Σαπούνια ανώριμα και ώριμα : το test pH

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

anorimo_xeiropoihto_sapoyni_athinarom

Μερικές φορές αμφιβάλλουμε ότι η ωρίμανση του σαπουνιού μας έχει ολοκληρωθεί, για να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ή να το προσφέρουμε αρκεί να υπολογίσουμε το pH του.

Πρόκειται για τεστ που επιτρέπει να επιβεβαιώσετε με απόλυτη σιγουριά την αλκαλικότητα του σαπουνιού σας.

Για να κάνετε το τεστ (δηλαδή για να ελέγξετε το pH και την ωρίμανση του σαπουνιού) φτάνουν μόνο μια ή δύο σταγόνες διαλύματος  φαινολοφθαλεΐνης. Ρίχνετε τις σταγόνες στην επιφάνεια του σαπουνιού και αν η σταγόνα γίνει ροζ ανοιχτό ή παραμείνει ανοιχτόχρωμη σημαίνει ότι το σαπούνι είναι έτοιμο. Αντίθετα, αν η σταγόνα γίνει ροζ σκούρα το σαπούνι δεν είναι έτοιμο ακόμη.

Μπορείτε να κάνετε το τεστ στα αγαπημένα σας σαπούνια για να προσδιορίσετε την αλκαλικότητα. Το σαπούνι μπορεί να έχει ένα αλκαλικό ρΗ κατά κανόνα μεταξύ 9 και 11, αλλά πέρα από το 11 προκαλεί υπερβολική ξηρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το σαπούνι είναι για πέταμα, απλά δεν πρέπει να το χρησιμοποιήσετε για το σώμα.

Αν δεν έχετε φαινολοφθαλεΐνης μπορείτε να κάνετε ένα διαφορετικό είδος  επαλήθευσης (τεστ),  με τη γλώσσα σας αυτή τη φορά.

Πάρτε λίγο σαπούνι και τρίψτε το απαλά με την άκρη της γλώσσας σας. Αν τσιμπάει στη γλώσσα σας σημαίνει ότι το σαπούνι δεν είναι έτοιμο ή είναι πολύ αλκαλικό.

Εάν έχετε αφήσει το σαπούνι σας ακάλυπτο κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης μπορεί να σχηματίζει ένα μικρό υπόλευκο στρώμα στην επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη στον αέρα. Αυτό το στρώμα αποτελείται από ανθρακικό νάτριο, που δίνει αλκαλικό αποτέλεσμα στο τεστ με φαινολοφθαλεΐνη ή τσιμπάει τη γλώσσα. Αφαιρέστε το πριν από το τεστ για να είναι ασφαλή τα αποτελέσματα.

Για σιγουριά καλύψτε το καλούπι με πλαστική μεμβράνη για την περίοδο της ωρίμανσης ώστε να μη δημιουργηθεί το στρώμα αυτό.

Advertisements