Ποιοτικά χαρακτηριστικά αιθέριων ελαίων

Η ταυτότητα που καθορίζει την ποιότητα ενός αιθέριου ελαίου κρίνεται από κάποιους παράγοντες που είναι εξαιρετικής σημασίας, διότι δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για τις ιδιότητές τους.

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στην αρωματοθεραπεία θα πρέπει να είναι, από βοτανικής άποψης, αγνά. Η βοτανική καθαρότητα και αυθεντικότητα μπορεί να καθοριστεί από το βοτανικό όνομα του φυτού και όχι μόνο από το όνομα ευρείας χρήσης του. Για παράδειγμα, η κοινή ονομασία ‘χαμομήλι’ μπορεί να σημαίνει το ρωμαϊκό χαμομήλι (Anthemis nobilis), το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutia) ή το χαμομήλι του Μαρόκου (Ormenis mixta). Παρότι και τα τρία ανήκουν στην ίδια βοτανική οικογένεια, Compositae/Asteraceae, το καθένα από τα τρία είδη χαμομηλιού έχει διαφορετικές ιδιότητες και δεν πρέπει να συγχέεται με τα άλλα.

Εξίσου σημαντικά είναι να γνωρίζουμε το μέρος του φυτού που έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου, την γενική κατάσταση και υγεία του φυτού, την μέθοδο παραλαβής του και τη χώρα προέλευσης του αιθέριου ελαίου. Οι γενικές οργανοληπτικές ιδιότητές του (χρώμα, οσμή), οι φυσικές ιδιότητές του (ειδικό βάρος, δείκτης διάθλασης, στροφική ικανότητα), αλλά και η χημική σύστασή του είναι χαρακτηριστικά για την αυθεντικότητα και την καθαρότητα του.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προέρχονται από γνωστές, αξιόπιστες και επιβεβαιωμένες πηγές και η σύστασή τους να είναι πλήρως διευκρινισμένη. Τα ποιοτικώς άριστα αιθέρια έλαια περιέχονται σε φιαλίδια που αναγράφουν ‘αγνό αιθέριο έλαιο’. Πρόκειται για σκουρόχρωμα, γυάλινα, μικρά και καθαρά φιαλίδια, καλά κλεισμένα, τα οποία φυλάσσονται μακριά από το φως, την υγρασία, τον αέρα, και τη θερμότητα.

Το σωστό κουτί αιθερίου ελαίου. Αλλιώς μην εμπιστεύεστε!

ΑΓΟΡΑ ΠΙΕΣΤΕ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

Δείτε το blog : http://aromatotherapeia.gr/

Advertisements