ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ. Το αιώνιο δίλημμα : νερό σε λάδι ή λάδι σε νερό

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

μέιλ info@athinarom.gr

———————————————————————

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΤΥΠΟΙ ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΩΝ.

Τι να διαλέξουμε και για ποιο λόγο;

Η σχέση : υδατική φάση/ ελαιώδης φάση καθορίζει και το τύπο του γαλακτώματος, γιατί στη πράξη η μια ουσία (το λάδι το νερό ή το νερό το λάδι) στην κυριολεξία θα τυλίξει την άλλη.

Γαλάκτωμα «λάδι σε νερό» σημαίνει μεγαλύτερη παρουσία νερού πράγμα που προσδιορίζει τα αδύνατα (άπαχα) γαλακτώματα.

Γαλάκτωμα «νερό σε λάδι» σημαίνει κυριαρχία του λαδιού πράγμα που προσδιορίζει τα λιπαρά γαλακτώματα.

Ανάλογα με το τύπο κρέμας που θέλουμε, μπορούμε να φτιάξουμε:

  • ή κρέμα λάδι στο νερό, δηλαδή μικρές λιπαρές σφαίρες παγιδευμένες στο νερό,
  • ή γαλάκτωμα νερό στο λάδι στο οποίο οι μικρές φούσκες νερού είναι φυλακισμένες στο λίπος.

Η επιλογή μας θα αλλάξει ολοκληρωτικά το τρόπο με τον οποίο η κρέμα θα συμπεριφερθεί στην επιδερμίδα.

Στο γαλάκτωμα λάδι στο νερό η κρέμα θα φύγει αμέσως όταν θα ξεπλύνετε με νερό, επειδή η υδατική φάση είναι όμοια με το νερό της βρύσης.

Στη περίπτωση αυτή πρόκειται για τυπική θεραπευτική κρέμα στην οποία υπάρχει κατά κύριο λόγο μεγάλη υδατική φάση, αλλά και ελαιώδης φάση που βοηθά στη θρέψη και στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.

Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή νερό στο λάδι, θα είναι πιο δύσκολο να ξεπλύνουμε το γαλάκτωμα επειδή το νερό γλιστράει πάνω στην ελαιώδη φάση.

Δηλαδή παραμένει ένα λιπιδικό φιλμ πάνω στην επιδερμίδα που δεν φεύγει εύκολα με νερό. Είναι μια τυπική προστατευτική κρέμα.

Από την άποψη της συντήρησης, τα γαλακτώματα νερό στο λάδι, όπου το νερό προστατεύεται από τα βακτηρίδια με το λίπος, έχουν ανάγκη από λιγότερα συντηρητικά από τα γαλακτώματα  λάδι στο νερό.

Πως ενυδατώνουν οι κρέμες και τα γαλακτώματα;

Σκοπός τους δεν είναι να φέρνουν νερό στην επιδερμίδα αλλά να βοηθούν την επιδερμίδα να διατηρήσει τη φυσική της ενυδάτωση. Πράγματι, όταν βάζουμε το νερό σκέτο στην επιδερμίδα αυτή ξηραίνεται. Το νερό ξεπλένει τους φυσικούς  ενυδατικούς παράγοντες που έχει η επιδερμίδα : την ουρία, τα αμινοξέα και άλλα υδρόφιλα στοιχεία που εμποδίζουν το νερό του δέρματος να εξατμισθεί πολύ γρήγορα.

Ο ρόλος της ενυδάτωσης δεν είναι λοιπόν ακριβώς να ενυδατώνει, αλλά μάλλον να εμποδίσει την αφυδάτωση. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο διαφορετικούς τρόπους, ενδεχομένους και συμπληρωματικούς:

Η διατήρηση ενός ελαιώδους στρώματος στην επιφάνεια του δέρματος. Το λάδι εξατμίζεται πολύ πιο αργά από το νερό.

Επομένως το λάδι σχηματίζει προστατευτικό φιλμ που εμποδίζει το νερό της επιδερμίδας να εξατμισθεί. Μπορούμε να  βάλουμε το λάδι απευθείας στο δέρμα με την προϋπόθεση ότι η δεν θα είναι πολύ παχύρρευστο (πρέπει να ρέει όπως το νερό). Έτσι δεν είναι και πολύ λιπαρό στην αφή.

Όμως το λάδι παρουσιάζεται πιο συχνά με τη μορφή γαλακτώματος.

Το γαλάκτωμα είναι λεπτή διασπορά ελαίου (η ελαιώδης φάση) στο νερό (η υδατική φάση) η το αντίστροφο. Γαλάκτωμα λάδι στο νερό αναφέρεται με τα γράμματα  Λ/Ν και γαλάκτωμα νερό στο λάδι με Ν/Λ. Το δεύτερο (=Ν/Λ)είναι πιο σπάνιο από το πρώτο, που είναι κατά κανόνα πιο ελαφρύ ( πιο εύκολο να το αλείψουμε)

Το γαλάκτωμα Ν/Λ (νερό στο λάδι) το βρίσκουμε ειδικά στα καλλυντικά ενυδάτωσης πολύ ξηρών και σε κακή κατάσταση επιδερμίδων ή στα προϊόντα για την περιποίηση ατοπικών και εκζεματικών επιδερμίδων.

Η σημασία των υδρόφιλων παραγόντων

Ο ρόλος τους, όπως και των φυσικών υδρόφιλων παραγόντων, συνίσταται στο συγκρατούν το νερό με φυσικό δεσμό ( όπως το αλάτι που έλκει το νερό και υγραίνεται).

—————————————————

Τι κάνει ένα ενυδατικό γαλάκτωμα να είναι ενυδατικό

Χονδρικά 3 παράγοντες παρεμβαίνουν κατά κύριο λόγο :

1.  Η ποσότητα της ελαιώδους φάσης

Όσο πιο σημαντική είναι τόσο το ελαιώδες στρώμα που αντιστέκεται στην αποξήρανση της επιδερμίδας είναι αποτελεσματικό. Αλλά βέβαια το να πασαλειβόμαστε με βούτυρο έχει τα μειονεκτήματα του. Πιο πολύ από τον πρώτο αυτόν παράγοντα είναι σημαντικό:

2. Η λεπτότητα του γαλακτώματος

Το δέρμα πρέπει να αναπνέει, να ζει σε επαφή με το περιβάλλον. Είναι επίσης και απεκκριτικό όργανο. Ειδικότερα παράγει σμήγμα που πρέπει να ρέει ελεύθερο αλλιώς εμφανίζονται  «μπιμπίκια» (στίγματα, φαγεσώρες). Ένα λιπαρό στρώμα που σχηματίζει προστατευτικό φιλμ πολύ παχύ θα προκαλέσει την εμφάνιση πολύ μεγάλων μαύρων στιγμάτων.

Να λοιπόν γιατί λάδι που θα απλωθεί μόνο του θα πρέπει να είναι πολύ ρευστό  και το λάδι που θα δοθεί με μορφή γαλακτώματος  πρέπει να διασπαρεί σε πολύ λεπτά σταγονίδια που απορροφώνται εύκολα από την «υφή» του δέρματος

3. Η ρευστότητα της ελαιώδους φάσης του γαλακτώματος. Το σημείο αυτό συμπληρώνει το προηγούμενο.

Φυσικά υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα το πόσο ταιριάζει ένα γαλάκτωμα σε μια επιδερμίδα.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι όσο πιο φίνο είναι το γαλάκτωμα, άρα καλύτερης ποιότητας, τόσο είναι κατά κανόνα λιγότερο σταθερό και πολύ πιο δύσκολο να το φτιάξουμε από ότι ένα πιο χονδροειδές γαλάκτωμα. Μπορούμε να προσθέσουμε ορισμένα ενεργά στοιχεία όπως για παράδειγμα τα λιποσώματα για να αυξήσουμε τη λεπτότητα του αλλά και να διατηρήσουμε  ταυτόχρονα μια αρκετά σημαντική ελαιώδη φάση.

Αγορά γαλακτωματοποιητών φυτικής προέλευσης  ΚΛΙΚ εδώ

ATHINAROM : Καπνικαρέας 19Α – ΠΛΑΚΑ  ( Μετρό Μοναστηράκι )

Τηλ. 210 6911022 – μέιλ info@athinarom.gr

Advertisements

5 thoughts on “ΓΑΛΑΚΤΩΜΑΤΑ. Το αιώνιο δίλημμα : νερό σε λάδι ή λάδι σε νερό

  1. πολυ ενδιαφερον τοαρθρο αλλα θα σας παρακαλουσα να δινατε λιγο περισσοτερο βαρυτητα στη μεταφραση

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.