Το σπιτικό σαπούνι… και για σαπούνια γενικώς…

Πρώτες ύλες on line : ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 ATHINAROM : Πλατεία ΨΥΡΡΗ  – Παλλάδος 21 (μετρό Μοναστηράκι)

τηλ 210 7242151 – τηλ 210 6911022.  Μετρό Μοναστηράκι 

www.athinarom.gr

———————————————————————

Το σαπούνι είναι το προϊόν χημικής αντίδρασης ανάμεσα σε λιπαρή ύλη (φυτικό έλαιο, φυτικό βούτυρο, ζωικά λίπη…) και μία βάση (σόδας ή ποτάσας)

Για να φτιάξετε στερεό σαπούνι χρησιμοποιείτε σόδα (υδροξείδιο του Νατρίου NaOH). Η ποτάσα (υδροξείδιο του Καλίου ΚΟΗ) χρησιμεύει στη παραγωγή κολλώδους ή +υγρού σαπουνιού (μαύρο σαπούνι, σαπούνι Μασσαλίας υγρό). Εδώ θα μιλήσουμε μόνο για στερεό σαπούνι με σόδα.

Τα λάδια και τα βούτυρα αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια λιπαρών οξέων. Όταν προσθέτουμε σόδα αυτά μετασχηματίζονται σε σαπούνι σύμφωνα με την παρακάτω χημική αντίδραση (R είναι η ανθρακική αλυσίδα των λιπαρών οξέων, μακριά αλυσίδα από 12 ως 22 άτομα άνθρακα για τα πιο κοινά λιπαρά οξέα των φυτικών ελαίων):

Απαλά σαπούνια πλούσια σε ενεργά στοιχεία !

Τα σαπούνια που θα φτιάξετε με ψυχρή σαπωνοποίηση είναι φυσικά πλούσια σε γλυκερίνη που παράγεται στη διάρκεια της σαπωνοποίησης. Κάνει το σαπούνι απαλό και ενυδατικό.

Όμως τα τριγλυκερίδια των λιπαρών οξέων, φυτικά λάδια και βούτυρα περιέχουν ένα ποσοστό μη σαπωνοποιήσιμων ενώσεων , δηλαδή ενώσεων που δεν αντιδρούν με τη σόδα. Για παράδειγμα: φυτοστερόλες, τοκοφερόλη (βιταμίνη Ε) καροτενοειδή (βιταμίνη Α), τερπένια, σκουαλένιο, σκουαλάνιο, λιπαρές αλκοόλες.

Οι ουσίες αυτές έχουν πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις για την επιδερμίδα : αντιοξειδωτική, θρεπτική, μαλακτική, αποσκληρυντική, προστατευτική…

Το σπιτικό σαπούνι που φτιάχνετε με ψυχρή σαπωνοποίηση περιέχει φυσικά το ασαπωνοποίητο ποσοστό των ελαίων και των βουτύρων που χρησιμοποιείτε που του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.Αντίθετα ο βιομηχανικός τρόπος παραγωγής νοθεύει ή εξαφανίζει το μη σαπωνοποιήσιμο ποσοστό.

Το νέο μας βίντεο θα κάνει θραύση:

Σαπούνι με Καφέ για αδυνάτισμα – κυτταρίτιδα!  ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Με πολλά αιθέρια έλαια και βούτυρα για το καλό της επεδρμίδας μας!

Δείτε το Βίντεο και φτιάξτε το μόνοι σας στο σπίτι…