ΣΑΠΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝ ΘΕΡΜΩ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ:

saponopoihsh_en_thermo_athinarom

Η μέθοδος είναι παρόμοια με την ψυχρή σαπωνοποίηση, αλλά η σαπωνοποίηση επιταχύνεται με τη θέρμανση του πολτού σαπουνιού σε «μπεν μαρί» ή στο φούρνο.

Το πλεονέκτημα είναι ότι η σαπωνοποίηση συνήθως ολοκληρώνεται με το τέλος της διαδικασίας, γεγονός μειώνει το χρόνο ωρίμασης. Ωστόσο, αυτό συνεπάγεται τη θέρμανση του ελαίου, το οποίο δεν είναι πάντα επιθυμητό. Αντίθετα τα συστατικά που προστίθενται στο τέλος της διαδικασίας διατηρούνται καλύτερα (συμπεριλαμβανομένων των αρωμάτων).

Οι μέθοδοι εν θερμώ είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητοι από τη μέθοδο της ψυχρής σαπωνοποίησης και απαιτούν πολύ καλό έλεγχο της διαδικασίας. Για το λόγο αυτό δεν σας συμβουλεύουμε να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα χειροποίητα σαπούνια σας με τη μέθοδο της θερμής σαπωνοποίηση εκτός αν έχετε μια καλή εμπειρία στη ψυχρή σαπωνοποίηση και έχετε εμπεδώσει τη διαδικασία.

Μια απλούστερη παραλλαγή συνίσταται στην εξής διαδικασία: αφού κάνετε τη ψυχρή σαπωνοποίηση και χυτεύσετε το σαπουνοπολτό στα καλούπια κατόπιν «ψήνετε» τα σαπούνια μες τα καλούπια τους στο φούρνο (1-2 ώρες στους 80-90 ° C). Το πλεονέκτημα είναι η επιτάχυνση της αντίδρασης της σαπωνοποίσης και η ελάττωση του χρόνου της «ωρίμανσης».

Ωστόσο, όλα τα συστατικά σας θερμαίνονται και μπορεί να αλλοιωθούν. (ιδιαίτερα των αρωμάτων ή των αιθερίων ελαίων που προστίθενται ως υπερλίπανση στη στιγμή του «trace»). Προσοχή επίσης στις «ηφαιστειακές» συνέπειες γιατί ως γνωστόν η σαπωνοποίηση είναι εξώθερμη αντίδραση (παράγει θερμότητα) από μόνη της, επομένως υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης στο φούρνο …

Και πολλά άλλα για το χειροποίητο σαπούνι ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

Advertisements