Σκέψεις…

Μυστική σχέση του φυτικού βασιλείου και ανθρώπου...

Η Ανθρωποσοφική προσέγγιση εμπνευσμένη από το Στάινερ ανέδειξε καινούργιες και ενδιαφέρουσες ιδιότητες των ανθρώπων και των φυτών που συμπληρώνουν οι μεν τις δε. Για παράδειγμα η έννοια της τριμερούς σύστασης στον άνθρωπο και το φυτό : ο άνθρωπος αποτελείται από τρία συστήματα που βρίσκουν την αντιστοιχία τους στο φυτικό βασίλειο.

1.-Το ρυθμικό σύστημα- αναπνευστικό και καρδιακό – το οποίο αντιστοιχεί στη διαδικασία φύλλα, αφού τα φύλλα είναι η έδρα της αναπνοής και της φυτοσύνθεσης,… τα φύλλα και τα αιθέρια έλαια τους δρουν κατά προτίμηση στις νόσους του αναπνευστικού, του κυκλοφορικού και τις καρδιακές.

Μπορούμε να προσθέσουμε γι αυτή τη συγγένεια ότι η χλωροφύλλη που είναι ο καταλύτης της φωτοσύνθεσης, δίνει το πράσινο φως στο φύλλο. Αλλά το πράσινο χρώμα είναι συμπληρωματικό του κόκκινου. Είναι ο φθορισμός του κόκκινου του αόματος μας και το κόκκινο είναι ο φθορισμός του πράσινου. Ανακαλύψαμε παράλληλα ότι η χλωροφύλλη είναι ισχυρός παράγοντας αναγέννησης του αίματος (πιο συγκεκριμένα ενεργοποιεί την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων) και διεγείρει την καρδιά.

2.- Το νευρο-φυτικό σύστημα – το κεφάλι – αντιστοιχεί στη διαδικασία ρίζες,… πολυάριθμα εκχυλίσματα ριζών έχουν ξεκάθαρη δράση στο κεφάλι και στα νεύρα.

– 3. Το μεταβολικό σύστημα – πέψη, αφομοίωση, αποβολή απορριμμάτων, αναπαραγωγή – αντιστοιχεί στη διαδικασία άνθη και φρούτα,… σπόροι, σπέρματα και άνθη έχουν ευεργετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα και το μεταβολισμό εν γένει.

 

Οι τρεις αυτές σχέσεις της προνομιακής δράσης των φυτών πάνω στον άνθρωπο μπορούν να συνοψισθούν με το παρακάτω σχήμα:

 

   ΦΥΤΟ                                                                                      ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Περιοχή άνθους                                                                        νευρο-φυτικό σύστημα

Περιοχή φύλλου                                                                        ρυθμικό σύστημα

Περιοχή ρίζας                                                                             μεταβολικό σύστημα

 

Το σχήμα της τριμερούς σύστασης ανάμεσα στους ανθρώπους και τα φυτά είναι ενδιαφέρουν από πολλές απόψεις. Θα αναφερθούμε σε ένα μόνο σημείο που φαίνεται πλούσιο σε διδάγματα και σε εξερεύνηση σε διάφορες πίστες:

Το διάμεσο σύστημα, τόσο στα φυτά (σύστημα φύλλων) όσο και στον άνθρωπο (ρυθμικό σύστημα) αποτελεί το σύστημα σύνδεσης και ισορροπίας. Αυτό συνδέει τα δύο άλλα συστήματα, μετριάζει ή διεγείρει ένα από τα άλλα δύο όταν χρειάζεται. Συνδέει το πάνω με το κάτω, τις κοσμικές και τις γήινες επιρροές, το αέριο και το στερεό ή το υγρό.

Πράγματι, η κυκλοφορία και αναπνοή διανέμουν τη ζωή στο πλαίσιο του σώματος, επιτρέπουν τις ανταλλαγές, την εισαγωγή ενέργειας και την αποβολή απορριμμάτων. Η αναπνοή ιδιαίτερα, της οποίας μπορούμε να έχουμε συνείδηση και στην οποία μπορούμε να επιδράσουμε, είναι το κατ’ εξοχήν ρυθμιστικό σύστημα που ευνοεί την υγεία. Ειδικότερα ερχόμαστε σε επαφή με τα ζωογόνα αρώματα των αιθέριων ελαίων με την αναπνοή.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s