Το χειροποίητο σαπούνι και τα προβλήματα του…

ftiaxno_sapoyni_provlimata_athinarom

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

Προβλήματα και Λύσεις στο σπιτικό σαπούνι

Βεβαιωθείτε καταρχήν ότι :

  1. –          Η ζυγαριά σας δουλεύει σωστά.
  2. –          Είχατε όλα τα υλικά σας έτοιμα πριν τη παρασκευή ώστε να μην παραλείψετε κανένα.
  3. –          Παρόλο που το μίξερ δεν είναι αναγκαστικό, το χρησιμοποιήσατε έστω για ένα λεπτό για να είναι άψογα ομογενοποιημένο το μείγμα.

Αν παρόλα αυτά το σαπούνι σας δεν βγήκε τέλειο, οι ακόλουθες οδηγίες μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τι πήγε λάθος.

Σαπούνι σκληρό, εύθραυστο, που κατέρρευσε : Δε βάλατε αρκετό νερό ή βάλατε παραπάνω καυστική σόδα. Μη το χρησιμοποιήσετε.

Θύλακες καυστικού υγρού ή σκόνη σόδας : Βάλατε παραπάνω καυστική σόδα ή λιγότερο μείγμα. Μη το χρησιμοποιήσετε.

Δεν πήζει : Συνέβη λόγω των λαδιών που χρησιμοποιήσατε. Μερικά χρειάζονται έως και 90 λεπτά για να πήξουν αν μπουν μόνα τους σε συνταγή. Με εξαίρεση τη περίπτωση που έγινε λάθος στο ζύγισμα, για να το διορθώσετε συνεχίζετε να ανακατεύετε.

Μείγμα που σκληραίνει κατευθείαν στη κατσαρόλα : Φταίει η χρήση πολύ υψηλών ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών. Είναι επίσης πολύ συχνή αντίδραση σε κάποιο αιθέριο έλαιο ή συνθετικό άρωμα. Τοποθετήστε το σαπούνι στο καλούπι του. Παρ’ όλη τη κακή του εμφάνιση, το σαπούνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Διαχωρισμός : Εάν παρατηρήσετε μια στρώση υγρή και λιπαρή επί του σαπουνιού όσο είναι στο καλούπι του, πρόκειται συχνά για πρόβλημα θερμοκρασίας. Άλλος πιθανός λόγος είναι η ύπαρξη γάλατος ή μελιού στη συνταγή. Σιγουρευτείτε ότι δεν προσθέτετε το γάλα όσο είναι ακόμα πολύ ζεστό και μη μονώνετε πολύ το καλούπι σας.

Λευκά τμήματα στο σαπούνι :  Βάλατε παραπάνω σόδα ή όχι αρκετό μίγμα. Αν τα λευκά τμήματα είναι καυστικά, να μη χρησιμοποιηθεί το σαπούνι.

Σαπούνι βρεγμένο : Παραπάνω νερό ή παραπάνω λάδι. Αν το σαπούνι σκληρύνει μέσα σε 5-6 εβδομάδες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κανονικά.

Πορτοκαλί σημάδια στην επιφάνεια της μπάρας : Είναι σημάδι ότι το σαπούνι έχει ταγγίσει. Συνήθως αυτά τα σημάδια εμφανίζονται όταν υπάρχει υπερλίπανση στο σαπούνι, όταν έχει αποθηκευτεί σε χώρο με πολύ υγρασία , με πολύ ζέστη ή με όχι αρκετό αέρα.

Η γλώσσα μας είναι από τα πιο χρήσιμα όργανα που μπορούν να μας πουν αν ένα σαπούνι είναι κατάλληλο για κατανάλωση. Εδώ και αιώνες οι σαπωνοποιοί –επαγγελματίες και ερασιτέχνες- δοκίμαζαν τη μπάρες τους! Τοποθετήστε την  άκρη της γλώσσας σας στην επιφάνεια της μπάρας σας, συγκεκριμένα στο κομμάτι που σας φαίνεται ύποπτο. Αν δεν νιώθετε τίποτα τότε η καυστικότητα του σαπουνιού σας δεν έχει πρόβλημα. Αν πάλι νιώθετε σαν να άγγιξε η γλώσσα σας ένα μεταλλικό πιάτο, τότε η καυστικότητα του σαπουνιού σας είναι παραπάνω του κανονικού.

Αν κάνατε το τεστ την ώρα που ξε-καλουπώνατε το σαπούνι, περιμένετε να στεγνώσει εντελώς και επαναλάβετε το τεστ για να δείτε αν η αίσθηση θα είναι η ίδια.

Advertisements

3 thoughts on “Το χειροποίητο σαπούνι και τα προβλήματα του…

  1. Πράγματι ενδιαφέρον
    Τι κάνουμε όμως όταν γίνεται σαν «γλίτσα» κατά τη χρήση; Απ όσα γνωρίζω oφείλεται στη γλυκερίνη που περιέχει το χειροποίητο σαπούνι, οπότε θέλει καλή αποστράγγιση.
    Ξέρετε αν μπορούμε να κάνουμε και κάτι άλλο (π.χ στη σύνθεση της συνταγής) για να αποφύγουμε το λιώσιμο κατά τη χρήση;;;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.