξάνει την σταθερότητα της και την επικαλυπτική της δράση (παχύ φιλμ στην επιδερμίδα).
  • Μελισσοκέρι σε συνδυασμό με άλλους κηρούς (καρνάουμπα κλπ) σε λιπ μπαλμ.
  • Μελισσοκέρι μόνο του ή με σόγια στη κατασκευή κεριών.Το σημείο τήξης του μελισσοκεριού είναι 63 με 64°C. Αν θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα προϊόν που να περιέχει μελισσοκέρι και ανθόνερο (ροδόνερο π.χ.) κάτι που αναφέρεται σε αρκετές συνταγές, το ανθόνερο θα ταλαιπωρηθεί πολύ και αρκετοί γνώστες το αποφεύγουν.

———————————-

Ποια είναι η καλλυντική σημασία του μελισσοκεριού; Είναι αδιάβροχο, άρα προστατεύει από το κρύο και τον άνεμο αλλά αντίθετα μπορεί να «πνίξει» την επιδερμίδα αν βάλουμε πολύ. Η σωστή δοσολογία είναι το κλειδί της επιτυχημένης κηραλοιφής. Διατηρείται χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχει ένα πολύ όμορφο άρωμα μελιού και αντιφλεγμονώδεις και επουλωτικές ιδιότητες. Η χημική του σύσταση είναι αρκετά πολύπλοκη (περισσότερα από 300 συστατικά). Δημιουργεί μια υφή λίγο σκληρή στα προϊόντα που προστίθεται γι αυτό αρκετοί το αποφεύγουν για το πρόσωπο.

Αγορά υλικών ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Advertisements