Όλα για το χειροποίητο σαπούνι

pos_ftiaxnoyme_sapoyni_athinarom

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

Η χημεία του σαπουνιού…

Το σαπούνι είναι προϊόν σαπωνοποίησης. Για την κατασκευή του ανακατεύουμε ένα έλαιο η λίπος με ένα διάλυμα καυστικής σόδας η ποτάσας σε νερό. Με την θερμότητα και την ανάμιξη το έλαιο και η βάση αντιδρούν χημικά και παράγουν σαπούνι και γλυκερίνη.

Τα μόρια του σαπουνιού έχουν δύο άκρα, το ένα έχει υδρόφιλο χαρακτήρα -αγαπάει το νερό- ενώ το άλλο έχει υδρόφοβο χαρακτήρα -αποφεύγει το νερό. Στο πλύσιμο τα λιπαρά σωματίδια και η βρωμιά ενσωματώνονται με τις υδρόφοβες κεφαλές των μορίων του σαπουνιού ενώ οι υδρόφιλες άκρες προσανατολίζονται προς τα έξω. Το νερό του ξεπλύματος απομακρύνει εύκολα τα σωματίδια ακαθαρσίας που έχουν παγιδευτεί από αυτά τα μόρια. Στην τεχνική ορολογία υλικά όπως το σαπούνι λέγονται επιφανειοδραστικά: διευκολύνουν την διαβροχή του δέρματος και των υφασμάτων ώστε το νερό να απομακρύνει τα λίπη και τις ακαθαρσίες.

Μέθοδοι παραγωγής σαπουνιού

Μέχρι την μοντέρνα εποχή η παραγωγή σαπουνιού γινόταν με πολύωρη θέρμανση ελαίων με στάχτη που είναι μια ακάθαρτη μορφή ανθρακικής ποτάσας. Αυτή η μέθοδος συνεχίζεται ακόμα σε κάποια κράτη (μέθοδος των γιαγιάδων μας).

Η μέθοδος Μασσαλίας (θερμή μέθοδος) γίνεται με πολύωρο ζέσταμα φοινικελαίου με καυστική σόδα μέχρι να γίνει η σαπωνοποίηση, μετά προστίθεται αλάτι για να ξεπλύνει την περίσσεια σόδας και την γλυκερίνη, η σαπουνόμαζα ξεπλένεται για να φύγει το αλάτι και χύνεται σε μεγάλα καλούπια. Όταν κρυώσει ξεκαλουπώνεται και αφήνεται να στεγνώσει, μετά κόβεται σε κομμάτια.

Η κρύα μέθοδος  ήδη γνωστή από τον 17ο αιώνα τεκμηριώθηκε τα τελευταία χρόνια και τα υλικά ζυγίζονται και υπολογίζονται με ακρίβεια γραμμαρίου. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτείται θέρμανση, η ανάμιξη και το άδειασμα στο καλούπι όπου ωριμάζει αργά αρκούν για να γίνει η αντίδραση. Είναι η κατεξοχήν κατάλληλη μέθοδος για σπιτικό σαπούνι ενώ δεν ενδείκνυται για βιομηχανική παραγωγή.

Πλεονεκτήματα της κρύας μεθόδου σαπωνοποίησης:

  • Όλη η γλυκερίνη που παράγεται διατηρείται στο σαπούνι και είναι σημαντικός ενυδατικός παράγοντας.
  • Η χαμηλή θερμοκρασία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε απαραίτητα έλαια (πολυακόρεστα), και αιθέρια έλαια  χωρίς να υποστούν αλλαγές οι ευεργετικές τους ιδιότητες.
  • Η μέθοδος παραγωγής είναι απλή και ανέξοδη, δεν χρειάζεται επένδυση σε ακριβό εξοπλισμό.
  • Υπάρχουν πολλά διαφορετικά λίπη και έλαια και απεριόριστες συνταγές έτσι ώστε να έχουμε σαπούνια με μεγάλη ποικιλία από καλλυντικές ιδιότητες.
  • Η υφή του σαπουνιού της κρύας μεθόδου είναι απαλή και χυτεύεται εύκολα σε διάφορα σχήματα καλουπιών.

 

ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Αποκρυπτογραφήστε την ετικέτα:

Από το 1998 όλα τα καλλυντικά πρέπει να αναγράφουν στην συσκευασία τους την σύσταση σε διεθνή ονοματολογία (λέγεται INCI, international Nomenclature of cosmetic ingredients) δηλαδή να αναφέρουν τα συστατικά με όνομα λατινικό, χημικό η του αντίστοιχου βοτάνου.

Στα φυσικά σαπούνια λοιπόν θα βρείτε αρχικά μια ένδειξη του τύπου sodium …..ate. Αυτό σας δείχνει ότι περιέχει έλαιο η λίπος ζωικό η φυτικό που μπορεί να σαπωνοποιηθεί. Τα συστατικά αυτά που θα αναφέρονται συνήθως θα είναι:

  • sodiumtallowate  δηλαδή σαπούνι από μοσχαρίσιο λίπος,
  • sodiumcocoate από έλαιο καρύδας,
  • sodiumpalmate από φοινικέλαιο,
  • sodiumpalmkernelate από φοινικοπυρηνέλαιο και σπάνια
  • sodiumolivate δηλαδή από ελαιόλαδο.

Αν δεν είναι φυσικό σαπούνι θα έχει σαν βάση απορρυπαντικό δηλαδή χημικό προϊόν προερχόμενο συνήθως από το πετρέλαιο. Ακολουθούν τα διάφορα πρόσθετα με λατινικά ονόματα,  βότανα,  αρώματα, συντηρητικά  και χρωστικές.

Αθηνά ΚΑΜΠΑΝΗ

Καπνικαρέας 19 – ΠΛΑΚΑ, τηλ  210 7242151.

Advertisements